Zomer Franse Alpen

In de zomer naar de Franse Alpen: dat is skiën en raften op één dag!

Wanneer temperatuur begint te stijgen, wordt het uitkijken naar de zomer. Hoewel we al enkele weken kunnen genieten van een stralende zon is het niet onder de ideale omstandigheden. Het wintersportseizoen kende een abrupt einde waardoor we alleen maar kunnen dromen van een betere zomer. Skistations trekken massaal hun winterjassen uit en ontpoppen zich tot groene bestemmingen waar adrenaline en genieten centraal staan.

Skistations zonder wit tapijt
Het mag dan nog niet zeker zijn of we deze zomer ons kot wel degelijk mogen verlaten… dromen kan alvast geen kwaad. Zolang wij geen “njet” horen, fantaseren wij gretig verder over onze vakantieplannen. Trok jij buiten het skiseizoen al eens richting de bergen? ’s Winters springt Reisreporter Fien steevast enthousiast op haar latten maar ze vertoefde er nog nooit tijdens de zomermaanden. Ze staat dan ook gretig te trappelen om de Franse Alpen eens vanuit een andere ooghoek te ontdekken: tijdens de zomer!

De Franse Alpen zonder sneeuwtapijt.

Les Deux Alpes als zomerse bestemming
De eerste bestemming op de planning heeft reeds naam gemaakt als zomers walhalla. Les Deux Alpes in de Franse provincie Rhône Alpes staat bekend om zijn veelzijdige aanbod aan activiteiten. Zowel adrenalinejunkies als rustzoekers vinden hier hun gading. Omringd door groene alpenweides en bossen zou je haast vergeten dat je je in een skigebied bevindt. We installeren ons alvast in het gezellige ‘Le Souleil’Or’. Dit charmant hotelletje (met gekke twist) dient als ideale uitvalsbasis om het skistation uitgebreid te verkennen.

Wat we bedoelen met die gekke twist? We vermoeden dat de eigenaar gek is op katten. In elke ruimte van het hotel vind je wel een foto, kunstwerk, standbeeld of verwijzing naar een kat. Geen paniek, de verwijzingen zijn subtiel en behoorlijk grappig. Je komt heus niet in een kattenhotel terecht.

Zomer Franse Alpen

Verrassend tijdens de zomer in de Franse Alpen: skiën in juli!

In juli op de latten
Weet je wat ik, tot mijn grote genoegen, net heb ontdekt? Dat je in de Franse Alpen, meer bepaald in Les Deux Alpes 365 dagen per jaar kan skiën, ook in de zomer! Zomerskiën is hier zowel bij skiteams alsook bij toeristen erg populair. Met de grootste skigletsjer van Europa kan Les Deux Alpes een heel jaar door uitpakken met prima sneeuwcondities. Vanuit het dorp kan je een skilift nemen die je recht tot op de gletsjer brengt  op 3200 meter hoogte. Vervolgens zorgen 9 skiliften voor een reeks fijne afdalingen. Ook zin in een zomerse skisessie? Dan is vroeg opstaan de boodschap. De skiliften openen in de zomer reeds om kwart na 7.

Van winter naar zomer in één oogopslag in Franse Alpen
Aangezien de sneeuwcondities in de voormiddag gunstiger zijn, kiezen we in de namiddag voor een meer zomerse activiteit. Skiën en raften op één dag? Jep, het kan wel degelijk. Na een voormiddag op 3200 m hoogte, dalen we vanuit het dorp met de Venosc kabelbaan tot in de Vénéon vallei (979 m). Op wandelafstand van het dalstation vind je Integral Rafting. Met een uitgebreid aanbod aan wateractiviteiten is er voor elk wat wils. Wij kozen voor een kennismaking met de kunst van het raften (45 min op het water). Een ideale gezinsactiviteit (met kinderen vanaf 10 jaar) waarbij je de natuurpracht rondom de Vénéon-rivier naar hartenlust kan bewonderen.

Een afdaling voor durvers
Echte adrenalinezoekers raden we aan eens te proeven van downhill mountainbiking. Deze activiteit was voor ons een primeur. Nu wordt ook meteen duidelijk waarom er meer mountainbikes dan auto’s door de straten van Les Deux Alpes sjezen. Wat een fantastisch gevoel om van de bergen te zoeven. Hoewel het parcours louter naar beneden loopt, ziet het er een stuk makkelijker uit dan dat wij ondervinden. Een eerste initiatie is dan ook zeker geen overbodige luxe.

Zomer Franse Alpen

Downhill mountainbiken en parapenten in Les Deux Alpes.

Ontdek je Les Deux Alpes liever op rustigere manier? Maak dan een panoramische wandeling of bewonder het dorp in vogelvlucht per parapente. Alhoewel je voor dat laatste ook best stevig in je schoenen moet staan. Om je vlucht te lanceren loop je als het ware de afgrond in.

Onthaasten aan de Italiaanse grens
Na enkele geweldige dagen in Les Deux Alpes trekken we naar onze tweede bestemming van de week. Hoewel we ons perfect zeven dagen in Les Deux Alpes zouden kunnen amuseren, is het altijd fijn nog wat verder op ontdekking te gaan. We trekken naar Montgenèvre. Een dorpje op de Frans-Italiaanse grens dat in de winter ook dienst doet als populair skioord. Ook Montgenèvre pakt uit met een indrukwekkend aanbod aan activiteiten. Wat vooral opvalt is dat het er rustiger is dan in Les Deux Alpes. Draait voor jou een vakantie echt rond ‘onthaasting’? Dan is dit de plek waar je moet zijn.

Zomer Franse Alpen

De langste hangbrug ter wereld hangt in Italië.

Benvenuti in Italia
Voor onze eerste activiteit steken we net de Italiaanse grens over richting Claviere (Piëmonte, Italië). Hier vind je de langste Tibetaanse hangbrug ter wereld. Die ligt niet in Azië, maar verrassend in Italië! Ze meet 544 meter en hangt zo’n 30 meter boven de grond. De brug bestaat uit drie delen, waarvan het eerste stukje van 70 meter lang een goede opwarming vormt voor de hoofdbrug. Die hoofdbrug volgt de San Gervasio kloof in de lengte en eindigt met een indrukwekkend zicht op een waterval. Startende van de waterval kan je kiezen voor een wandelpad of via ferrata die je tot aan de laatste brug leiden. Wij opteerden voor de via ferrata. Een echte aanrader en qua niveau goed te doen voor iedereen. De derde en laatste brug is 90 meter lang en hangt niet minder dan 90 meter boven de grond. Knikkebeentjes – check!

Franse Alpen

Raften in Montgenèvre.

Les Deux Alpes versus Montgenèvre
Ook in Montgenèvre wagen we ons aan een rafting. Kwestie van eens te vergelijken hé… Ervaren instructeurs Marc en Cyril nemen ons mee op sleeptouw. Alvorens te vertrekken bepalen we samen het gewenste niveau van de afvaart. Aangezien ik persoonlijk niet de grootste fan ben van wildwater kiezen we voor een afvaart op beginnersniveau. Maar mispak je niet! Deze afvaart is wel degelijk een stuk intenser dan die in Les Deux Alpes. Gelukkig ben je steeds in de goede handen. Hoewel de adrenaline door mijn aderen stroomde heb ik me geen moment onveilig gevoeld.

Franse Alpen zomer

Elektrisch mountainbiken viel Reisreporter Fien erg goed mee!

Mountainbiken met een klein beetje hulp
Om onze spannende week die de zomer in de Franse Alpen viert, af te sluiten kruipen we voor onze laatste activiteit nog eens op de fiets. Deze keer dalen we de berg niet alleen af, maar fietsen we er ook eerst op. Niet meteen het fijnste vooruitzicht, tot ik hoorde dat we dit zouden doen met een elektrische mountainbike. Iets waar ik tot nog toe nog nooit op gereden had. Met een beetje schrik dat ik halverwege de beklimming al puffend zou moeten opgeven, was ik aangenaam verrast hoe vlot we richting bergtoppen vorderden. De elektrische fiets helpt je zodanig naar boven fietsen dat je de ideale combinatie van beweging hebt zonder dat het zweet van je lijf druipt. Een absolute aanrader. Meer nog, ik was er zodanig van in de wolken dat ik eens weer in België me meteen ook zo’n elektrische fiets heb aangeschaft!

PRAKTISCHE INFO
Toeristisme Frankrijk | be.france.fr/nl

LES DEUX ALPES
Overnachten
Hôtel Le Souleil’Or *** + Restaurant Le Shakisky | www.le-souleil-or.fr | +33 (0) 4 76 79 24 69
Activiteiten
Integral Rafting | www.integralrafting.wixsite.com | +33 (0) 4 76 80 25 05
Parapante | www.parapente-2alpes.fr | +33 (0) 6 07 72 26 60 | 75 EUR per vlucht
Downhill mountainbiking (VTT) | www.guides2alpes.com | +33 (0) 7 60 70 33 66

MONTGENEVRE
Activiteiten
Tibetaanse hangbrug | www.pontetibetano.net
Objectif Rafting | www.objectif-raft.com | Cyril +33 (0) 6 71 28 27 36 – Marc +33 (0) 6 81 61 27 76
Elektrische mountainbike | www.montgenevre.com | +33 (0) 7 68 62 12 40

? PIN nu en plan later

Zomer Franse Alpen

Foto’s: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *