wijnhuizen in het Rhônedal

Culinair genieten langs ambachtelijke wijnhuizen in het Rhônedal

Geen gebrek aan wijnhuizen in het Rhônedal waar appellations als Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Hermitage het meest bekend klinken. Wij verkenden het minder bekende gebied tussen Annonay en Vienne en degusteerden er de appellations Condrieu, Côte-Rôtie en Saint-Joseph. Tussendoor overgoten we ons met een stevige geut kunst, natuur en cultuur. Want ook aan toeristische smaakmakers onderweg geen gebrek!

wijnhuizen in het Rhônedal

Vakantietips voor een driedaagse vol vurige verleidingen in het Rhônedal
Die wijnhuizen in het Rhônedal én het brede aanbod van toeristische smaakmakers zijn voor mij meteen een reden om het ‘Beste van Beide Werelden’ te combineren tot een dynamische driedaagse vol vurige verleidingen. Onze proefroute langs wijnhuizen in het Rhônedal starten we in Serrières. Het levendige stadje gelegen aan de Rhône heeft een verleden dat teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Het waren ook de Romeinen die meer dan 2 000 jaar geleden de wijncultuur in deze streek introduceerden. Serrières is misschien nog het best te omschrijven als een onontdekte parel met een gelaagde historische binnenstad vol historische erfgoedsporen. Hier kan ik gerust een aantal uren in chillmodus rondslenteren.

Maar hé, hoogtijd om een eerste keer mijn smaakpapillen te verwennen. Dat doe ik in het Saint-Désirat wijngoed in het gelijknamig wijndorp Saint-Désirat. Dit wijngoed steunt op een traditie die meer dan zes decennia in de tijd teruggaat. Hier worden niet enkel gekende druivenrassen als Syrah verbouwd, maar ook minder bekende soorten als Roussane en Marsanne. Vandaar een aanbod dat twee verschillende appellations bestrijkt, te weten de Condrieu (voor het aanbod witte wijnen) en de Saint-Joseph (voor het aanbod rode wijnen).

wijnhuizen in het Rhônedal

Bijzonder: een stukje Afrika in de wijnregio
Een eindje verderop trek ik zowaar op safari. Het Peaures Safaripark is het grootste zoölogisch dierenpark in de Auvergne Rhône-Alpes regio en bestaat uit een park van 80 ha. Net als bij een heuse Afrikasafari, trek ik per auto doorheen het park, waarbij ik onderweg o.a. olifanten, giraffen, neushoorns, beren en zebra’s spot. Leuk.

Misschien ligt het aan de Afrikaanse setting, maar een mens zou van minder dorst krijgen. Vandaar dat ik als aperitief bij het diner nog een tweede wijngoed aandoen, te weten het Domaine Louis Chèze in Limony. Gelegen op de rechteroever van de Rhône vindt men hier een familiaal wijngoed van nagenoeg 35 ha groot. Het aanbod zit verdeeld over Condrieu, Saint Joseph en Vin de Pays.

wijnhuizen in het Rhônedal

Biodynamische wijnhuizen in het Rhônedal
Op dag twee staan in de voormiddag zowaar 2 wijndegustaties ingepland, gelukkig gevolgd door twee sportieve activiteiten langs de Rhôneoevers. Met het Domaine Verzier in Chavanay en het Domaine Mouton in Condrieu bezoek ik twee kleinschalige wijngoeden die vooral inzetten op kwaliteit. Het Verzier-wijngoed is slechts 13 ha groot en focust specifiek op organische en biodynamische wijnen.

In Condrieu vindt men dan weer het Domaine Mouton. Hier wordt ingezoomd op de appellations Condrieu en Côte-Rôtie. Specifiek aan dit domein is het feit dat het merendeel van de percelen gelegen zijn op steile terrassen en plateaus, waardoor het plukken van de druiven nog manueel gebeurt.

Wandelen in het Rhônedal
Hoog tijd dat ik wat beweging inlas. Dit doe ik netjes gespreid in twee etappes: een wandeltocht en zowaar een fietstocht langs de Rhône. De wandeling leidt ons naar het Ile du Beurre, een schiereiland dat via een brug met het vasteland is verbonden. Het Ile du Beurre maakt deel uit van het Parc Naturel Régional du Pilat, een immens natuurpark van nagenoeg 65 000 ha groot. Dit natuurgebied overspant een groot gedeelte van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. In feite is het volledige eiland een afgesloten natuurreservaat en worden toeristen verwezen naar het Maison d’accueil en een observatiecentrum, vanwaar men een inblik in de leefwereld van het eiland wordt gegund. Mijn parcours is vlak, al leiden verschillende wandelpaden richting omringende heuveltoppen.

wijnhuizen in het Rhônedal

Na een wandeltocht van nagenoeg één uur, kruip ik de fiets op, waarna ik al freewheelend een paar kilometer van de ViaRhôna verken. Deze ViaRhôna is een 815 km lange, bewegwijzerde fietsroute die het Lac Leman via de rivier de Rhône met de stranden van de Camargue verbindt. Mijn – toegegeven – kort fietsintermezzo is uitgetekend in een groene setting met aan de ene kant het bos en aan de andere kant de oevers van de rivier.

Uitblazen doe ik in het Hotel Le Cottage de Clairefontaine in het plaatsje Chonas-l’Amballan. Het restaurant loopt te pronken met 1 Michelinster. Meer moet dat niet zijn om op een inventieve en creatieve wijze onze honger te stillen.

Kunst en cultuur in wijnstad Vienne
Op dag drie staat een verkenning van Vienne op het programma. Vienne is de enige stad in de regio die naam waardig. Vienne loopt trots te pronken met een geschiedenis die meer dan 2000 jaar in de tijd teruggaat. Vandaar een rijk archeologisch erfgoed, waaronder enkele Romeinse tempels en een knap bewaard amfitheater dat dateert uit de 1e eeuw voor Christus. Ik laat even de wijnhuizen in het Rhônedal ter zijde en bezoek op een drafje het Musée des Beaux-Arts et d’Archéologie. Dit museum is gehuisvest in een voormalige graanhal en presenteert een interessante mix van schilderijen en archeologische vondsten uit de beginjaren van onze jaartelling.

Culinair genieten op de lokale streekproductenmarkt
Het historisch centrum is puur middeleeuws en bestaat uit een wirwar van straten, steegjes, pleintjes en geklasseerde monumenten. Aangezien het zaterdagochtend is, trekken we op ontdekkingstocht langs de markt. Het aanbod bestaat vooral uit regionale en artisanale producten, waaronder wijn, kaas, olijfolie, charcuterie en andere verleidelijke smaakbommen. Weetje: deze markt is een van de grootste van Frankrijk.

Les trois dents Mont Pilat

Als afsluiter van mijn culinaire tocht beklim ik – weliswaar per auto – nog de Pipet, een heuvel gelegen aan de rand van Vienne. Vanaf het panoramisch platform op de top is men meteen verzekerd van een wijds magistraal 360° zicht op Vienne, de Rhônevallei en het Le Pillat-massief. Meteen een mooie afsluiter van een intense driedaagse vol verleidelijke prikkels.

Bezocht jij al ook al wijnhuizen in het Rhônedal?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring en tips. Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Vienne Condrieu Tourisme | Internet: vienne-condrieu.com
Ardèche Grand Air Tourisme | Internet: ardechegrandair.com
Toerisme Auvergne Rhone Alpes | Internet: auvergnerhonealpes-tourisme.com
Toerisme Frankrijk | internet: be.france.fr/nl
Wijnhuizen in het Rhônedal
Wijnhuis Saint-Désirat | Internet: cave-saint-desirat.com
Wijnhuis Domaine Louis Chèze | Internet: domainecheze.com
Domaine Verzier in Chavanay | Internet: vignobles-verzier-chanteperdrix.com/vignoble/ab/
Wijnhuis Domaine Mouton | Internet: mouton-perefils.fr
Zien en doen in het Rhônedal
Peaugres Safari | Internet: safari-peaugres.com
Overnachten in het Rhônedal
Hotel le Cottage de Clairefontaine | Internet: domaine-de-clairefontaine.fr

? PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *