culinaire cruisevakantie Rivages du Monde

Een culinaire cruisevakantie met Rivages du Monde : wat mag je verwachten?

Reisreporter Bruno stapt vol enthousiasme aan boord van de World Explorer voor een culinaire cruisevakantie met Rivages du Monde. Met drie sterrenchefs aan boord belooft het programma een waar gastronomisch genot te worden tijdens de cruisereis van Lissabon naar Le Havre!

Als fervente levensgenieter twijfelde reisreporter Bruno geen moment om in te schepen voor een culinaire cruisevakantie met Rivages du Monde. Het programma zag er veel belovend uit: drie sterrenchefs zouden zijn smaakpapillen verwennen tijdens een cruisereis van Lissabon naar Le Havre. En of dat gelukt is? Dat lees je hieronder.

Reisreporter Bruno vergezeld door Thijs Meliefste (links) en Benoit Dewitte (rechts.).

Wat is een gastronomische cruisevakantie?
Een culinaire cruisevakantie biedt reizigers de kans om te genieten van heerlijk dineren terwijl ze genieten van een ontspannen vakantie op zee. Meergangenmaaltijden in een elegante omgeving, proeverijen van lokale wijnen en gerechten of kookdemonstraties door gerenommeerde chef-koks behoren tot het programma. Sommige cruisemaatschappijen bieden excursies aan naar lokale voedselmarkten of wijnhuizen. Daar leren levensgenieters meer over lokale ingrediënten en productiemethoden. En voor hobbykoks zijn er culinaire cruisevakanties met kookworkshops zodat ze hun eigen gastronomische vaardigheden kunnen verbeteren.

Een culinaire cruisevakantie met Rivages du Monde
Kwaliteitsmaaltijden staan centraal bij cruisemaatschappij Rivages du Monde. Voor het bereiden van de maaltijden wordt er gebruik gemaakt van verse ingrediënten van hoge kwaliteit. Het menu is gevarieerd en er wordt rekening gehouden met lokale specialiteiten en seizoensgebonden ingrediënten.

Wijnproeverijen: Rivages du Monde staat bekend om zijn uitstekende selectie van wijnen. Tijdens een culinaire cruise is het dan ook mogelijk om te genieten van wijnproeverijen, waarbij je de beste wijnen uit de regio kunt proeven en meer te weten kunt komen over de productie van wijn.

Kook- en demoworkshops: als je geïnteresseerd bent in koken, kun je deelnemen aan kook- of demoworkshops aan boord. Tijdens deze workshops leer je hoe je lokale gerechten kunt bereiden onder begeleiding van een professionele chef-kok.

Drie Michelinsterrenchefs aan boord

Zodra de World Explorer de haven van Lissabon verlaat, trekt de eerste sterrenchef, Rui Paula, het gastronomisch festival op gang met een kookdemonstratie van de Portugese keuken. Rui Paula, geboren in Porto, brengt met gevoel voor humor gerechten die smaken, texturen, aroma’s en kleuren behouden in verrassend en originele creaties. Door zijn erfgoed te bestendigen en meesterlijk te vernieuwen, brengt hij hulde aan de vrouwen in zijn familie – zijn moeder en zijn grootmoeder – die hem de basisprincipes van koken in het gezin, smakelijk en met liefde bereid, hebben overgedragen.

culinaire cruisevakantie Rivages du Monde

Sterrenchef Rui Paula bereidt tijdens een kookdemonstratie een hartige sandwich met ansjovis. Subliem!

Met dagverse  ingrediënten kookt de Portugese chef Rui Paula (2 Michelinsterren) eenvoudige gerechtjes die onze smaakpapillen verrassen. Op het menu staan:

Voorgerechten

  • Zwaardviscarpaccio
  • Coquilles, wortel en gemberpuree

Hoofdgerechten

  • Zeebaars, bloemkool, mosselsaus
  • Kalfsvlees trilogie

Desserten

  • Citrusmousse “de citrusvruchten”
  • So Chocolate

Twee avonden later nemen de topchefs Benoit Dewitte (België, 1 Michelinster) en Thijs Meliefste (Nederland, 1 Michelinster) de gastronomische fakkel over. In de heuvels van de Vlaamse Ardennen runt Benoit samen met zijn broer Bernard het restaurant Benoit Dewitte. Deze kok streeft ernaar smaken en aroma’s, intact in al hun individualiteit en finesse, om te zetten in een culinaire ervaring. De onberispelijke versheid van de ingrediënten zijn de basis van zijn pure gastronomie.

culinaire cruisevakantie Rivages du Monde

Zijn collega sterrenchef op deze culinaire cruisevakantie is de Nederlander Thijs Meliefste (1 Michelinster). Samen met zijn (gast)vrouw Anuschka deed hij veel ervaring op in de beste Europese restaurants. Thans vind je restaurant Meliefste aan de oevers van het Veerse Meer.

culinaire cruisevakantie Rivages du Monde

De natuur is de inspiratiebron van de Nederlandse chef kok. De natuurlijke combinatie van schoonheid en puurheid, aangevuld met culinaire technieken, tracht Thijs Meliefste te vertalen in  creatieve gerechten met oog voor detail.

Beide chefs kennen mekaar goed, wisselen regelmatig ervaringen uit of gaan samen op zoek om hun kennis nog te verrijken. Het galadiner wordt daarom gepresenteerd als een vier handen diner met 2 sterrenchefs. Na een intense voorbereiding in de keuken, een uitgebreide briefing aan het zaalpersoneel is iedereen klaar om te genieten van hun menu.

Inleiding met een paprika cappuccino op smaak gebracht met gember of langoustine met wortel en schaaldierensaus. Daarna volgt een gekonfijte tarbot bedekt met verbena (een kruidachtige bloemenplant) in hollandaise of naar keuze een lamfilet met daslook, artisjok en knoflook. Heerlijk afsluiten doen we met een ijsje van aardbei, munt en rabarber. De koffie of thee wordt vergezeld door een dagverse Madeleine.

Tijdens de diners geniet iedereen. Dat hoor ik aan de stilte in het restaurant die enkel verstoord wordt door spontane vreugdekreetjes. Wanneer ik rondkijk merk ik vele smartphones in de aanslag. Ook het thuisfront, vele vrienden en volgers zien ongetwijfeld op sociale mediakanalen dat deze culinaire cruisevakantie met hoofdletters wordt geschreven!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Rivages du Monde | Internet :  rivagesdumonde.be/nl
Restaurant DOP | Largo São Domingos 16, 4050-545 Porto, Portugal | Telefoon: +351 (0)22 201 4313 | Internet: doprestaurante.pt
Restaurant Benoit De Witte | Beertegemstraat 52, 9750 Kruisem  | Telefoon:  +32 (0)9 384 56 52 | Internet : benoitdewitte.be
Restaurant Meliefste | Wolphaartsdijkseveer 1, 4471 ND Wolphaartsdijk | Telefoon+ 31 (0)113 581 326 | Internet: restaurantmeliefste.nl

📌 PIN nu en plan later
culinaire cruisevakantie Rivages du Monde

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *