vakantie in puglia

11 redenen om betoverend Apulië op je reislijst te prikken

Apulië werd in de loop van zijn rijke geschiedenis onder de voeten gelopen door Grieken, Romeinen, Noormannen, Angevijnen, Aragonezen en Turken. Maar de massatoerist, die bereikte de ‘high heel’ van het Italiaanse schiereiland nog niet. Hoog tijd dus om hem nog net even voor te blijven in deze rijke landstreek!

Voor de meeste automobilisten en campertoeristen ligt Apulië of Puglia (in het Italiaans klinkt dat nét iets mooier) op 1.800 kilometer van Brussel. Net wat buiten bereik om in ‘één ruk’ heen te rijden. Maar het zijn alweer de prijsbrekers van het luchtvaartwezen die de poort naar het Italiaanse zuidoosten opengooiden. Zo vliegt Ryanair vanuit Charleroi op de Italiaanse regionale luchthavens van zowel Bari als Brindisi. In twee uur en half ben je al daar!

Waanzinnige landschappen en charmante stadjes
Wie vanuit één van beide luchthavens met de huurauto op de Strada Statale langs de Adriatische kust richting bestemming rijdt, wordt door het eentonige, vlakke landschap niet meteen verleid. Maar vergis je niet. Onderweg doorheen het binnenland geeft de streek zijn geografische veelzijdigheid mondjesmaat prijs: van het ravineuze bergland van Murgia, over de vruchtbare vlaktes vol olijf- en wijngaarden van de Itriavallei of Salento, tot de zonovergoten kust met een afwisseling van zandstranden en rotspartijen. Daar middenin: een rist verrassende en gastvrije stadjes en dorpen!

vakantie in puglia

Eeuwenoude olijfbomen in de valle d’Itria.

Keuze tussen twee zeeën
Voor de inlandse toerist heeft Apulië al lang geen geheimen meer. Italianen zijn zot van zee en strand en kiezen tussen de oostelijke kustlijn van de Adriatische zee (rechtover Albanië en Montenegro) of de westelijke Ionische kust rondom Tarente, net onder Italiës voetzool. In tegenstelling tot de drukke stranden aan de Ligurische of Toscaanse kust hoef je er meestal niet te betalen voor je plekje in het zand.

vakantie in puglia

De trulli van de wijk Rione Monti in Alberobello.

Kabouterhuisjes met puntdak
Maar het zijn, hoe aanlokkelijk ook, niet het kristalheldere zeewater of de stranden die me hierheen lokten. Maar wel de schilderachtige, witte heuvelstadjes van de Valle d’Itria en uiteraard de raadselachtige ‘kabouterhuisjes’ met hun beschilderde puntdaken. De streek rond Locorotondo en Alberobello is vergeven van deze zogenaamde trulli. En al hebben ze op zich niet zo beduidend veel te betekenen, elke Apuliëreiziger moet ze nu eenmaal bezocht hebben.

vakantie in puglia

De typische conische dakconstructies van een trulliwoning.

Het ware geheim ontrafeld
Trulli zijn ronde boerenhuisjes of stalletjes, vaak witgekalkt en met een opvallend puntdak die, oorspronkelijk althans, zonder enige specie of cement kunstig op elkaar werden gestapeld. Enkelvoudig of aan elkaar geschakeld, een enkele keer zelfs met een verdieping. Je vindt ze in die vorm nergens anders ter wereld en hun oorsprong is omstreden. Spitsvondig klinkt het verhaal dat ze makkelijk konden worden afgebroken en heropgebouwd wanneer de taxeerder weer eens langskwam om zijn inventaris van onroerend goed op te maken.

vakantie in puglia

Heden huizen de trulli van Alberobello goed draaiende toeristenshops.

Volg je reisgids niet!
Zowat elke reisgids stuurt je naar Alberobello, waar op een zakdoek in het midden van het dorp liefst 1.500 trulli tegen mekaar aanschurken. Absoluut een prent uit een plaatjesboek, maar dat lazen ook die andere toeristen. Daarom piekt soms de drukte tussen al die tabernas en toeristenshops onder puntdaken. Tip(!) Je vindt eveneens en overvloedig trulli om en nabij de buurstadjes Locorotondo, Martina Franca of Ostuni. Vaak veel authentieker!

vakantie in puglia

Locorotondo: één van de mooiste steden van Italië’!
1. De Chiesa Madonna della Greca | 2. Detail van de Chiesa San Giorgio
3. Barokdetail uit een gevelversiering | 4. Op een bankje in de schaduw hebben de locals dagelijks afspraak.

Witte stadjes van de Itriavallei
Locorotondo, met zijn wirwar van enge binnenstraatjes, omgeven door witgekalkte huisgevels, draagt met trots zijn label ‘één van de mooiste steden van Italië’. Dat geldt tevens voor het nabijgelegen Cisternino, net iets kleiner en aangenamer om op een hete zomerdag doorheen te slenteren. Drukte tref je er in het centro storico – de historische stadskern – niet gauw aan. Struin als ik langs winkeltjes of geniet er op een schaduwrijk terras van een antipasto en een glas.

vakantie in Puglia

Zicht op de città bianca, of witte stad, Ostuni.

Ostuni schittert al van ver
città bianco of witte stad bij uitstek is Ostuni. Die zie je van ver al tegen de heuvelkam aanleunen. Boven de witte stadsomwalling uit schitteren de plompe kathedraal en de glanzende majolicakoepel van de San Vito. Ostuni heeft een binnenplein, de piazza della Libertà, dat tegen valavond tot leven komt en waar je geregeld een lokale dansvoorstelling of andere festiviteiten kan meepikken.

Hoofstad van de barok
De architectuur van al die stadjes is op zijn minst chaotisch. Niet moeilijk om in de enge geplaveide straatjes of chianche, met om de haverklap een steile trappenpartij, het spoor bijster te raken. Zelfs de barokke kerkgevel als oriëntatiepunt blijft er haast overal aan het zicht onttrokken. Over barok gesproken: het loont de moeite om in Apulië ook een echte stad te bezoeken. Omdat Brindisi wat  onopvallend en Tarente te industrieel is, suggereer ik Bari, of liever nog Lecce, dé barokhoofdstad van Italië.

vakantie in puglia

Het Palazzo della Provincia in Lecce.

vakantie in puglia

Lecce bolt van frivole barok.
V.l.n.r. 1. Barokke voorgevel van de domkerk | 2. Barokke toegangspoort | 3. De via Giuseppe Palmieri met zijn statige palazzi.

Waarom Firenze van het zuiden?
Niet voor niets wordt Lecce het Firenze van het zuiden genoemd. Vol frivole barok in de plaats van renaissance-ornamentiek. Ooit was Lecce de tweede stad van het koninkrijk Napels. Keizer Karel V liet er in de zestiende eeuw een majestueuze vesting bouwen. Toch zijn het in de eerste plaats de weelderig versierde voorgevels van het domplein, de Santa Croce-basiliek of het palazzo dei Celestini die de aandacht trekken. Voor meer barokke schittering loop je even de domkerk binnen, of de kleine Sint-Mattheuskerk. Wandel door de via Giuseppe Palmieri met zijn riante palazzi. En sluit af met een espresso en pasticciotto op het Sant’ Oronzoplein.

vakantie in puglia

Het ingekapselde miniatuurstrand in Polignano a Mare.

De gulle keuken van Puglia
Er zijn in Apulië zoveel andere plaatsen die om een bezoek smeken. Polignano a Mare, met zijn door huizen en rotsen ingekapselde miniatuurstrand of andere kustplaatsen als Monopoli, Otranto of Gallipoli. Te veel om uit te kiezen en dus blijf je altijd een beetje op je honger zitten. Van honger gesproken: laat je, waar je ook komt, verleiden door de smaken en geuren van het Apulische land en de nabijgelegen zee!

vakantie in puglia

De hoofdingrediënten voor de geliefde pasta in Apulia: orechiette of oortjes en raaptopjes! © singerfood

Wat serveert de lokale keuken?
De Apulische keuken is eenvoudig maar heerlijk en rijk aan streekeigen producten. Orechiette of ‘oortjes’ zijn de geliefkoosde pastasoort die bij voorkeur met een garnituur van raaptopjes wordt geserveerd. Visliefhebbers opteren voor een steak van gegrilde zwaardvis of gamberetti. Ook ‘fave e ciccoria’, een puree van bonen, vind je bijna op elke menukaart naast plaatselijke kazen als burrata en scamorza. En dan hebben we het nog niet gehad over de fruitige wijnen van lokale druivensoorten als primitivo, malvasia of negroamaro.

Buongiorno signore et signora
Net als zijn lokale keuken is de Apuliër gul en hartelijk. Op de baan hangt hij al eens de wegpiraat uit. Richtingaanwijzers kent hij niet en aan de alom aanwezige snelheidslimiet van 50 kilometer per uur houdt hij zich zelden. Maar als je de juiste weg zoekt of hulp behoeft, staat hij je steeds vriendelijk te woord. In het Italiaans wel te verstaan en enkel in die taal! Een buongiorno kan er altijd van af. Want in tegenstelling tot die strijdzuchtige indringers van weleer, is een toerist hier een graag geziene gast.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Apuliës Officiële Toeristenportaal | Internet: www.viaggiareinpuglia.it
Puglia and Culture | Internet: www.pugliaandculture.com
Toerisme Italië | Internet: www.italia.it
Bezienswaardigheden
Kunststeden:
Ostuni | Internet: www.ostuni.com
Lecce | Internet: www.tourism.ilecce.it
Overnachten
In de hele regio zijn vele gezellige hotelletjes. Een uitgebreide keuze aan scherpe prijzen vind je via Hotelsclick.com
Bereikbaarheid
Met de auto | Vanuit Brussel rijd je over Luxemburg, Bazel, Milaan en Bologna net geen 1800 km naar Bari.
Met het vliegtuig | Ryanair vliegt vanuit Charleroi op de luchthavens van zowel Brindisi als Bari. Allitalia doet beide luchthavens aan vanuit Zaventem. Tip: check je vluchten en prijzen via vliegtickets.be!

(i) KLIK voor meer reisverslagen of nieuws over Apulië.

? PIN nu en plan later
vakantie in puglia

Tekst en foto’s: © Marc Kenis | Coverfoto © Laurablom op Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *