Grand Tour of Switzerland

Onze ‘Grand Tour of Switzerland’

Zwitserland, genesteld in het hart van Europa, is de droombestemming van elke “roadtripper”. Maar een leuke route kiezen tijdens je vakantie is niet altijd even gemakkelijk. Door de uiteenlopende landschappen zijn er veel opties. Daarom lanceerde Toerisme Zwitserland de ‘Grand Tour of Switzerland’, een kaart met routes langs de verschillende hoogtepunten van het land waarmee je je reis zelf kan samenstellen. Wij bekeken de kaart en kozen voor de routes langs Genève, Yverdon-Les-Bains, Gstaad en Luzern.

Grand Tour of Switzerland

Jet d’eau de Genève.

Genève
Onze roadtrip, de iconische ‘Grand Tour of Switzerland’, begint in Genève, een stad die internationale flair uitstraalt. De oevers van het Meer van Genève bieden een rustige start van onze reis. Bij het vallen van de avond installeren we ons met een pizza aan de oever van het meer. De lokale bevolking geniet er van een drankje na het werk en wij klinken op een mooi begin van onze trip.

Grand Tour of Switzerland

De finish van de marathon van Genève.

We zijn er toevallig tijdens de Marathon van Genève. Terwijl de lopers hun parcours door de straten van de stad afleggen, werken wij ons parcours af aan een iets rustiger tempo. We lopen langs de iconische Jet d’Eau – een waterfontein die het water 140 meter de lucht in schiet – en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties tot aan de historische St. Pierre-Kathedraal.

Ook blijkt de culinaire scene van Genève een aangename verrassing. Van charmante bistro’s tot restaurants met Michelin-ster, de stad biedt een breed scala aan gastronomische hoogstandjes.

Grand Tour of Switzerland

Poseren aan het meer van Neuchâtel na een vermoeiende hike naar Creux du Van.

Yverdon-Les-Bains
We rijden verder oostwaarts richting de Jura en komen al snel in een heel ander landschap terecht. We houden halt in Yverdon-Les-Bains, een dorp dat voornamelijk bekend staat om zijn thermale baden. De wandeling naar Creux du Van is een must, met een indrukwekkend uitzicht op een natuurlijk rostachtig amfitheater. Vermijd slecht weer, want wolken blijven hangen in het dal en beperken je zicht. Maar de tocht zelf is zeker ook de moeite.

Grand Tour of Switzerland

Het haventje van Neuchâtel.

Als je zeker wil zijn van mooie uitzichten – zelfs bij slecht weer – dan moet je langs het meer van Neuchâtel gaan. Het is het grootste meer van Zwitserland dat volledig binnen de landsgrenzen ligt. Het is er gezellig kuieren langs de oever, zeker in de zomer met gezellige restaurants en barretjes.

We verblijven in Hotel La Prairie, heel rustig gelegen en toch op wandelafstand van het centrum van Yverdon en het thermaalbad. Het dichtstbijzijnde restaurant is dat van het hotel zelf, “La Terrasse” (14 Gault & Millau-punten), met een prachtig zonneterras.

Na een uurtje rijden bereiken we de oostelijke oever van het Meer van Genéve en houden halt in Montreux. De promenade langs het meer laat je niet onberoerd. Hier heb je een van de beste uitzichten over het meer met de Alpen op de achtergrond. Ook Freddy Mercury voelde zich hier thuis, hij zei ooit: “If you want peace of mind, come to Montreux.” En we kunnen hem geen ongelijk geven. Als je in de buurt van Montreux bent, is dit zeker een omweg waard! Een van de verborgen schatten van de regio zijn de terrasvormige wijngaarden van Lavaux op de heuvels langs het meer, een UNESCO-werelderfgoed. Stop zeker bij een van de vele lokale wijnboeren en laat je trakteren op een lekkere Zwitserse wijn.

Gstaad: Een oase van luxe en natuur
Iets verder richting het zuiden en na heel wat hoogtemeters bereiken we Gstaad, gelegen tussen de Berner Alpen. Opnieuw verandert het landschap dramatisch als we de bergen inrijden.

Een van de hoogtepunten in Gstaad is een wandeling naar de “Fondue-Caquelon Schlittmoos”, een picknicktafel in de vorm van een enorme fonduepot. Het pad leidt ons door weiden versierd met wilde bloemen en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op Saanen, met de Alpen op de achtergrond. Voor je aan de hike begint, haal je een rugzak op in de plaatselijke kaaswinkel. In de rugzak zit alles wat je nodig hebt om jezelf te trakteren op een heerlijke Zwitserse fondue die je zelf klaarmaakt. De combinatie van landschappelijke schoonheid en gastronomisch genot zorgt voor een onvergetelijke ervaring.

De lokale kaaswinkel waar we onze rugzak voor de picknick konden ophalen.

Onze accommodatie in Golfhotel Les Hauts de Gstaad & Spa biedt het perfecte toevluchtsoord te midden van de natuurlijke schoonheid van Gstaad. De warme ambiance van het hotel en het attente personeel zorgen ervoor dat we ons echt in de watten gelegd voelen. De spafaciliteiten, waaronder sauna’s en een binnenzwembad, bieden ontspanning na dagen vol avontuur.

Een bezoek aan Glacier 3000 is een spannende afronding van onze stop in Gstaad. We nemen een kabelbaan naar de top van de gletsjer en worden begroet door een adembenemend uitzicht. Plotseling staan we tot aan onze enkels in de sneeuw. Had ik al gezegd dat je in Zwitserland heel snel in een heel ander landschap terechtkomt?

Grand Tour of Switzerland

De Kapelbrug in Luzerne.

Luzern: een middeleeuws pareltje
De laatste halte op onze ‘Grand Tour of Switzerland’ is Luzern. De stad ligt aan de oevers van het meer van Luzern. Een van de meest iconische bezienswaardigheden is de Kapelbrug, een middeleeuwse overdekte houten brug versierd met bloemen, met een schilderachtig uitzicht over het meer. Kijk zeker ook eens naar boven wanneer je op de brug staat, want ook daar vind je oud schilderwerk terug.

De binnenstad is een combinatie van geplaveide straten, charmante gebouwen en heel wat leuke eetgelegenheden. Luzern biedt ook een schat aan culturele bezienswaardigheden, waaronder het Leeuwenmonument en de Museggmauer, een goed bewaarde middeleeuwse stadswal met negen wachttorens. Wij hadden er zelf geen tijd voor, maar deze stad is trouwens een goede uitvalbasis voor uitstapjes naar de Rigi, de Pilatus of de Stanserhorn.

Grand Tour of Switzerland

Maak je eigen ‘Grand Tour of Switzerland’
De ‘Grand Tour of Switzerland’ is een gevestigde routemap en valt heel gemakkelijk aan te passen aan je eigen voorkeuren. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het plannen van de roadtrip van je dromen:

  • Bepaal de plaatsen en activiteiten die je niet wil missen en creëer je route aan de hand daarvan. Of het nu gaat om wandelen in de Alpen, het verkennen van steden of genieten van de Zwitserse keuken, pas je reisroute naar jouw wensen.
  • Bezoek minder bekende bestemmingen. Zwitserland is gevuld met verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden. Je komt er bovendien veel minder toeristen tegen.
  • Hou rekening met de tijd van het jaar waarin je van plan bent te reizen. Elk seizoen biedt unieke ervaringen, van skiën in de winter tot wandelen in de zomer. Al kan je op één week tijd gemakkelijk alle seizoenen tegenkomen in Zwitserland.
  • Omarm de diversiteit aan accommodaties, van luxehotels tot charmante pensions en zelfs overnachten op een boerderij.
  • Zwitserland moedigt duurzaam reizen aan. Overweeg een elektrisch voertuig te huren of gebruik het openbaar vervoer. Ook wij waagden ons aan een elektrisch avontuur en reden een week rond met de nieuwe Subaru Solterra. Kom je hier graag meer over te weten, lees dan zeker dit artikel: Zwitserland verkennen met de Subaru Solterra.

Kortom, de ‘Grand Tour of Switzerland’ kan de roadtrip van je leven worden. Een combinatie van natuurlijke pracht, culturele rijkdom en onvergetelijke momenten op een route die je volledig zelf bepaalt. Dus pak je koffers, ga op pad en laat de landschappelijke en culturele wonderen van Zwitserland zich voor je ontvouwen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Zwitserland
| myswitzerland.com
My Grand Tour of Switzerland
| myswitzerland.com/interesses/thematische-reizen/road-trip
Subaru | subaru.be/nl-be/modellen/solterra  
Bezienswaardigheden en activiteiten
Genève
| geneve.com
Yverdon-les-Bains |yverdonlesbainsregion.ch/en/  
Thermaalbad centrum Yverdon
| bainsyverdon.ch
Creux du Van
| creuxduvan.com
Montreux | montreuxriviera.com
Gstaad | gstaad.ch
Wandeling naar Fondue Caquelon Schlittmoos| gstaad.ch/en/summer/hiking
Glacier 3000 | glacier3000.ch
Luzerne | luzern.com
Overnachten
Novotel Geneve Centre
| Rue de Zurich 19| 1201 Geneva
Tel. +41 22 909 90 00| all.accor.com/ssr/app/novotel/hotels/geneva-switzerland
Hotel La Prairie| Av. des Bains 9| 1400 Yverdon-les-Bains
Tel. +41 24 423 31 31| laprairiehotel.ch
Golfhotel Les Hauts de Gstaad & SPA| Bahnhofstrasse 7| 3777 Saanen
Tel. +41 33 748 68 68 | golfhotel.ch
Hotel Continental| Murbacherstrasse 4| 6003 Luzern
Tel. +41 41 228 90 50 | continental.ch

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *