Vallée des Belleville

Elke dag wat anders in de Vallée des Belleville

Zo druk het er ‘s winters op de sneeuwhellingen is, zo aangenaam rustig kan het ‘s zomers zijn in en om de alpenweiden van de Vallée des Belleville, in de Franse Savoie. Maar vergis je niet: vervelen zal je je hier niet gauw.

Deel van Les 3 Vallées
De schaars bewoonde Vallée des Belleville in de Franse Alpen maakt samen met de valleien van Méribel en Courchevel deel uit van Les 3 Vallées, één van de grootste aaneengesloten skigebieden ter wereld. De toeristische kernen van Saint-Martin-de-Belleville, Les Menuires en Val Thorens vormen samen één uitgestrekte gemeente van 227 km², die min of meer samenvalt met de genoemde vallei.

Vallée des Belleville

3 uiteenlopende karakters
Elk van de drie plaatsjes heeft een eigen karakter. Saint-Martin is een typisch bergdorp dat zijn familiale charme goed heeft weten te bewaren, met rustieke houten en stenen boerenhuisjes, rond een parochiekerk en een klein heemkundemuseum. Val Thorens, 2 300 m hoog in de bergen van het Vanoise-massief, is een artificieel vakantiedorp in betonnen hoogbouw dat enkel ‘s winters echt tot leven komt.

Vallée des Belleville

Eerste skidorp in de regio
Les Menuires, tussen beide in, werd in 1964 gebouwd als eerste attractiepool en skidorp in de regio. De oorspronkelijk anonieme hoogbouw maakt er geleidelijk aan plaats voor vakantiehuizen in gemoedelijke Savoyaardse stijl. De opvallende, open klokkentoren in de wijk La Croisette is er het centrale ijkpunt. In de zomer trekt Les Menuires vooral sportieve en avontuurlijke vakantiegangers, op zoek naar belevenis.

Vallée des Belleville

Bergfietsen op elk niveau
En naar die belevenis hoef je niet ver te zoeken. Wie denkt dat een alpenregio enkel hikers of alpinisten kan verleiden, zal hier snel zijn mening moeten herzien. Bij La Croisette, het mondaine hart van Les Menuires, ligt een speel- en belevenisruimte waar jong en oud zich kan vermaken in een Fun Park, met springtuigen en trampolines, maar ook een ruim Bike Park, waar je je beweeglijkheid en wat bochtenwerk kan testen, voor (of na) je met de fiets de bergen in trekt.

Met de fiets in de kabellift
En daar hoef je geen atleet voor te zijn, want fietsen kan je hier op alle niveaus, mét of zonder elektrische ondersteuning. Een geasfalteerd en vrijliggend fietspad is bestemd voor zowel recreatieve als sportieve fietsers, die de bergen willen verkennen en ondertussen genieten van weidse uitzichten. Wie liever niet bergop peddelt neemt in het dal een ticketje voor de kabellift. De meeste kabelbanen zijn toegerust om je fiets veilig mee te nemen naar boven.

Vallée des Belleville

Kilometers bewegwijzerde bergfietspaden
Wij kiezen voor een sportieve tocht ‘downhill’ over hobbelige stenenpaden, onder begeleiding van een ervaren fietsmonitor die ons onderweg de kneepjes van het mountainbiken aanleert en ons langs de meest bezienswaardige routes leidt. Niet dat je hier hulpeloos verloren rijdt: een overzichtelijk systeem van wegwijzers gidst zowel cross country- als enduro- en downhill-bikers netjes langs een wirwar van in totaal 260 kilometer aan bergfietspaden. Let wel even op de kleurtjes: groen en blauw voor beginners, rood en zwart voor de experts. Misschien zal je eerst nog wat aarzelend bergafwaarts bollen, maar de adrenaline neemt het daarna al snel van je over.

In no time naar de top
De lucht is ijl, hier op hoogte, maar zuiver. De bergflora en -fauna, met voorop de marmotten die je tot in het dal toefluiten, betoverend. En de weidse uitzichten op de drie- en vierduizenders in de omgeving doen je adem stokken. Ben je niet zo heldhaftig om te voet of per fiets hoogtes op te zoeken, laat je dan met de nagelnieuwe, haast geruisloze en toch supersnelle gondellift vanuit Les Menuires naar het uitzichtspunt van La Pointe de la Masse (2 803 m) brengen.

Vallée des Belleville

Panoramisch uitzicht
Die gondellift heeft een aardigheidje, voor wie niet te veel hoogtevrees kent: een aantal gondels hebben een glazen vloerdek, zodat je tijdens de rit voortdurend de alpenweides onder je voeten kan afspeuren. Eens boven wacht nog een mooier uitzicht: vanop een panoramisch platform kijk je bij mooi weer kilometers ver uit over het bergmassief dat je hier omringt. Boven op de Pointe de la Masse kan je een fikse hoogtewandeling maken. Of misschien wil je enkel maar op de foto met de mascotte van de streek: een reuzengrote steenbok.

 

Vallée des Encombes is een oase van rust
Bergwandelaars verkiezen als uitvalspunt mogelijks de Vallée des Encombes, die op enkele verloren hutten en refuges na, volledig aan de natuur is overgelaten. ’s Winters is de vallei zo goed als onbereikbaar en ook ’s zomers blijft ze een oase van rust. Een tip: laat je leiden door een berggids of ‘accompagnateur de montagne’, die je onderweg alle geheimen van dit fabelachtige bergland en zijn bewoners vertelt.

Rijden, glijden, klimmen, zweven…
Toch wat uitgekeken op dat wandelen en fietsen? Wellicht zorgt een ritje met de mountainkart dan voor spektakel. Die leuke nieuwe attractie laat je met een go-kart vanaf het bergliftstation, langs een uitgestippeld parcours van 4 kilometer op vier wielen dalwaarts suizen. Liever met de zomerslee over een railparcours naar beneden? Dat kan ook.

Vallée des Belleville

Avontuur op ieders maat
Wie nog meer avontuur verlangt, kan met een zipline tegen hoge snelheid over het bergland zoeven of waagt zich misschien wel aan een parapentevlucht. Een meerdaagse bergtocht met overnachting in een refuge? Sterren observeren vanop de nachtelijke, 3 200 m hoge top van de Cime Caron? Of wat dacht je van een heuse trektocht over het gletsjerijs, hoog boven Val Thorens? Het kan hier allemaal zo maar.

Aan gezapige activiteiten geen gebrek
Ook als er minder adrenaline door je aders stroomt, hoef je je in de Vallée des Belleville niet snel te vervelen. De dienst voor toerisme organiseert tal van activiteiten en workshops, waarbij je kan vissen in de bergrivieren en -meren of je kan laten inwijden in de imkerij. Een geleid bezoek aan de ecologische alpenboerderij en -kaasmakerij Chez Pépé Nicolas, met proeverij in het aanpalende restaurant, is ook een belevenis op zich. Of wat dacht je van een geanimeerde avondlijke barbecue, elke donderdagavond, hoog in de bergen bij het Lac des Echauds?

Rust en ontspanning: daarvoor ben je zeker op je plaats in de zomerse bergvallei van Les Belleville. Al komt daar misschien toch niet veel van terecht, als je moet kiezen uit zo’n overaanbod aan activiteiten.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen:
Toerisme St. Martin-Belleville | Internet: st-martin-belleville.com,
Toerisme Les Menuires | Internet: lesmenuires.com
Toerisme Val Thorens | Internet: valthorens.com
Vallée des Belleville | Internet: valleedesbelleville.com
France Montagnes | Internet: france-montagnes.com
Bereikbaarheid:
Met de auto: afstand Brussel-Vallée des Belleville: ca. 950 km.
Met de trein: per TGV via overstap in Parijs en Chambéry. Tussen de dorpen in de Vallée des Belleville rijden zomer en winter gratis pendelbussen.
Accommodatie:
Hotel Lodji
|  Luxe berghotel met Luikse uitbaters in St.-Martin-des-Belleville | Tel. +33 4 79 08 92 82 | Internet: lodji.fr/nl/
Hotel HO36 | Eenvoudig familiehotel vlakbij het centrum van Les Menuires | Tel. +33 4 79 55 08 40 | Internet: ho36.com/les-menuires
Eten en drinken
Chez Pépé Nicolas
|  Ecoboerderij en restaurant savoyard | Tel. +33 6 09 45 28 35 | Internet: chezpepenicolas.com  |

(Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Atout France en France Montagnes)

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *