Met een gids door het Franse bergland

Geen betere manier om het schitterende Franse bergland te verkennen  dan onder begeleiding van een gebrevetteerde gids. In het Juramassief ging Reisreporter Marc Kenis op pad met Pierre Paul Monneron, een van de 8000 accompagnateurs en montagne.

Veelzijdige begeleiders
In de bergen is er voor toeristen, natuur- en sportliefhebbers heel wat te ontdekken. Maar vaak is zo’n ontdekkingstocht niet zonder enig gevaar. De talrijke avonturiers die er ook deze zomer weer het leven lieten zijn er de jammerlijke getuigen van. Sinds 1976 kun je in Frankrijk een beroep doen op door de staat gebrevetteerde berggidsen of ‘accompagnateurs en montagne’. Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om alpiene gidsen die je met behulp van stijgijzers en ijsbijlen over rotswand of gletsjer heen loodsen. Daarvoor moet je bij de Guides du Haut Montagne zijn. Voor de accompagnateurs blijft er genoeg te doen: ze gidsen bergwandelingen en één- of meerdaagse trek-,  sneeuwschoen- of mountainbiketochten, zijn skimonitor, doen aan canyoning of nordic walking of trekken erop uit met lastdieren, elk volgens zijn eigen specialiteit(en).

Port de la Mercantine

Port de la Mercantine

Bron van wetenswaardigheden
Met 8000 zijn ze in Frankrijk en voor een minderheid is het tevens hun hoofdberoep. Je vindt ze in 22 reliëfrijke departementen in de Alpen, Pyreneeën of het middengebergte. Ze zijn  georganiseerd in lokale netwerken, verbonden aan een gidsenkantoor, toeristenbureau of vakantiecentrum. Aan de port de la Mercantine in Maisod, hebben we afspraak met berggids Pierre Paul Monneron die een groep toeristen van het aanpalende vakantiedorp meeneemt op wandel rond het lac d’Antre. Een aantal is al eerder met Pierre Paul op tocht geweest. Niet verwonderlijk  want onze gids ontpopt zich snel tot een vlotte entertainer en een bron van parate kennis en wetenswaardigheden, die hij graag met een kwinkslag, met zijn gevolg deelt.

Het meer van d’Antre

Het meer van d’Antre

Noodzakelijke tussenstops
‘Zorg voor stevig schoeisel, lange broek en muggenlotion’, stond op onze uitnodiging. Toch moet Monneron even gniffelen als zowat elke wandelaar zijn ontblote lichaamsdelen naarstig met citronella bestuift. ‘Benieuwd of dat de beestjes zal afschrikken!’ Want in het moerasland rond het meer krioelt het inderdaad van de vervelende steekmuggen. Monneron stuurt ons langs steile, zompige, gladde en dichtgewassen paden – nu ja, paden? – maar geen mens die tegenspartelt. Nochtans is niet iedereen in de groep even goed te been. En ook voor de vader die zijn zoontje in een draagzak op de rug meezeult is het geen sinecure om de groep te volgen. Maar de gids weet wat hij doet. Zo stopt hij alle vijf voet om zijn groep te animeren met boeiende verhalen over de Romeinse historiek van de omgeving of het onderscheid tussen een vijver en een meer. Hij toont zijn aandachtige volgelingen hoe je een zwarte den of de voetsporen van een everzwijn kunt herkennen, of legt uit hoe je met de gekneusde bladeren van de weegbree de jeukende muggensteken te lijf kunt gaan.

Met berggids Pierre Paul Monneron op tocht

Met berggids Pierre Paul Monneron op tocht

Eerste hulp bij ongevallen
‘Essentieel is dat elk groepslid zich goed voelt. Wie niet meekan, zal dat moeten toegeven om de anderen in de groep niet tot overlast te zijn. Zeker tijdens een meerdaagse tocht voorzie ik daarom tussenstops waar afhakers in alle comfort kunnen wachten op de terugkeer van de groep.’ Wanneer een dame onderweg plots onderuit glijdt en onzacht op de bips belandt, ziet Monneron zijn kans om uit te pakken met een heus berggidsentruukje. Uit zijn rugzak tovert hij een stevig klimtouw dat hij in lussen over de grond drapeert. Met behulp van die touwen en een stevige tak uit het bos, hijst hij de dame vlotjes op zijn rug. ‘En zo breng ik haar veilig weer naar het dal’, glimlacht hij vanonder zijn stevige snor.

Iedereen goed geluimd
Na enkele uren stappen bereikt de groep de top van de ongeveer 1000 meter hoge rocher d’Antre, die een schitterend zicht biedt op het lager gelegen meer en in de verte op het ruige massief van de Haut-Jura. Het is de bekroning van een intensieve, maar avontuurlijke en leerrijke trektocht. Pierre Paul Monneron maakt er gebruik van om, voor de afdaling, kandidaten te ronselen voor een nieuwe meerdaagse tocht met overnachting en ontbijt in een refuge later op de week. Een deel van de groep geeft zich meteen gewonnen. ‘Niks mooier dan dit’ zegt hij met overtuiging. Zijn baan als verzekeringsagent in de regio Parijs heeft hij destijds opgegeven om toeristen hier gelukkig te komen maken. ‘Ginds ontving ik dagelijks zeurende mensen in een veel te groot kantoor. Mijn kantoortje hier is klein, maar wie er binnenkomt is goedgezind.’

Zo'n 8000 berggidsen alleen al in Frankrijk leiden je rond in de bergen.

Zo’n 8000 berggidsen alleen al in Frankrijk leiden je rond in de bergen.

Vakantie als beroep
In de zomer werkt Monneron van 6 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds. Zijn uitvalsbasis is het vakantiedorp in Maisod, aan het meer van Vouglans. Als hij niet op tocht is, verhuurt hij er mountainbikes en wandelgerief of assisteert hij bij de duiklessen in het zwembad. In de haven heeft hij twee zeiljachten die hij verhuurt voor een- of meerdaagse tochten. Wie dat wenst, kan er een romantische nacht op doorbrengen in een verlaten baai van het meer. In de winter is hij al even druk in de weer. Dan begeleidt hij meerdaagse trektochten op sneeuwschoenen, met overnachting in berghutten. ‘De Jura is zo waar nog mooier onder een wit sneeuwtapijt. En het zicht op de achterliggende Alpen is ongeëvenaard.’ In het tussenseizoen houdt Monneron zich bezig met allerhande klusjes, of met de druivenpluk. ‘Het is soms schnabbelen en ik verdien slechts een fractie van mijn vroegere loon als verzekeringsagent. Maar vakantie is mijn job. Wat kan er dan mooier zijn?’

PRAKTISCH INFO
Syndicat National des Accompagnateurs en Montagne
| Chambéry |  Rue de la République 256 Telefoon: +33(0)479 70 20 42
Internet:  Accompagnateurs en Montagne
Toerisme Montagnes du Jura | Internet: www.montagnes-du-jura.fr/nl (Nederlandstalige website!)
Tips
Wie tijdens zijn vakantie in Frankrijk beroep wil doen op een berggids, neemt best contact op met de plaatselijke toeristische dienst. Uiteraard spreek je ook best een mondje Frans. Op het internet kun je een berggids traceren op naam, verblijfplaats of activiteit via deze website. De berggidsen houden zich ter beschikking van groepen (scholen, vakantiegangers, bedrijven…), maar ook van particulieren en families.

Foto’s: © Camping Jura | Cesare Marchitto | Savoie Mont Blanc | Marc Kenis | Valentin Reignier

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *