cruise_rivages-du-monde_saint-malo-01

DOEN: cruise langs Atlantische havensteden met Rivages du Monde

Tijdens zijn maidentrip voer de World Explorer van cruiserederij Rivages du Monde langs Atlantische havensteden van Portugal, Spanje en Frankrijk. Aan boord geniet reisreporter Bruno van heerlijke culinaire hoogstandjes van sterrenchefs. Eenmaal van boord bezoekt hij bekende en onbekende kuststeden. Met uitstappen van maximaal 4 uur weet hij de beste bezienswaardigheden in elke stad te vinden!


Een kleurrijke ontdekkingstocht door Lissabon
Na een korte vlucht van Brussel naar Portugal start onze cruise langs Atlantische havensteden in hartje Lissabon. Ik kies ervoor de Portugese stad op eigen tempo te verkennen. Met de iconische gele tram 28 rij ik 50 minuten door smalle, pittoreske straatjes en bewonder ik de wijken Alfama, Baixa, Estrela, Graça en Mouraria. Een voordelige manier om de authentieke Portugese sfeer te ontdekken.

cruise_rivages-du-monde_lissabon-01
cruise_rivages-du-monde_lissabon-02
cruise_rivages-du-monde_lissabon-03
cruise_rivages-du-monde_lissabon-04
cruise_rivages-du-monde_lissabon-05
cruise_rivages-du-monde_lissabon-06
cruise_rivages-du-monde_lissabon-07
cruise_rivages-du-monde_lissabon-08
cruise_rivages-du-monde_lissabon-09
cruise_rivages-du-monde_lissabon-10
cruise_rivages-du-monde_lissabon-01 cruise_rivages-du-monde_lissabon-02 cruise_rivages-du-monde_lissabon-03 cruise_rivages-du-monde_lissabon-04 cruise_rivages-du-monde_lissabon-05 cruise_rivages-du-monde_lissabon-06 cruise_rivages-du-monde_lissabon-07 cruise_rivages-du-monde_lissabon-08 cruise_rivages-du-monde_lissabon-09 cruise_rivages-du-monde_lissabon-10

Na deze unieke ervaring besluit ik om te voet verder te gaan en start ik mijn wandeling bij de haventerminal Terreiro do Paço. Over het plein Praça do Comércio en langs het standbeeld van koning Jozef I van Portugal duik ik onder de indrukwekkende Arco da Rua Augusta de stad in. De gevels bedekt met kleurrijke azulejo’s (siertegels) en de prachtige Elevador de Santa Justa laten mij versteld staan. Deze lift gebouwd door een leerling van Gustave Eiffel, Raoul de Mesnier du Ponsard, doet denken aan de Parijse Eiffeltoren. Mijn wandeling eindigt bij de beroemde Ascensor da Gloria, één van de steile ‘tramroutes’ in Lissabon.

Een betoverende wandeling door Porto
De volgende stop op onze cruise langs Atlantische havensteden was Porto, een charmante stad in het noorden van Portugal. De stadswandeling start aan het prachtige São Bento Station van Porto. Ruim 20.000 beschilderde keramiek tegels (azulejos), sieren de stationshal. De kunstwerken verbeelden oude ambachten en militaire gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noord-Portugal. Het station, gebouwd eind 19-de eeuw, is vernoemd naar het klooster São Bento de Avé-Maria dat eerder op deze plek stond.

Ik loop binnen en buiten in de vele prachtige kerken en kathedralen van Porto. Zoals de kerk van Sint-Ildefonsus, een rooms-katholieke kerk gelegen in de buurt van het Batalha-plein. Vervolgens gaat het naar de barokke Clérigos met zijn 75 meter hoge klokkentoren, de Torre dos Clérigos. Het is een van de meest karakteristieke symbolen van Porto en vanuit verschillende punten van de stad te zien.

cruise_rivages-du-monde_porto-01
cruise_rivages-du-monde_porto-02
cruise_rivages-du-monde_porto-03
cruise_rivages-du-monde_porto-04
cruise_rivages-du-monde_porto-05
cruise_rivages-du-monde_porto-06
cruise_rivages-du-monde_porto-07
cruise_rivages-du-monde_porto-01 cruise_rivages-du-monde_porto-02 cruise_rivages-du-monde_porto-03 cruise_rivages-du-monde_porto-04 cruise_rivages-du-monde_porto-05 cruise_rivages-du-monde_porto-06 cruise_rivages-du-monde_porto-07

De tijd dringt en ik begeef me naar de historische Ribeira-wijk die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Via steegjes met kleurrijke huizen daal ik af naar de Douro waar aan de overkant bekende en minderbekende wijnhuizen portwijnen slijten. Ik vlei me neer op een terras aan één van de kleurrijke gevels om bij een glaasje portwijn de gezellige markt aan de voet van de Ponte de Dom Luis I te aanschouwen. Proost!

Ontdek de historische en architecturale parels van A Coruña
Onze cruise langs Atlantische havensteden met Rivages du Monde bracht ons ook naar het (voor mij) onbekende A Coruña, een bruisende stad in het noordwesten van Spanje. Samen met mijn partner flaneer ik over de brede wandelpromenade langs de jachthaven naar de uitzichtpunten van Mirador del Parrote naar Torre de Control Maritimo (de Matitieme Controletoren). Tussenin doemt het Saint Anton kasteel op, een 16-de eeuws fort met een wapenmuseum. Via de Dique de Abrigo en de Paseo Martimo, wandelpromenade, zet ik mijn verkenning van A Coruña verder. Ter hoogte van de universiteitstuinen wandel ik naar het stadscentrum en kuier even door het Santa Barbara convent. Als parels aan een snoer bezoek ik verschillende religieuze huizen zoals: de Santa María do Campo kerk en de Iglesia de San Jorge. Bij het bezoeken van de Iglesia de Santiago verneem ik dat A Coruña één van de toegangspoorten is tot pelgrimsstad Santiago de Compostella. Ik besef dat enkele uren te kort zullen zijn om de stad in volle glorie te ontdekken. Een reden om zeker terug te komen!

cruise_rivages-du-monde_a-coruna-01
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-02
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-03
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-04
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-05
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-06
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-07
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-08
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-09
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-10
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-11
cruise_rivages-du-monde_a-coruna-01 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-02 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-03 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-04 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-05 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-06 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-07 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-08 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-09 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-10 cruise_rivages-du-monde_a-coruna-11

A Coruña bulkt van historische en architecturale parels. Op Praza de Maria Pita, het 10.000 vierkante meter grote centrale plein van A Coruña, gewijd aan de heldin María Pita, bewonder ik het prachtige stadhuis. Aan de andere drie zijden omzoomen gebouwen met zuilengangen, waaronder verschillende cafés en restaurants herbergen, de marktplaats. Havenstad La Coruña, of op zijn Galicisch A Coruña, staat ook wel bekend als de glazen of kristallen, stad vanwege de glazen erkers aan de huizen. Deze erkers bieden een betere lichtinval en beschutten tegelijk de woningen tegen de wind.

Onder tijdsdruk neem ik de bus naar de Herculestoren op een schiereiland ongeveer 2,4 km van het centrum. Het is de enige nog werkende Romeinse vuurtoren ter wereld. Meteen een goede reden om op de Unesco Werelderfgoedlijst te prijken. Boven, op een hoogte van 55 meter heb je een prachtig uitzicht op de stad en de baai.

Bilbao in 4uur tijd? Deze bezienswaardigheden mag je niet missen!
We meren aan voor een bezoek aan de laatste Spaanse stad tijdens deze cruise langs Atlantische havensteden. Bilbao, een bruisende stad in het Baskenland is bekend om zijn architectuur, kunst en cultuur, gastronomie en levendige sfeer. Het meest opvallende en iconische gebouw in de stad is zonder twijfel het Guggenheim Museum. Dit kunstmuseum, ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry, is een waar architecturaal meesterwerk en een van de belangrijkste hedendaagse kunstmusea ter wereld. De futuristische buitenkant van het gebouw bestaat uit titanium platen die op unieke wijze zijn gevormd om de vloeiende lijnen van de rivier de Nervión na te bootsen. Binnenin het museum vind je een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunstwerken van kunstenaars als Jeff Koons, Anish Kapoor en Yves Klein. Een must-visit voor iedereen met enige interesse in kunst en architectuur.

cruise_rivages-du-monde_bilbao-01
cruise_rivages-du-monde_bilbao-02
cruise_rivages-du-monde_bilbao-03
cruise_rivages-du-monde_bilbao-04
cruise_rivages-du-monde_bilbao-05
cruise_rivages-du-monde_bilbao-06
cruise_rivages-du-monde_bilbao-07
cruise_rivages-du-monde_bilbao-01 cruise_rivages-du-monde_bilbao-02 cruise_rivages-du-monde_bilbao-03 cruise_rivages-du-monde_bilbao-04 cruise_rivages-du-monde_bilbao-05 cruise_rivages-du-monde_bilbao-06 cruise_rivages-du-monde_bilbao-07

Maar er zijn meer prachtige bouwkundige bezienswaardigheden in Bilbao zoals het Chavarri paleis dat ik absoluut wil zien. Tijdens mijn stadswandeling er naartoe passeer ik de prachtige witte neogtische kerk Iglesia de San José de la Montaña. Het slanke sobere interieur versterkt door het invallend licht van grote glas-in-loodramen verrast me aangenaam. Maar het is vooral het Chavarri Palace dat me bijzonder bekoord. Het Chavarri-paleis is namelijk een gebouw in Vlaamse stijl. Het werd gebouwd in het begin van de 20ste eeuw in opdracht van de rijke zakenman Victor Chavarri en zijn broer Benigno. De stijl doet denken aan de paleizen tijdens de renaissance in Antwerpen of Brugge!

Ik zet mijn tocht verder naar het Bilbao-Abando station, dat bekend staat om zijn prachtige glazen overkapping.  Op een steenworp daar vandaan ligt het middeleeuwse stadscentrum van Casco Viejo, waar je niet naast de statige barokke San Nicolas Eliza kerk kan kijken. Heb je nog even, snuif dan de bruisende sfeer op in de pittoreske straatjes van deze oude wijk. Wie wil kan zich hier culinair laten verwennen voor een zacht prijsje. Ik ga er zeker eens voor terug.

Wandelen langs de historische hoogtepunten van La Rochelle
Het is al middag als de World Explorer voor anker gaat in La Rochelle, een oude havenstad gelegen aan de westkust van Frankrijk. Ik stippel een wandelplan uit en begeef me in de middeleeuwse straten van de charmante stad. Via de oude verdedigingsmuren wandel ik naar de fotogenieke oude haven (Vieux-Port) met zijn twee torens, de tour Saint-Nicolas en de tour de la Chaîne. Op de kade heerst een gezellige drukte en de terrasjes lonken uitnodigend. Maar het zijn de architectonische pareltjes uit het rijk maritiem verleden die ik wil zien. De Porte de la Grosse Horloge geeft toegang tot de voetgangerszone van het stadscentrum waar vele winkeltjes de straten met hun bogen nog wat extra charme geven. Ik bezoek in deze historische wijk de kerk Saint-Sauveur, de Saint-Louis kathedraal en het 14 -eeuwse prachtige stadhuis.

cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-01
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-02
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-03
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-04
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-05
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-06
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-07
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-08
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-09
cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-01 cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-02 cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-03 cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-04 cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-05 cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-06 cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-07 cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-08 cruise_rivages-du-monde_la-rochelle-09

Eenmaal terug aan de kades van de oude haven, valt in de verte het imposante station van La Rochelle op. Het stationsgebouw, dat een 45 meter hoge klokkentoren omvat, werd in 1922 gebouwd en is bekend om de “Danseurs au ballon” die op het plafond zijn geschilderd door Emile Sourice en Nicus Georget, 2 lokale kunstenaars. De passagiershal is versierd met grote mozaïeken, terwijl de bekledingen zijn gemaakt van gehouwen steen. De gevel is versierd met talloze gravures geïnspireerd op de zeefauna. De perrons zijn volledig overdekt door een groot glazen dak. Op mijn terugweg passeer ik nog even de Tour de la Lanterne, een van de drie middeleeuwse historische torens die de skyline van La Rochelle bepalen. De Lantaarntoren heeft door de geschiedenis heen als vuurtoren en gevangenis gediend!

Belle-Île-en-Mer: een schilderachtig paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers
We bereiken het grootste Bretonse eiland, Belle-ile-en-mer, wat letterlijk – mooi eiland – betekent. Een tender, een reddingsboot die als watertaxi fungeert, brengt ons aan wal in de charmante haven van Le Palais. Vele medereizigers kiezen voor een sightseeingtour op het mooie eiland. Zelf bezoek ik Le Palais en start een wandeling over de kades met kleurrijke huisjes. Ik struin rustig rond in de haven waarna ik naar de citadel van Vauban stap. De poort van de vestingtoren geeft me toegang tot de citadel en kuier vervolgens naar de ‘omgang’, waarvandaan het uitzicht over de haven prachtig is.

cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-01
cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-02
cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-03
cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-04
cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-05
cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-01 cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-02 cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-03 cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-04 cruise_rivages-du-monde_belle-ile-en-mer-05

Zoals vaak trekken zonnige terrasjes me aan en ik geraak er aan de babbel met een local, Jean. Hij vertelt me over de lange indrukwekkende geschiedenis van piraten en vissers. En dat ik moet terugkeren om de prachtige andschappen en ruige kustlijn van Belle-ile-en-mer te ontdekken. Een must-do zijn de wandelingen die je er over kliffen met spectaculaire uitzichten op de baaien en door de schilderachtige dorpjes voeren.

Ontdek het rijke maritieme verleden van Saint-Malo!
Onze ‘finale’ uitstap van de cruise langs Atlantische havensteden is Saint-Malo, een historische kuststad aan de noordkust van Bretagne. Saint-Malo heeft een rijke geschiedenis als haven voor de handel en het zeemanschap. Een laatste keer brengt de tender ons aan wal via de Porte de Saint. De indrukwekkende stadsmuren liggen op wandelafstand en langs de Porte de Dinan begeef ik me naar boven op de wallen. Het blijkt meer dan de moeite waard. Aan verschillende oude torens als de Bastion Saint-Philippe, Bastion de la Hollande verwonder ik me aan fraai uitzichten over de baai met de monding van de Rance. In de verte aan de overkant spot je het stadje Dinard, dichterbij het onbewoonde eiland île de Grand Bé.

Cruise Rivages du Monde – Atlantische kust – Saint-Malo

cruise_rivages-du-monde_saint-malo-01
cruise_rivages-du-monde_saint-malo-02
cruise_rivages-du-monde_saint-malo-03
cruise_rivages-du-monde_saint-malo-05
cruise_rivages-du-monde_saint-malo-06
cruise_rivages-du-monde_saint-malo-06
cruise_rivages-du-monde_saint-malo-01 cruise_rivages-du-monde_saint-malo-02 cruise_rivages-du-monde_saint-malo-03 cruise_rivages-du-monde_saint-malo-05 cruise_rivages-du-monde_saint-malo-06 cruise_rivages-du-monde_saint-malo-06

Île de Grand Bé wordt bij eb een schiereiland en is dan te voet bereikbaar vanaf het strand Bon-Secours. De schrijver Chateaubriand is er begraven. Majestueuze optrekken zoals Château de la Duchesse Anne en de imposante kathedraal Saint Vincent verraden het rijke verleden van de havenstad. De smalle straatjes van de oude stad leiden naar vele gezellige terrasjes, hippe winkeltjes en verborgen doorsteekjes. Heerlijk om daarin te verdwalen. Met enkele medereizigers sluit ik af in een bruisende brasserie waar hartelijke locals ons nog enkele ‘zeker zien en doen tips’ in en rond Saint-Malo verklappen. Helaas, die bezoekjes moet ik voor een volgende keer bewaren.

Eindpunt van onze gastronomische cruise: Le Havre
Onze cruise langs Atlantische havensteden eindigt aan de cruiseterminal in havenstad Le Havre. Van daaruit keren we per autocar huiswaarts. Na een busrit van ruim 6 uur, onderweg stopten we voor een rust- en eetpauze, staan we aan het station Brussel Noord. Ik ontmoette hartelijke mensen wie ik met plezier mee op pad nam tijdens mijn stadswandelingen. Ook dat is één van de vele aangename pluspunten tijdens een cruise, je ontmoet steeds zielsverwanten. Hopelijk zien we mekaar weer op een bijzondere vaarroute van Rivages du Monde of houden we contact en wisselen we ervaringen op een moderne manier: via sociale media.

Ging jij al aan boord voor een cruise langs Atlantische havensteden?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring.
Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO CRUISE LANGS ATLANTISCHE HAVENSTEDEN
Algemeen
Cruisemaatschappij Rivages du Monde | Internet: rivagesdumonde.be/nl
Toerisme Lissabon | Internet: visitlisboa.com
Toerisme Porto | Internet: visitporto.travel en visitportoandnorth.travel
Toerisme A Coruña | Internet: Coruña.gal/tourism/en?argIdioma=en
Toerisme Bilbao | Internet: bilbaoturismo.net/BilbaoTurismo/en/tourists
Toerisme La Rochelle | Internet: larochelle-tourisme.com
Toerisme Belle-Île-en-Mer | Internet: belle-ile.com
Toerisme Saint-Malo | Internet: nl.saint-malo-tourisme.com

Tekst en foto’s cruise langs Atlantische havensteden met Rivages du Monde : © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *