World Explorer van Rivages du Monde

GETEST: cruiseschip World Explorer van Rivages du Monde

In 2022 introduceerde Rivages du Monde de World Explorer. Een expeditieschip dat unieke cruise-ervaringen moet aanbieden. Het schip is ontworpen om comfortabel en stijlvol te zijn, terwijl het ook een scala aan diensten en activiteiten aan boord biedt. Een kort verslag.

Tijdens zijn inaugurele seizoen voer de World Explorer van Rivages du Monde eerst naar Madeira en de Azoren-archipel. Daarna volgde de Atlantische kust via Portugal, Spanje en Frankrijk. Tenslotte navigeerde het cruiseschip naar Noord-Europa om de zomer door te brengen tussen Noorwegen, Schotland, IJsland en Groenland. Reisreporter Bruno, sinds zijn eerste cruise, fan van dit soort reizen stapte aan boord in Lissabon om het nieuwe vlaggenschip van Rivages du Monde te ontdekken.

World Explorer van Rivages du Monde

Grootsheid in compact formaat: een beschrijving van de World Explorer
Met de World Explorer van Rivages du Monde betreedt men een wereld van avontuur en luxe. Dit expeditieschip combineert een compact formaat (126 m lang, 19 m breed) met geavanceerde technologie om veilig de meest afgelegen en extreme gebieden te kunnen bereiken, inclusief de Noordelijke IJszee. Het schip straalt voor mij een unieke combinatie uit van elegantie, avontuur en comfort, waardoor het een ideale keuze is voor reizigers die onvergetelijke cruise-ervaringen willen beleven.

Met een capaciteit van 180 passagiers biedt het schip een intiem en exclusieve gevoel. De World Explorer telt 8 dekken waarvan 3 speciaal ontworpen voor passagierskajuiten en gemeenschappelijke ruimtes. Een mezzanine op het centrale deel biedt uitzicht op het zwembaddek, terwijl het hoogste dek een helikopterplatform een Zodiac (rubberboot)-opslag en joggingbaan heeft.

Dekken World Explorer Rivages du Monde

Het schip beschikt over diverse binnenruimtes, waaronder een grote lounge en auditorium, receptie, winkel, koffie- en theefaciliteiten, en intiemere zithoeken. Het achterdek herbergt het enige restaurant met bediening aan tafel en een ruim terras met uitzicht op de achtersteven.

Op dek 7 bevindt zich een panoramische bar met een eindeloos 180-graden uitzicht over de zee. ’s Avonds transformeert men de bar in een levendige discotheek. Het pooldeck, op hetzelfde niveau, biedt een zwembad, bubbelbaden, ligstoelen en een bar/restaurantgedeelte in de vorm van een klein buffet.

Door zijn beperkte afmetingen heeft de World Explorer van Rivages du Monde toegang tot de meeste kleine havens. Indien nodig maakt de bemanning gebruik van tenders om aan wal te gaan. Een platform aan de zijboord waarborgt veilige toegang tot de tenders. Voor evacuaties zijn er opblaasbare reddingsboten beschikbaar met een totale capaciteit van 272 personen.

Voorzieningen en extra’s: Wat bieden de kajuiten aan faciliteiten en extra luxe?
De 98 kajuiten op de World Explorer van Rivages du Monde zijn verdeeld over drie dekken en variëren in grootte van 17 tot 44 vierkante meter. Alle scheepskamers liggen aan de buitenzijde. De meest voorkomende categorie is de Deluxe kajuit met een oppervlakte van 20 vierkante meter en een balkon van 5 vierkante. Voor een meerprijs zijn er ook Deluxe hutten van 25 vierkante meter met een panoramisch raam dat naar beneden kan schuiven. Wens je meer ruimte en luxe, dan zijn er de Navigator-, VIP- en Explorer- suites met een oppervlakte van 26 tot 34 vierkante meter met een terras van 10 vierkante meter. Ten slotte zijn er de twaalf Expedition-hutten op dek 3, zonder balkon en een vaste patrijspoort (kan niet geopend worden).

World Explorer van Rivages du Monde

Alle kajuiten zijn uitgerust met een:

 • Tweepersoonsbed;
 • bureau/salon;
 • flatscreen-tv.

en producten van L’Occitane in de badkamer/douche. Extra voorzieningen zijn onder meer:

 • een continue live-feed van camera’s rond het schip;
 • informatiekanalen over activiteiten en praktische informatie;
 • een selectie aan documentaires en films beschikbaar in de kajuit.

World Explorer van Rivages du Monde

Dagelijks vult het cabine- schoonmaakpersoneel de glazen flessen met plat of bruisend water bij. Op uitdrukkelijke vraag worden informatie en activiteiten dagelijks geprint en in de cabine bezorgd. Wegens ecologische redenen bant Rivages du Monde waterflessen voor eenmalig gebruik.

World Explorer van Rivages du Monde

Ontspannen en verwennen: een overzicht van de faciliteiten aan boord
Aan boord vinden sportievelingen een goed uitgeruste fitnessruimte, een 135 meter lange atletiekbaan en een klein verwarmd zwembad. In de fitnessruimte, met prachtig uitzicht naar buiten, staan verschillende apparaten zoals:  loopbanden, cross- en fietstrainers en een halterbank. Tot slot bevindt zich op het achterdek een klein wellnesscentrum. Deze spa heeft twee cabines voor massages en andere lichaams- en gezichtsbehandelingen. Let op, dit is een betalende service. Wel is er gratis sauna ter beschikking. In de loungeruimte is er steeds gratis koffie, thee en water ter beschikking.

Wat te verwachten aan boord van de World Explorer van activiteiten en excursies
Vervelen aan boord is haast onmogelijk. Buiten de diverse faciliteiten die je ter beschikking hebt, kan je interessante lezingen volgen van gastsprekers in het auditorium. Deze experten zijn doorgaans gerelateerd aan de achtergrond van de reis of bestemmingen. Denk daarbij aan wetenschappers, historici, schrijvers of bekende persoonlijkheden die lezingen geven tijdens themacruises of expeditiereizen.

Tijdens mijn bootreis vergezelde Mia Doornaert ons. Ze was 38 jaar buitenland-journaliste voor de krant De Standaard en van 1995 tot 2000 was ze permanent correspondent in Parijs. Gedurende twee jaar was ze lid van de diplomatieke cel van premier Yves Leterme.

Mijn cruisevakantie was een gastronomische reis waardoor er 3 Michelin-sterrenchefs mee reisden.  De eerste was de Portugese chef Rui Paula (2 Michelinsterren) gevolgd door het duo Thijs Meliefste en Benoit Dewitte. Zowel de Nederlander Thijs Meliefste als landgenoot Benoit Dewitte ontvingen reeds één Michelinster. Deze culinaire helden verwenden ons tijdens een diner en deelden tijdens een kookworkshop nog een deel van hun keukengeheimen. Elke nieuwe cruisevakantie wisselen gastsprekers, koks of experten af.

Ervaren, soms lokale, gidsen begeleiden de excursies in het Nederlands. Is dit niet mogelijk, dan zorgt uw reisleider voor een simultaanvertaling. Lichte boten zoals de zodiacs zet de reder in om bijvoorbeeld ruige kusten van dichtbij te ontdekken of om bijvoorbeeld walvissen te spotten. Deze uitstappen maken deel uit van expeditiecruises voornamelijk in het Noordpoolgebied.

Welke cruisevakantie en bestemmingen mag je verwachten met dit expeditieschip?
Cruisemaatschappij Rivages du Monde biedt 3 thema’s aan met de World exloporer:

 • Culturele cruises
  bijvoorbeeld:

  • Madeira en de archipel van de Azoren;
  • varen langs de Marokkaanse, Spaanse, Portugese en Franse kustlijn;
  • Cruise rondom Ierland en de Schotse Highlands;
 • Expeditie cruises als een exclusieve vaarroute ‘De Inuit-dorpen van Groenland’;
 • Hoge Noorden cruises met prachtige bootreizen langs de Noorse fjorden, Lofoten eilanden, Noordkaap en IJsland.

Grote troef: voor sommige zeecruises is Zeebrugge de vertrek- en/of aankomsthaven.

Eten aan boord: kwaliteit en variëteit met oog voor speciale dieetwensen
Aan boord van de World Explorer van Rivages du Monde geniet je van een volpensionformule. Met uitzondering van de diners met de sterrenchefs is het avondeten  steeds à la carte met bediening aan tafel. Het restaurant biedt verfijnde à la carte gerechten voor het diner en een buffet voor het ontbijt en de lunch. Afhankelijk van het weer kan je zowel binnen of buiten op het terras tafelen.

De geserveerde maaltijden zijn ruimschoots voldoende, ook voor grote eters. Speciale dieetwensen vermeld je vooraf zodat daar rekening mee kan gehouden worden. Er is veel aandacht voor kwaliteit en diversiteit van de menu’s die aan aangeboden worden. De ontbijt- en lunchbuffetten mogen zeer uitgebreid en copieus genoemd worden.

Verschillende zaalverantwoordelijken orkestreren een deel van de zaalbediening. Zo heb je steeds dezelfde mensen die je wensen vervullen en je voorkeur kennen.

 

Gastvrijheid, kwaliteit en professionaliteit van het personeel
Het toegewijde team aan boord van de World Explorer staat klaar om de gasten de beste service te bieden. Het personeel is goed opgeleid en vriendelijk en zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat gasten een onvergetelijke cruise-ervaring hebben.

Rivages du Monde is een Franse cruisemaatschappij en daardoor is veel van het hotelpersoneel Franstalig en merk je een grote aanwezigheid van veel Tunesiërs en Mauritianen binnen de bemanning. Doch, heel wat medewerkers zijn perfect tweetalig en staan je vlot bij mocht er een taalprobleem opduiken. De maatschappij hanteert een concept op maat, zowel aan boord van de World Explorer als aan land tijdens excursies. Dit om zijn Belgische, Nederlandstalige klanten in het bijzonder, een zeer kwalitatief product aan te bieden. En dat met behoud van de vriendelijke sfeer die thuishoort in de sfeer van het luxe segment.

Algemene cruise-ervaring met de World Explorer van Rivages du Monde
Wij sliepen in een Deluxe kamer en beschikten over een terras. De badkamer vond ik groot en goed uitgerust en steeds voorzien van kwalitatieve producten. Elke dag onderhield het vriendelijke schoonmaakpersoneel netjes onze kajuit zodat we steeds genoten van een super nette kamer. Zelf was ik zeer gecharmeerd van de douche: ruim en voorzien van een goede regelbare douchekop waar het warme water snel en met de nodige waterdruk beschikbaar was.

World Explorer van Rivages du Monde

Als ware Bourgondier genoot ik steeds van het menu-aanbod. Los van het ruime ontbijtbuffet kan je, indien gewenst ook nog verschillende eierbereidingen bestellen. Een lekkere afwisseling die is inbegrepen en je haast sterkt om een hele actieve dag door te komen. Tijdens de lunch is het buffet uitgestald met diverse voorgerechtjes, soepen, keuze uit vis of vleesmaaltijden en een lekkere resem dessertjes. En dan heb je nog de mogelijkheid tussendoor te eten of te zondigen aan zoete zondes in de bar op dek 7.

Het mag gezegd: de World Explorer van Rivages du Monde biedt een unieke cruise-ervaring met luxe en comfort op zee. Gasten genieten van moderne voorzieningen, uitstekende service en een scala aan activiteiten aan boord. Dit kleinere cruiseschip is perfect voor levensgenieters die op zoek zijn naar een ontspannen en avontuurlijke vakantie op zee en zich graag culinair laten verwennen!

Beleefde jij al een cruisevakantie met de World Explorer van Rivages du Monde?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Deel het met ons in een opmerking hieronder.

P.S. Tijdens de cruise prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Rivages du Monde | Internet: rivagesdumonde.be/nl/onze-schepen/cruiseschip-vijf-windrozen/world-explorer

Beeldmateriaal review World Explorer van Rivages du Monde: © Bruno Loockx en Rivages du Monde

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *