Van Monviso naar de afwas in Queyras

Via het bergtunneltje La Traversette in Italië sluip ik het Franse Queyras binnen. Ik ga er op zoek naar artisanale producten, stalvormige huizen, spot er menig marmot en waag me aan een afwas-battle. Maar eerst een verhaal van zweet, ezels en kou op de col van Monviso.

Frisse start verdampt al snel
Na mijn voetwassing aan de bron van de Po-rivier begin ik aan mijn ontsnappingsroute naar Frankrijk. Ik moet over een smal ezelspad liefst 950 hoogtemeters overbruggen. Ik ben fris vertrokken, maar het wordt al snel puffen onder de hete zon. Gelukkig loopt langs het pad ook een riviertje van smeltijs. Ik steek ter afkoeling met de regelmaat van de klok mijn warm hoofd in het water en neem daarbij telkens een grote slok. En het pad? Dat wordt steeds maar steiler en steiler…

Queyras: La Traversette

Queyras: La Traversette

Als een ezel gebukt onder zijn last
Het is aanvankelijk genieten van een warm zonnetje, maar hoe hoger ik ga, hoe frisser. Ik neem nog wat energie in de vorm van chocolade en stuw mezelf voort over een korte sneeuwmassa op de Monviso. Onderweg passeer ik ook nog een verlaten legerkazerne onopvallend gebouwd tussen de grijze rotsachtige steenmassa. Na een wel héél steil stukje steek ik gebukt in de voetsporen van vorige ‘ezels’ en met mijn Petzl-hoofdlampje het ezelstunneltje La Traversette door. Lans de andere kant is het genieten van het prachtig vergezicht over natuurpark Queyras in Frankrijk.

Queyras: marmotten spotten in de vrije natuur

Queyras: marmotten spotten in de vrije natuur

Geen Stille Nacht in het grote snurkbos
Na nog een half uurtje marmotten spotten neem ik mijn intrek in Refuge du Viso. Ik kom er een heleboel Vlamingen tegen, weggelopen uit het vlakke land. Een warme douche later geniet ik van een heerlijke tas verse soep en daarna doe ik mee aan de plezierige afwas-battle. Tijdens de nacht volgt er nog een oorverdovend snurkconcert van 65 man sterk. Gelukkig brengen de oortjes van mijn mp4 redding.

Queyras: Refuge du Viso

Queyras: Refuge du Viso

Eén groot kuuroord
Goed gemutst snuif ik de volgende dag mijn longen vol gezonde lucht. En dat snuiven deed men hier 100 jaar geleden ook al. Tijdens de Belle Epoque kwam menig astmalijder uit Marseille hier in Queyras wonen. De gehele regio was gekend als één groot kuuroord. Zelfs Engelse aristocraten showden hier toen hun weelde. Op oude foto’s in de refuge zie je ze aanschuiven aan een groot banket. Ik hou het bij een licht en gezond ontbijt en trek verder door richting Ristolas.

Queyras: de typsiche stalwoning in Saint-Véran

Queyras: de typsiche stalwoning in Saint-Véran

Het hoogste dorp van Europa
Dat is Saint-Véran op 2040 m hoogte. Maar het is niet de hoogte die me aantrekt, maar eerder de huizen of Maisons a Fuste opgetrokken rond een gemeenschappelijke slaapplaats voor mens en dier. Een soort van ‘stalwoning’ dus waarbij de mensen profiteerden van de dierlijke warmte om de koude nachten te overleven. Boven en rond het stenen ondergedeelte van een halve meter dik kwam een houten verdieping of hooizolder die dienst deed als natuurlijke dak- en gevelisolatie. Eenvoudig vernuft, goedkoper en esthetischer dan onze zonnepanelen!

Oude ambachten in Ville Vieille
In Ville Vieille vind ik een winkelcentrum van oude ambachten waar de lekkere geuren me al tegemoet komen. Het is er echt gezellig toeven en al snel krijg ik wat proevertjes aangeboden. Bij elke ambachtsman mag ik zomaar binnenlopen terwijl ze in een of andere kookpot staan te roeren. Ik begeef me naar het standje met likeuren als twee straatmuzikanten me met hun ballade van des gens heureux overvallen. Uiteraard mijmer ik een nostalgisch stukje mee!

Queyras: de alpenbloemen waar Génépi van gemaakt wordt

Queyras: de alpenbloemen waar Génépi van gemaakt wordt

Een leven lang Génépi
Dit likeurtje van alpenbloemen ontdekte ik al als twaalfjarige bij mijn eerste skiklas. En nu, zoveel jaar later geniet ik er nog steeds van. Ik sluit mijn reistripje hier tussen de alpen dan ook af met een smeuïg artisanale Tourte Queyrassine en bijpassend biertje La Tourmente op basis van, je raadt het al, Génépi! Daarna masseer ik nog eventjes mijn benen om ‘dansend’ met andere ‘vlakke land’-genoten de Col d’Izoard te beklimmen om dan allemaal samen met een grote pint in de hand uit te hijgen in Refuge Napoleon. Santé!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Monviso | Internet: www.vallidelmonviso.it
Toerisme Queyras | Internet : www.queyras-montagne.com
Vervoer
Met het vliegtuig heen Brussel – Turijn + transfer naar Pian del Re startpunt wandeling La Traversette
Met het vliegtuig terug Marseille – Brussel
Overnachten
Refuge du Monviso | te Ristolas in natuurpark Queras in Frankrijk | 2.460 m hoog | 65 slaapplaatsen | vriendelijke uitbaatster Jocelyne FOUCHARD | Tel.: 04 92 20 16 52
Hotel Le Ristolas | Internet: www.gitehotel-ristolas.fr
Eten & drinken
Bar du Village | te Ville Vieille Centre | huisgemaakte traditionele gerechten.| de keukenprinses Marie-Claude is een plaatselijke beroemdheid | Tel.: 04 92 46 71 74
Activiteiten
Bergwandeling La Traversette verbindt Italië met Frankrijk | kaart Alta Val Varaita n°17 | Internet: www.vallidelmonviso.it
Cooperative des artisans du Queyras te Ville Vieille | oude ambachten en artisanale streekproducten | E-mail: [email protected] | Internet : www.artisanat-queyras.fr
Recepten
Recept Tourte Queyrassine | voor 6 personen | 2 plakjes bladerdeeg, 1 200 gr aardappelen, 300 gr spekreepjes, 2 gele uien, peper & zout + Serpolet (kruiptijm)

Foto’s: © Nicolas Laverroux | Vigdis (DanJ) | VercoTrek | Pascal François

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *