vakantie in de loirestreek

Uitgetest en goedgekeurd: vakantie in de Loirestreek

Het Loiredal met haar natuurlijke waterlopen, het weelderige groen rondom, haar kastelen en bloeiende tuinen is onomstotelijk de lusttuin van Frankrijk. Om nog maar te zwijgen van de culinaire geneugten en de heerlijke lokale wijnen. Waar en hoe kiezen tussen al die overdaad voor een vakantie in de Loirestreek?

vakantie in de loirestreek

Er moet een reden zijn waarom koningen, koninginnen en hun gevolg tijdens de Renaissance zo graag in de Loirestreek vertoefden. En ook vandaag nog gaan er nagenoeg 2 miljoen mensen fietsen tijdens hun vakantie in de Loirestreek. Met die gedachte vertrekken we op verkenning. We weten niet op welke basis te kiezen tussen de ruim 100 kastelen, dus beginnen we ergens middenin.

vakantie in de loirestreek

Vakantie in de Loirestreek, dat is puur natuur
De streek La Touraine lijkt een voltreffer omdat de natuur hier de hoofdrol speelt. De Loire heeft geen kunstmatige ingrepen ondergaan waardoor de rivier met haar vele zijstroompjes de vrije loop krijgt doorheen de groene vlaktes, bossen, weides en wijngaarden. Le paysage Ligérien of het Loirelandschap verdient hierdoor dubbel en dik het label van UNESCO erfgoed. Bovendien sluit het Parc Naturel Régional Loire Anjou Touraine hier naadloos bij aan, wat zomaar eventjes 700 km fiets- en wandelpaden oplevert in de frisse lucht.

In tijden van ecologisch bewustzijn en slow tourism is dat een extra troef die de toeristische dienst ten volle uitspeelt. Dit is dan ook de uitgelezen regio om een alternatieve overnachting uit te proberen in een hutje, pipowagen of luxetent midden in het groen. Tijdens onze vakantie in de Loirestreek proeven wij van de rust en kalmte van een gîte in het 70 hectare grote Domaine Bergerie en worden beloond met het bezoek van reetjes tijdens het ontbijt.

Afspraak met de geschiedenis
Het verhaal van het Loiredal begint omstreeks het jaar 1000 wanneer de graven van Anjou burchten bouwen op strategische nederzettingen. Die kijken uit op de Loire en bieden verdediging aan de adellijke macht. Ondanks de robuuste constructie herovert de Franse koning de vestiging van Loches in 1205. Het grondgebied van Anjou wordt eigendom van koning Filips II. De middeleeuwse stad Loches wordt het administratieve centrum van het graafschap en de geliefkoosde verblijfplaats van diverse koningen, waardoor de stad als ville royale floreerde.

vakantie in de loirestreek

Gedurende de middeleeuwen werd er duchtig gevochten tussen graven, hertogen en koningen. Hierdoor liet iedere hoogheid van betekenis zijn eigen kasteel bouwen en werd de donjon omgebouwd tot gevangenis voor ongehoorzamen. Dankzij de bloeiende handelsroute tussen Spanje en Parijs ontstond er een stijgende welvaart en werden de kastelen alsmaar groter en luxueuzer. Het historisch centrum van de stad is goed bewaard waar het heerlijk vertoeven is in de smalle straatjes.

In het kasteel van Langeais worden we helemaal ondergedompeld in de intriges van gearrangeerde huwelijken en minnaressen. Samen met Stéphane Bern zijn we getuige van het huwelijk van Charles VIII en Anne de Bretagne in het rijkelijk bemeubeld kasteel dat de sfeer van de late middelleeuwen inkleurt. Dit is een aanrader voor je vakantie in de Loirestreek, temeer omdat hier ook de volledige aankleding erg tot de verbeelding spreekt.

De overtreffende trappen van de Renaissance
De bouwwoede in de Loire komt pas echt op gang vanaf de 15de eeuw, nadat de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk beslecht was en er een bloeiende handel en economie tot stand komt. Het is koningin Catharina de’ Medici die de rijkelijke renaissancestijl vanuit Italië importeert in haar kasteel Chenonceau. Geïnspireerd op een Venetiaans paleis en de Ponte Vecchio bouwt ze dit kasteel met overdekte galerij over de rivier de Cher uit tot een parel van kunst en cultuur.

Als kers op de taart krijgen we nog een indrukwekkend staaltje van bloemenkunst. Scenograaf Jean-François Boucher gaat dagelijks aan de slag met bloemen en planten uit eigen tuin om de zalen en kamers op te fleuren met creaties van wereldniveau. Wie wil kan tijdens zijn vakantie in de Loirestreek lessen volgen in zijn atelier Floral. Het kasteel dat altijd door vrouwen gerund werd, kreeg de bijnaam Château des Dames en staat in de top drie van de meest bezochte kastelen. Voor mij is dat het toppunt van Franse verfijning.

Leven in een kasteel
Hoewel een groot deel van de kastelen van de Loire het statuut van museum hebben, zijn er minstens evenveel die nog steeds in privébezit en zelfs bewoond zijn. Uiteraard krijgt een bezoek hier dan een totaal andere dimensie aangezien je hier een inkijk krijgt in het dagelijkse reilen en zeilen van het kasteelleven.

In Montrésor worden we ontvangen door een heuse kasteeldame die rechtstreekse familie is van de Poolse graaf Xavier Branicki. Het volledige interieur in Napoleon III-stijl met talrijke kunstschatten is nog aanwezig en de tafel is gedekt alsof Honoré de Balzac straks aanschuift aan het diner. En ja, ook vandaag komen er hoge gasten over de vloer. Zo zou Mick Jagger recent een bod gedaan hebben op het standbeeld van Lucifer dat in de tuin prijkt.

Slaat jouw verbeelding ook op hol? Wel, in hotel Château de Rochecotte kan je jouw dromen waarmaken en in alle grandeur proeven van de het kasteelleven. Wij genoten tijdens onze vakantie in de Loirestreek van een exquise afternoon tea in de schaduw van een monumentale cederboom en we mochten even binnenkijken bij the rich and famous.

Groene weelde
Het kasteelleven mag dan nog zo intrigerend zijn, het blijft toch wat ver van mijn bed. Wat niet kan gezegd worden van de weelderige omgeving die een weldaad is voor het oog en de geest. Naast de zorgvuldig aangelegde tuinen van de vele kastelen ontdekken we ook de kloostertuinen die een totaal andere bestaansreden hadden dan de Franse siertuin. Aangelegd in de typische kruisvorm met in het midden een fontein, vinden we hier vooral planten en kruiden met een geneeskundige functie.

Een mooi voorbeeld hiervan ligt achter de pastorij van het bloemendorp Chedigny. Doorheen de jaren hebben de inwoners van dit dorpje hun stoep opgebroken om plaats te maken voor klimrozen en bloemen, waardoor het volledige dorp is omgetoverd tot een pittoresk geheel dat het label “Jardin remarquable” meekreeg. Tijdens het pinksterweekend heeft hier “Le festival des roses” plaats, dat niet minder dan 15 000 bezoekers trekt. Maar het kan ook minder spectaculair, zoals “Les Petits Jardins”, een gemeenschapstuin in Beaulieu-les-Loches waar op initiatief van de gemeente de bewoners samen tuinieren, elkaar ontmoeten of genieten van een muziekoptreden in la guinguette.

vakantie in de loirestreek

Restaurant Arbore & Sens

Loire Gourmande
Tot slot het niet onbelangrijke luik van de culinaire geneugten: de wijnbouw. Het Loiredal is een belangrijke wijnstreek waar je niet minder dan 900 caves kan bezoeken. Geen sinecure om te kiezen en dus lieten wij ons verleiden door een originele kennismaking met de kwalitatieve Vins de Bourgeuil. We stappen aan boord van een traditionele platbodemboot les Bateliers de Vents d’Galerne voor een uitstapje Loire Gourmande. Omringd door het prachtige decor van de wilde rivier bij valavond worden we getrakteerd op een parelende crément, een rosé en twee rode streekwijnen, begeleid met enkele lokale specialiteiten.

Onze vakantie in de Loirestreek eindigen we in schoonheid in restaurant Arbore et Sens in Loches, waar de jonge chef Clément Dumont een Michelinster behaalde met zijn verfijnde gerechten rondom seizoensgroenten die hij zelf kweekt. Met zijn 5-gangenmenu neemt hij ons mee op een culinair avontuur dat uitblinkt in creativiteit en puurheid, tot in de puntjes verzorgd en een ode aan de lokale leveranciers. We konden ons geen beter souvenir aan de Loirestreek wensen.

Beleefde jij ook al een vakantie in de Loirestreek?
Laat ons in een reactie weten waar en deel je ervaring met ons.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Touraine | Internet: www.tourainenature.com
Toerisme Loches – Val de Loire | Internet: loches-valdeloire.com
Village de Chédigny | Internet: jmlevaldeloire.com/patrimoine/68-village-de-chedigny
Toerisme Frankrijk | Internet: france.fr/nl
Bereikbaarheid
Met de auto | reken op 560 km vanuit Brussel om Touraine te bereiken
Met de trein | ter.sncf.com/centre-val-de-loire
Bezienswaardigheden
Parc Naturel Régional Loire Anjou Touraine | Internet: www.parc-loire-anjou-touraine.fr
Kasteel en Park Langeais | Internet: chateau-de-langeais.com
Koninklijke en middeleeuwse stad Loches | Internet: citeroyaleloches.fr
Kasteel en tuinen van Château de Chenonceau | Internet: chenonceau.com | Inclusief Museum “Galerie des Dômes” en Rijtuigengalerij
Tuin- en bloemendorp Chedigny | Internet: chedigny.fr
Expositiepark Beaux Lieux | Internet: expo-beauxlieux.fr
Bateliers des Vents d’Galerne| Internet: https://bateliersdesventsdgalerne.fr
Eten en drinken
Hotel en gastronomisch restaurant Château de Rochecotte | Internet: chateau-de-rochecotte.com
Restaurant en chambres d’hôtes Le Clos aux Roses | Internet: leclosauxroses.com
Restaurant – Salon de thé – Chambres d’hôtes Maison Flore | Internet: presbytere-maisonflore.com
Restaurant Arbore et Sens | Internet: restaurant-arbore-et-sens.fr
Restaurant Vincent Cuisinier de Campagne | Internet: vincentcuisinierdecampagne.blogspot.com
Domaine de la Noiraie | Internet: domaine-de-la-noiraie.viabloga.com/
Overnachten
Hôtel Le George | Internet: le-george.com/
Gîtes, Chambres et tables d´hôtes Domaine de la Bergerie | Internet: domaine-bergerie.fr
Vakantiedomein en glamping Huttopia Les Chateaux | Internet: europe.huttopia.com/nl/site/les-chateaux/

? PIN nu en plan later

vakantie in de loirestreek

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *