Op roadtrip door de Vaucluse

De Vaucluse is even paradijselijk als het klinkt. Als een Godin in Frankrijk toert reisreporter Lut 4 dagen door bergen, dorpjes, kleine en grotere steden, wijn- en lavendelvelden, allemaal doortrokken van eeuwen cultuur en geschiedenis. De stress smelt als sneeuw voor de zon en het tempo zakt vanzelf.

We starten onze roadtrip door de Vaucluse in Pausenstad Avignon
Na nauwelijks 5 uur sporen vanuit Brussel, pikken we onze huurwagen op in Avignon. We zetten meteen koers naar het centrum van de Provençaalse pausenstad. Hoewel de pausen hier slechts kortstondig resideerden (1309-1376), drukte hun doorgang een onuitwisbare stempel op de stad en haar omgeving. Het imposante Pausenpaleis getuigt van de macht van de kerkvaders. Het interieur werd grotendeels gestript in de loop van de woelige geschiedenis, op enkele originele muurschilderingen na, maar met tablet en koptelefoon krijg je een boeiende evocatie van het leven destijds.

Spel en dans
Met haar vele sfeervolle en historische pleintjes is Avignon de uitgelezen host voor het jaarlijkse theaterfestival in juni. Op diverse plaatsen tonen internationale – vaak ook Belgische – gezelschappen hun nieuwste creaties. Liefhebbers van innovatief theater kunnen hier hun hart ophalen. Natuurlijk kan een bezoek aan de bezongen Pont d’Avignon niet ontbreken, al was het maar voor het fantastische zicht op de Rhône. Gratis dansen kan er helaas niet meer, vanwege betalende toegang.

roadtrip door de Vaucluse

Het kleine broertje
Onze volgende halte op onze roadtrip door de Vaucluse brengt ons naar de overzijde van de Rhône. Daar ligt het minder bekende Villeneuve-lès-Avignon, een middeleeuws stadje met ook hier voornamelijk kerkelijke sporen. De abdij Saint-André is vooral interessant vanwege het achterliggende verhaal en de heerlijke tuinen. Ze werd gesticht door een vrouwelijke kluizenaar en bewoond door benedictijner monniken tot aan de Franse Revolutie. In het begin van de 20ste eeuw kwam ze in het privébezit van de kunstenares Elsa Koeberlé, die er met haar vrouwelijke partner een verborgen maar excentriek leven leidde.

Chillen op Provençaals terras
De huidige eigenaars stellen hun unieke terrastuinen maar wat graag open voor bezoekers. Wij nestelen ons in de uitnodigende ligstoelen op de plekjes met de mooiste vergezichten. Vlakbij, in La Chartreuse, krijgen we een boeiende inkijk in het solitaire bestaan van de Kartuizermonniken. Maison Bronzini is een olijfoliemolen uit 1358, die werd omgevormd tot een hedendaags complex met restaurant, tea room, shop, olieproeverij … en vooral: een niet te versmaden typisch Provençaals terras onder schaduwrijke platanen.

roadtrip door de Vaucluse

Gegeerde papenwijn
Wie van wijn houdt, kan niet om Châteauneuf-du-Pape heen, waar het gegeerde druivennat al sinds de Romeinse tijd wordt verbouwd. Vanaf de ruïne van het pausenkasteel kijk je uit over de uitgestrekte wijngaarden. In het dorpje kun je de authentieke wijnkelders bezoeken. De wijnen moeten aan strenge voorwaarden voldoen, zoals manuele pluk, tweemaal sorteren en een maximumproductie per hectare. Grenache en syrah zijn de meest gebruikte druivensoorten. Of Châteauneuf-du-Pape zijn hoogstaand imago waard is, zal blijken over een jaar of 10, als ik mijn dure fles ontkurk.

roadtrip door de Vaucluse

Romeinse glorie
Ook de Romeinen hebben hun sporen nagelaten in de Vaucluse, en niet de minste. In de 1ste eeuw voor Christus bouwden ze in Orange het imposante antieke theater, een van de grootste en best bewaarde ter wereld. Onder het motto ‘Geef het volk brood en spelen’ lieten de gezaghebbers zowat alle bevolkingsgroepen gratis het theater bezoeken, zij het via gescheiden ingangen. Een rondleiding met koptelefoon – in het Nederlands – doet je dit roemrijke verleden herbeleven alsof je er middenin zit. Een aanrader die niet mag ontbreken op je roadtrip door de Vaucluse.

Antiek en thematentoonstellingen
Het stadje L’Isle-sur-la-Sorgue ligt als een eiland tussen 2 armen van de Sorgue. Het netwerk van kanalen zorgt er voor een gunstig microklimaat. De stad is bekend omwille van haar meer dan 300 antiekwinkels. Tweemaal per jaar loopt hier een antiekbeurs, vergelijkbaar met die van Londen en Parijs. Er zijn maar liefst 5 musea. In Villa Datris loopt elke zomer een gratis thematentoonstelling met gekende en nieuwe beeldende kunstenaars. De tentoonstelling verhuist daarna integraal naar Parijs. In de tuin kan je relaxen te midden van kunst.

roadtrip door de Vaucluse

Petrarca’s plek
De Sorgue ontspringt aan de voet van een hoge rots in Fontaine-de-Vaucluse. Het is er heerlijk wandelen langs het koele, kraakheldere water. Op zomerse dagen kan het druk zijn, maar er is een plek waar je zeker rust vindt: de Petrarcatuin. In dit stukje paradijs aan de oever van de prille rivier verbleef Francesco Petrarca, de beroemde Italiaanse renaissancedichter jarenlang. ‘Ik denk dat er op aarde nauwelijks een plekje te vinden is dat zo mooi gelegen is als dit,’ schreef hij, en dat geldt ook vandaag nog.

roadtrip door de Vaucluse

Belgische kunst
Vanuit Fontaine-de-Vaucluse slingert de weg door een weergaloos berglandschap naar Gordes, een hoog gelegen postkaartdorpje in de Monts de Vaucluse. Hier bezoeken we een verrassende parel: B&B Les Milles Roches, het voormalige huis van de Belgische kunstschilder Pol Mara, waar het Parijse echtpaar Rochereau een uniek gastenverblijf uitbouwde. Het huis werd gerenoveerd met groot respect voor de oorspronkelijke architectuur van de jaren 70 en voor zijn beroemde bewoner, die hier volgens de overlevering een liederlijk leven leidde. Hier komen natuur, kunst en architectuur naadloos samen.

Onze roadtrip door de Vaucluse zit er op. Helemaal zen tuffen we terug naar Avignon. Tot we in het drukke stadsverkeer komen en vanzelf weer in ons stresspatroon schieten. Gelukkig is er in de trein voldoende tijd om weg te dromen bij de herinnering aan onze vierdaagse slow trip in paradise.

Beleefde jij al een roadtrip door de Vaucluse?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag  #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Avignon Tourisme | Internet: avignon-tourisme.com
Grand Avignon | Internet: grandavignon.fr l
Le tourisme en Vaucluse | Internet: provenceguide.com
Explore France | Internet: france.fr/nl
Bereikbaarheid
Met de trein (TGV) van Brussel naar Avignon in ca. 5 uur.
Voor onze roadtrip door de Vaucluse huurden wij een wagen vanaf het TGV-station
Bezienswaardigheden
Pausenpaleis l Internet: palais-des-papes.com
Abdij Saint-André l Internet: abbaysaintandre.fr
La Chartreuse l Internet: chartreuse.org/site
Antiek theater l Internet: theatre-antique.com
Villa Datris l Internet: islesurlasorgue.com
Eten en drinken
La Fourchette l Internet: la-fourchette.net
Maison Bronzini l Internet: maisonbronzini.com
La Cuisine d’Aglaé l Internet: petitpalaisdaglae-gordes.com
Overnachten
Au Cœur d’Avignon l Internet: aucoeurdavignon.com
Hôtel de l’Atelier l Internet: hoteldelatelier.com
La Sommellerie (met restaurant) l Internet: hotel-charme-vaucluse.com
La Figuière (met restaurant) l Internet: lafiguiere-provence.fr
B&B Les Milles Roches l Internet: lesmillesroches.com

Tekst en foto’s bij roadtrip door de Vaucluse: © Lut Geypens

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *