Luxecruise Atlantische kust: van Bordeaux naar Zeebrugge

Een culturele en culinaire cruise van Bordeaux naar Zeebrugge? Dat klinkt Reisreporter Lut als muziek in de oren. De verwachtingen zijn hooggespannen als ze inscheept voor 8 dagen verwennerij van het zuiverste water. Het schip vaart vooral ‘s nachts zodat er overdag voldoende tijd is om de aanlegplaats te verkennen.

luxecruise Atlantische kust

De World Explorer, paradeschip van Rivages du Monde
Voor mijn ‘luxecruise Atlantische kust’ scheep ik in op de World Explorer. Een jong schip (bouwjaar 2019) en dat blijkt duidelijk uit de inrichting. Mooie eigentijdse styling en comfortabele kajuiten. Er is plaats voor 180 passagiers. Die worden in de watten gelegd door maar liefst 110 medewerkers van 20 verschillende nationaliteiten. Elke kajuit heeft een persoonlijke room assistent.

Rivages du Monde is een Franse maatschappij, die zich ook op de Belgische markt richt. De communicatie aan boord is in principe tweetalig, maar – eerlijk is eerlijk – de Nederlandstalige passagier blijft hier wel eens in de kou staan, een aandachtspunt dat gaandeweg wel verbeterde.

luxecruise Atlantische kust

Je varend bed wordt netjes onderhouden

Varend bed
Cruisen is voor jong en oud, maar biedt zeker voordelen voor de reislustige senior. Zoals Marcel, een krasse negentiger, het treffend omschrijft: ‘Je bent iedere dag op een andere plaats, maar je hoeft nooit je koffers te pakken en slaapt altijd in hetzelfde bed.’ Bijkomend pluspunt op deze ‘luxecruise Atlantische kust’ is dat de verplaatsingen naar en van het schip miniem zijn. We arriveren immers in Zeebrugge, zo goed als thuis zeg maar.

Trek hier niet de verkeerde conclusie dat cruisen een typische 60-plusser aangelegenheid is. Tijdens vakantieperiodes varen ook meer jonge mensen mee. Vooral de avontuurlijke bestemmingen zijn bij hen in trek, weet cruisedirecteur Thomas Huertes te vertellen. Er worden immers plaatsen aangedaan, zoals Alaska en Groenland, die op een andere manier maar moeilijk te bereiken zijn.

Flip Feyten over de schilder Monnet

Woord en muziek
Rivages du Monde profileert zich als een maatschappij die culturele en culinaire cruises aanbiedt. Er reist altijd minstens één spreker mee, die gedurende de cruise een aantal voordrachten geeft. In ons geval ex-VRT-journalist Flip Feyten, die met zijn 3 lezingen een talrijk publiek weet te boeien.

Elke avond, voor en na het diner, zorgt een jazz-combo voor de nodige sfeer, telkens met een ander programma. Maar dé muzikale attractie is toch de zingende cruisedirecteur, die als geschoolde bariton meermaals zijn publiek verrast. Sfeer verzekerd.

LutG AtlantischeCruise RivageduM 4

Culinaire cruise
Deze ‘luxecruise Atlantische kust’ is een feest voor de smaakpapillen, iets minder voor je BMI. Het uitgebreide ontbijt is in buffetvorm. Voor lunch en diner is er een driegangenkeuzemenu, telkens met veel zorg opgediend door zwierige obers. Wijn en water zijn inbegrepen. Op het dek kan je ook terecht voor lunch en diner én tussen 14u en 16u voor diverse snacks. Om 16u worden er zoetigheden geserveerd. De ganse dag door is er gratis koffie en thee. Sterrenchef Stéphanie Le Quellec vaart enkele dagen mee en tekent voor een exquis diner met smaken van de zee.

LutG AtlantischeCruise RivageduM 10

Van boord
Door de nachtelijke vaarroutes hebben we overdag ruim de tijd om de bestemming te verkennen. Al blijft het een zaak van keuzes maken. Trek ik er zelf, al dan niet in gezelschap, op uit of boek ik een excursie? In dat laatste geval is er vaak keuze uit 2 of meer halve dag- of daguitstappen. De excursies zijn niet goedkoop en het is vooraf niet altijd even duidelijk wat ze precies inhouden. Ik boek 3 halve en één hele dag. Twee daarvan een schot in de roos, de twee andere had ik achteraf gezien liever zelf willen doen.

luxecruise Atlantische kust

Op het dek van de World Explorer

Bordeaux, herrezen schone slaapster
Het vertrekpunt van deze ‘luxecruise Atlantische kust’ is Bordeaux. Deze stad aan de Garonne is een geslaagd voorbeeld van de combinatie van oud en nieuw. Zij kende haar grote bloei in de 18e eeuw en kreeg een nieuwe adem onder haar beroemde burgemeester Alain Juppé. Hij zorgde onder meer voor een modern tramnetwerk en voor de aanleg van de kaaien, fraaie wandelpromenades tussen bloemen, bomen en grasvelden.

Een bouwwerk als de Place de la Bourse en de brug over de Garonne van Gustave Eiffel doen enigszins aan Parijs denken, “maar,” weet onze gids, “eigenlijk is het andersom, Bordeaux was eerst.” Bezoek zeker een van de vele mooie wijnkastelen als je toch in Bordeaux bent.

La Rochelle
Dit oude Bretoense havenstadje uit de 12e eeuw is voor mij de verrassing van de reis. Vanaf de Place Verdun bereik je via eeuwenoude arcaden de historische haven, gedomineerd door haar burcht en klokkentoren. De havenkom, met de kleurrijke boten, is omzoomd door leuke terrassen en kraampjes met artisanale producten. Het is er heerlijk kuieren. Je kan van hieruit ook zeewaarts wandelen en meteen je handdoek spreiden aan het strand.

Belle-île-en-Mer, Bretagnes mooiste
Het grootste eiland van Bretagne heeft zijn naam niet gestolen en dat is ondertussen alom geweten. Tijdens de zomermaanden wordt het eiland van 6 000 inwoners overspoeld door meer dan 80 000 toeristen. Niet verwonderlijk dat deze plek de impressionist Monet inspireerde tot tientallen schilderijen. Het duizelt je van de adembenemende vergezichten, de wilde kustlijn en lieflijke haventjes. Een bezoek aan het huis van Sarah Bernhardt, de gevierde actrice en danseres met het bewogen liefdesleven, is een aanrader. Het ligt er in zijn wild-romantische pracht bij alsof je er meteen in kan wonen.

luxecruise Atlantische kust

Op de wallen van Saint-Malo

Saint-Malo: piraten en toeristen
In de 16e eeuw werd Canada ontdekt vanuit Saint-Malo, met een bloeiende handel als gevolg. In de 17e eeuw ontdekten de scheepvaarders dat er meer te verdienen viel met piraterij. De volgende eeuwen raakte het stadje in verval, tot het in de 20e eeuw herontdekt werd door de toeristen. Op de oude wallen, met 8 toegangspoorten, kan je volledig rond de historische binnenstad wandelen. Overal word je verrast door mooie uitzichten. Onderweg proef ik een echte Bretoense crêpe met een kop huisgemaakte cider. Bretoenser kan het niet.

luxecruise Atlantische kust

Caen, waar Willem woonde
Vanuit onze aanlegplaats in Ouistreham kan je een dagexcursie boeken naar de D-day stranden. Absoluut de moeite, hoor ik van medepassagiers, maar zelf kies ik ervoor om Caen te verkennen, de stad van Willem de Veroveraar. Goede keuze, zo blijkt. Er is de indrukwekkende kathedraal Eglise Saint-Pierre met de mooie glasramen, en een prominent kasteel, omzoomd door een park waar vooral jongeren hun deken spreiden voor een picknick.

In de kerk bij de Abbaye-aux-Hommes vind je het graf van Willem de Veroveraar, hertog van Normandië en koning van Engeland (sinds 1066). Volgens de overlevering was zijn begrafenis een opeenvolging van incidenten, met als triest en onwelriekend hoogtepunt het openbarsten van zijn gezwollen buik.

Dit wansmakelijke verhaal is snel vergeten als we op de boot ons galadiner geserveerd krijgen. De cruisedirecteur geeft nog een miniconcert, alle medewerkers worden met de nodige toeters en bellen bedankt en we trekken moe, maar vooral voldaan naar onze kajuit. Morgen is deze cruise helaas al voorbij en staan we weer met onze voeten op de grond.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Rivages du Monde I Internet: rivagesdumonde.be/nl/
Bereikbaarheid
Rivages du Monde organiseert de transfers naar en van het schip. Voor deze ‘luxecruise Atlantische kust’ vlogen we van Brussel naar Bordeaux en een bustrip van Zeebrugge naar diverse stopplaatsen in België.
Bezienswaardigheden
Tijdens deze ‘luxecruise Atlantische kust’ legt het schip aan in Bordeaux, La Rochelle, Belle-île-en-Mer, Concarneau, Saint-Malo, Caen en Honfleur. Op alle plaatsen kan je uitstappen boeken.
Activiteiten
Er zijn lezingen en workshops aan boord.

? PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *