Sneeuwvakantie in Zwitserland

Sneeuwvakantie in Zwitserland? Dit zijn 10 leuke reistips

Hoe beleef je een sneeuwvakantie zonder skilatten? Op zoek naar het antwoord reist reisreporter Bruno naar het Zwitserse kanton Vaud en settelt zich enkele dagen in Les Diablerets en Leysin. Sneeuwwandelingen, sleeën, sightseeing en brunchen blijken leuke onderdelen voor een geslaagde wintervakantie in Zwitserland. Hij tipt deze tien winteractiviteiten.

wintervakantie-Zwitserland

Met een perfecte kaasfondue in de gezellige berghut annex restaurant les Mazots starten we onze sneeuwvakantie in Zwitserland.

1. Kostelijke kaasfondue in de berghut
Fondue is een typische winterschotel en Zwitserland is daarvoor het land bij uitstek. Voor mijn eerste diner neem ik de stoeltjeslift naar de op 1.717 meter hooggelegen gezellige berghut annex restaurant les Mazots. Hier start de rodelbaan waarover ik straks naar beneden zal zoeven. De perfecte kaasfondue is een typisch mengsel van oudere en jongere kaas, witte wijn, knoflook en een vleugje kirsch. Hier gebruikt de kok half om half Gruyère en Vacherin kaas. Dopen die broodjes!

Sneeuwvakantie in Zwitserland

Reisreporter Bruno klaar om de duisternis in te duiken met zijn slee.

2. Sleeën doorheen de nacht
Na onze stevige avondmaal ben ik helemaal klaar voor de eerste echte uitdaging in mijn sneeuwvakantie. Pal naast de berghut vertrekt één van de langste rodelbanen in Zwitserland! Een nachtelijk afdaling van ruim zeven kilometer dwars doorheen de duisternis belooft spannende én ontspannende momenten. Gewapend met een stevige straffe koplamp trap ik mezelf de inktzwarte afdaling in. Onderweg ontsnappen spontaan kinderlijk klinkende vreugdekreetjes onder de deelnemers terwijl de poedersneeuw onze wangen afkoelt. Het mag gezegd, rodelen garandeert plezier voor klein én groot!

Sneeuwvakantie in Zwitserland

In bergrestaurant Botta op de Glacier 3000 brengt de uitgebreide brunch enige troost voor het ‘gemiste’ uitzicht.

3. Brunchen op Glacier 3000
Skiërs genieten boven op de bergen van adembenemende uitzichten. Maar meer en meer zijn die panoramische punten ook toegankelijk voor niet-skiërs! Zelf trek ik naar bergrestaurant Botta op de Glacier 3000. Het restaurant is vernoemd naar de wereldvermaarde architect Mario Botta en biedt een 360 graden panorama. Bij goed weer zie je de Eiger, Mönch, Jungfrau en zelfs de Mont Blanc! Helaas zijn de weergoden die dag niet goed gezind en trakteren ze me enkel op een dik laag mist. Gelukkig brengt de uitgebreide brunch enige troost.

Sneeuwvakantie in Zwitserland

Een stevige wind giert ons om de oren op Glacier 3000.

4. Doe de Peakwalk by Tissot
Wie hoogtevrees heeft, is niet op zijn plaats op de Peak Walk by Tissot! Op een hoogte van niet minder dan drieduizend meter bengelt een hangbrug tussen twee alpentoppen. Een unicum, want nergens anders ter wereld verbindt een brug twee bergtoppen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je het hele jaar door de oversteek maken. Wie durft, heeft een adembenemend zicht op de gletsjer van Les Diablerets en een prachtig panorama over majestueuze bergen zoals de Matterhorn, de Jungfrau en ja ook de Mont Blanc.

Sneeuwvakantie in Zwitserland

Refuge l’Espace: waar wijndozen, oud gazettenpapier en banken met koevellen het interieur decoreren. Bedolven onder sneeuw en verlicht met een kaarsje heeft de kleinste kamer iets romantisch!

5. De gletsjer 3000 wandeling
De hardnekkig nevel verpest ons plan om over de Peak Walk by Tissot naar de top van de Scex Rouge te wandelen. De gletserwandeling zou niet minder mooi zijn. Helaas zien we daar niks van. Gelukkig is de Glacier Walk een gemarkeerd gletsjerpad en bereiken we zorgeloos op een hoogte van 2.860 meter de Refuge l’Espace: chez Inge et Roland. Binnen decoreren wijndozen, oud gazettenpapier en banken met koevellen het interieur. Wat smaakt me die warme choco met rum en slagroom en de warme appeltaart.

sneeuwvakantie in Zwitserland

Off road met stoer materiaal!

Sneeuwvakantie-Zwitserland

In het Musée des Ormonts tonen interactieve tentoonstellingen de vele aspecten van het dagelijks leven, natuurlijke gevaren, alpinisme en lokale economie.

6. Bezoek het Musée des Ormonts
Voor we de afdaling inzetten, bezoek ik snel de houten ‘buiten’ wc. Bedolven onder sneeuw en verlicht met een kaarsje heeft de kleinste kamer iets romantisch. Al moet je dat met een korreltje ‘Eskimo’zout nemen. Avontuurlijk duiken we de vallei in met een krachtige sneeuwruimer. In het charmante historische dorp Vers-L’Eglise bezoeken we Musée des Ormonts. Interactieve permanente en tijdelijke tentoonstellingen over natuurlijke gevaren, alpinisme en lokale economie tonen de vele aspecten van het dagelijks leven in én de geschiedenis van de Ormonts-vallei.

Sneeuwvakantie in Zwitserland

Bij een sneeuwvakantie in Zwitserland hoort vanzelfsprekend een sneeuwschoenwandeling bij!

Sneeuwvakantie in Zwitserland

Onderweg warmen we ons op in een charmante berghut en genieten we van hartige hapjes.

7. Winterwandelen in Leysin
Wandelen op sneeuwschoenen wint aan populariteit. Wellicht is het voor velen de perfecte ontsnapping aan de dagelijkse drukte. Sneeuwschoenwandelen behoort tot één van de top winteractiviteiten in Leysin. Met aangebonden sneeuwschoenen trekken we het ongerepte landschap in. Als ware Canadese trappers stappen we over weidse witte vlaktes om via schilderachtige bossen met besneeuwde pijnbomen iconische uitkijkpunten te bereiken. Onderweg bieden verschillende berghutten een aangename warming-up terwijl straffe verhalen uitgewisseld worden bij een bord hartige hapjes.

Sneeuwvakantie in Zwitserland

Daar in het ronddraaiend panoramarestaurant Le Kuklos ga ik lekker lunchen.

Sneeuwvakantie in Zwitserland

Terwijl we genieten van lokale streekproducten licht onze gids het panorama toe.

8. Ronddraaiend restaurant toont waanzinnige horizonten.
Na de inspanning volgt de ontspanning. Voor die verpozing nemen we de kabelbaan naar de top van 2.045 meter hoge La Berneuse. Daar schittert het glazen panoramarestaurant Le Kuklos. Het gebouw draait in 90 minuten volledig om zijn as. Bij een voortreffelijke lekkere lunch geniet ik van het 360 graden uitzicht over de alpenhorizon. Ik herken het meer van Genève, de Rhônevallei, de Franse Alpen en Glacier 3000 bij Les Diablerets. Bij helder weer zie je in de verte zelfs de Mönch, Jungfrau en Eiger!

sneeuwvakantie in zwitserland

Van curling tot bobsleeën in een rubberband: verrassende alternatieven voor je sneeuwvakantie in Zwitserland.

9. Probeer zeker curling en glij van de toboggan pistes
Op naar het volgend off-piste vertier: curling! Deze wintersport beoefen je in alle weersomstandigheden in een overdekte ruimte. Het Leysin sportcentrum heeft twee curlingbanen ter beschikking. Een instructeur leert ons de spelregels. Balans en nauwkeurigheid blijken de belangrijkste vaardigheden voor deze sportdiscipline. Let wel, dit is een verslavende sport! Zou ‘bobsleeën’ in een rubberband iets voor ons zijn? Ja hoor! Jaarlijks zorgt het technische team onder leiding van Olympisch medaillewinnaar en bobslee-wereldkampioen Silvio Giobellina voor nieuwe en zotte tracks in het Tobogganing Park.

wintervakantie-Zwitserland

Ingevroren rode rozen fleuren de gang naar de ijskapel op.

10. Op stap in een sneeuwdorp
Snowtubing lijkt wel de wildste activiteit die we beleven op de duizelingwekkende afdalingen. Op één baan maak je een ‘three sixty’ en land je op een grote airbag! Toch verloopt alles zéér veilig. Voor kinderen tot 4 jaar biedt het minipark enkele gemakkelijke en leuke tracks onder toezicht van ouders. Als afsluiter van onze sneeuwvakantie in Zwitserland trekken we naar de iglo’s in Snow Village naast het Leysin Tobogganing Park. Aperitieven doen we aan de iglobar om vervolgens voor de diner plaats te nemen op de ijsbanken met isolerende knusse kussens en dekens. En op zondag kan je naar de misviering in de ijskapel.

Tot besluit
Heb ik het skiën gemist? Absoluut niet. Mijn sneeuwvakantie in Zwitserland was zelfs tekort om alle winteractiviteiten te beleven. Zo kan je onder andere nog gaan langlaufen en schaatsen. Bovendien bezocht ik niet alles. Deze winterformule is ideaal voor gezinnen of families (grootouders, kinderen en kleinkinderen). Zelf genoot ik het meest van de sneeuwwandelingen, met of zonder sneeuwschoenen. Steeds meer worden wandelroutes tijdens de winter onderhouden en openen berghutten onderweg. Heerlijk om te ontsnappen aan het dagelijks rumoer en wie wil, komt (haast) niemand tegen!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Toerisme Les Diablerets |Internet: www.villars-diablerets.ch (Franstalige website)
Toerisme Leysin | Internet: www.aigle-leysin-lesmosses.ch (meertalige website: FR / EN / DE)
Regio Meer van Geneve | Internet: www.region-du-leman.ch (meertalige website: FR / EN / DE)
Kanton Vaud toerisme | Internet: www.otvnet.ch
Toerisme Zwitserland | Internet: www.myswitzerland.com/nl-be
Klik voor meer reisverslagen over en sneeuwvakantie in Zwitserland
Bereikbaarheid
Vliegtuig: wij vlogen met Swiss rechtstreeks van Brussel – Zurich. Van daaruit spoorden we met de Swiss Travel Pass naar Les Diablerets.
Trein | Vanuit Brussel Zuid spoor je via de Deutsche Bahn (DB) en de Zwitserse treinmaatschappij SBB via enkele overstappen naar je bestemming in 15 uren.
Auto | Brussel – Les Diablerets kortste weg via Frankrijk over tolwegen: 715 km
Overnachten
Eurotel Victoria | Chemin du Vernex 3, CH-1865 Les Diablerets  | E-mail: [email protected]  | Tel: +41 (0)24 492 37 21
Classic Hôtel | Route de la Cité 4 221, 1854 Leysin | E-mail: [email protected] | Tel: +41 (0)24 493 0606
Bezienswaardigheden
Museum des Ormonts | Route de Vers-L’Eglise 5 (Ancienne Poste), 1864 Vers-L’Eglise | Tel: +41(0)24 492 17 71 | E-mail [email protected]
Activiteiten
Mountain Evasion | Winterse activiteiten als sleeën, sneeuwschoenwandelingen en de slee-nocture
Glacier 3000 | winteractiviteiten zoals sneeuwschoenwandelingen. Ook je brunch in Restaurant Botta kan je via deze website boeken.
Leysin activiteiten | Sneeuwschoenwandelen, curling, bobsleeën, het sneeuwdorp en veel meer.
Eten en drinken
Berghut en restaurant Les Mazots | Specialiteit kaasfondue | Internet: www.lesmazots.ch
Restaurant Botta | Station Scex-Rouge, Glacier 3000 | Tel: +41 (0)24 492 09 31 | E-mail: botta@glacier 3000.ch
Panoramarestaurant Le Kuklos | La Berneuse, 1854 Leysin | Tel: +41 (0)24 494 31 41
Chalet-Restaurant de Prafandaz | Prafandaz 1, 1854 Leysin | Tel: +41 (0)24 494 26 26

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *