fietsen door de loirevallei

Getest en goedgekeurd: fietsen door de Loirevallei

Fietsen langs waterwegen verzekert je van heerlijke platte wegen. Dit is ook zo langs de Loire waar de oude trekpaden autovrij zijn. Gezinnen vinden hier een leuke en veilige omgeving voor fietstochtjes met de kinderen. Reisreporter Yannick verkent per fiets en kano de wijnregio.

Fietsen door de Loirevallei
La Loire à Vélo is een fietsparcours van 800 km waarvan je naar believen kleine stukjes kunt afleggen. Met de vele kasteeltjes, kleine dorpjes, talloze markten en musea die de Loirestreek rijk is, heb je de stopplaatsen maar uit te kiezen. Een goed uitgebouwde verblijfsinfrastructuur, van eenvoudige campings tot charmante of prestigieuze hotels, maakt logeren bovendien eenvoudig. De Loire à Vélo is meteen ook een Loire à la carte.

Ontdek de Sancerre
Een goede startplaats om te fietsen door de Loirevallei is Sancerre. Een typisch Frans dorpje dat tevens het centrum is van een van de meest gegeerde appellations. De wijnboeren zijn hier allemaal collega’s, vermits de afzetmarkt voor hun wijn toch verzekerd is. Al lang bundelen ze de krachten om hun wijn samen te promoten. In Maison des Sancerre ontdek je alles over de geschiedenis, het product en vooral de mensen erachter. Je kunt er in een simulator zelfs jouw wijnboeraanleg testen. Ik hou het blijkbaar best bij manueel werk.

Vanuit Sancerre heb je een prachtig zicht over de Loire en de wijngaarden

Prentkaartzicht over de Loire en de wijngaarden
Sancerre is ook interessant omdat het dorpje het hoogste punt van de streek vormt. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht op de omliggende wijngaarden en het Loirebekken. Doorheen de straten is een rode wandellijn geverfd. Zo kom je langs alle mooie plekjes zonder met je neus in een kaart te moeten zitten. Gewoon genieten van het dorpje en de vriendschappelijke sfeer die er heerst. Bijkomend voordeel van Sancerre als vertrekpunt is dat je de fietstocht meteen start met een afdaling.

Zo zot van de Loire
Op niemand is ‘zot van de Loire’ beter van toepassing dan op gids en kajakverhuurder Yvan Thibaudat. De man kent de streek als zijn broekzak. Over elk plekje, elke plant, dier of vogel weet hij wel iets leuks te vertellen en ook de geschiedenis van de regio heeft hij perfect onder de knie. Deze hyperactieve kerel deelt vol enthousiasme zijn passie met jou tijdens het fietsen door de Loirevallei, een wandeling of een afvaart. Indien je dat wenst, tovert hij ook een gezellig middagmaal tevoorschijn.

Gids en kajakverhuurder Yvan Thibaudat kent de streek als zijn broekzak. En dat leidt vaak tot verrassende verhalen en ontdekkingen.

Op bevertocht met de kinderen
Yvan heeft een hekel aan de platgetreden paden. Gelukkig blijft hij niet met zijn frustraties zitten en kent hij een hoop alternatieven. Hij wil vooral zijn streek en de rivier laten ontdekken op een manier die je het best ligt. De stops bij wijnboeren of andere ambachtslieden uit zijn gigantische netwerk zijn onvergetelijk. Maar zijn specialiteit zijn avondwandelingen op zoek naar bevers. Wedden dat je kinderen daar ook wel voor te vinden zijn?

Stop zeker bij het kasteel van Sully
75 km stroomafwaarts kom je terecht in Sully-sur-Loire. Je kunt eventueel een tussenstop inlassen in Gien, waar je een oude aardewerkfabriek met een museum kunt bezoeken. Maar is de fabriek op dat moment niet in werking, dan is de meerwaarde beperkt. Het kasteel van Sully is een ander paar mouwen. Het kasteeltje was eigendom van de minister van Financiën ten tijde van koning Hendrik IV en is een van de eerste kastelen die je bij het afdalen van de Loire tegenkomt.

Knijp voor kasteel Sully op je remmen. Deze must-do mag je niet laten liggen!

Sully de dikdoener
De Duc de Sully, Maximilien de Béthune, was vooral iemand die een hoge dunk van zichzelf had. Tijdens je bezoek aan het kasteel ontdek je hoe de hertog zijn gasten kleineerde en duidelijk maakte dat hij belangrijk was en aanzien verdiende. Het interactief bezoek is (binnenkort?) ook in het Nederlands beschikbaar. Maak een wandeling door het parkje en steek tot slot de Loire over om de zonsondergang te bewonderen. Zo heb je het mooiste uitzicht op het kasteel.

Benedictus: grondlegger van de trappist
Vanaf het kasteel rest amper nog 30 km tot Châteauneuf-sur-Loire. Toch zal je (misschien) de hele dag nodig hebben wegens de interessante tussenstops. Saint-Benoît-sur-Loire is het dorp rond de abdij met de relieken van de heilige Benedictus. Aan deze man danken wij in zekere zin het trappistenbier. Germigny-des-Prés iets verderop is een pittoresk dorpje met een oud kapelletje in Byzantijnse stijl. Leuk, bij deze culturele stops zijn terrasjes nooit veraf!

Met een zelfgemaakte boot nemen de passeurs de Loire ons mee voor een picknick op het water.

En dan het water op!
Eens in Châteauneuf moet je absoluut langs bij Passeurs de Loire. Hun leefomgeving is de rivier waarop ze dagelijks dobberen en vissen met hun zelfgemaakte boten. Ze nemen groepen mee voor een boottocht, een picknick op het water, een partijtje vissen of een bezoek aan hun nieuw laboratorium. Daar verwerken ze vis tot allerlei delicatessen. Een ideale ontmoeting met de natuur voor je weer de stad intrekt. Want 30 km verderop wachten Orléans en Jeanne d’Arc!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Fietsen door de Loirevallei | Internet: be.france.fr/nl/loirevallei/article/la-loire-a-velo / www.laloireavelofietsroute.nl
Comité Régional du Tourisme (CRT) Centre | Internet: www.visaloire.com
Agence de Développement Touristique (ADT) du Cher | Internet: www.berryprovince.com
Comité Départemental du Tourisme (CDT) Loiret | Internet: www.tourismeloiret.com
Dienst Toerisme Orléans | Internet: www.tourisme-orleans.com
Loiret Fietsgids | Uitgegeven door de CDT du Loiret en gratis beschikbaar
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Onze Frankrijktips op een rijtje: citytrips, vakantie in en reizen door Frankrijk
Bezienswaardigheden
Maison des Sancerre
| Rue du Méridien 3 | 18300 Sancerre | Tel. +33 (0)2 48 54 11 35
Internet: www.maison-des-sancerre.com
Musée de la Faïencerie | Place de la Victoire 78 | 45500 Gien | Tel. +33 (0)2 38 05 21 06
Internet: www.gien.com
Château de Sully-sur-Loire | 45600 Sully-sur-Loire | Tel. +33 (0)2 38 36 36 86
Internet: www.loiret.com
Musée de la Marine de Loire | Place Astrid Briand 1 | 45110 Châteauneuf-sur-Loire | Tel. +33 (0)2 38 46 84 46
Internet: www.musees-regioncentre.fr
Activiteiten
Loire Nature Découverte
| Quai de Loire | 18300 Saint Satur | Tel. +33 (0)2 48 78 00 34
Internet: www.loirenaturedecouverte.com
Les Passeurs de Loire | 45110 Sigloy | Tel.  +33 (0)6 74 54 36 61 | Internet: www.passeursdeloire.fr
Fietsverhuur Loc Val de Loire | Av. Charles Péguy | 45800 St Jean de Braye | Tel. +33 (0)2 38 84 11 78 | Internet: www.loc-valdeloire.com
Eten en drinken
La Pomme d’Or
| Rue de la Panneterie 1 | 18300 Sancerre | Tel. +33 (0)2 48 54 13 30 | E-mail: [email protected]
Auberge des Templiers | Les Bezards | 45290 Boismorand | Tel. +33 (0)2 38 31 80 01 | Internet: www.lestempliers.com
Restaurant Eugène | Rue Sainte-Anne 24 | 45000 Orléans | Tel. +33 (0)2 38 53 82 64 | Internet: www.restauranteugene.fr
Overnachten
Hotel Le Panoramic
| Rempart des Augustins | 18300 Sancerre | Tel. +33 (0)2 48 54 22 44
Internet: www.panoramicotel.com
Hotel Burgevin | Rue du Faubourg Saint Germain 11 | 45600 Sully-sur-Loire
Tel.  +33 (0)2 38 38 13 12 | Internet: www.hotelburgevin.com
Hôtel de l’Abeille | Rue Alsace Lorraine 64 | 45000 Orléans | Tel. +33 (0)2 38 53 54 87
Internet: www.hoteldelabeille.com

Ging je al fietsen door de Loirevallei?
Deel dan hieronder je tips en ervaringen.
Alvast bedankt.

Foto’s: coverfoto © La Loire à velo / andere beelden: © Yannick De Cocqueau / laatste foto: © Passeurs de Loire

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *