gletsjerwandeling in Val Thorens

DOEN: deze onvergetelijke gletsjerwandeling in Val Thorens

Val Thorens, gelegen tegen een bergflank op 2 300 meter, is het hoogste wintersportstation van Europa. ’s Winters is het de place to be voor ongebreideld skiplezier, ’s zomers is het er kalm. Onterecht, want de Vallée des Belleville biedt zomertoeristen tal van sportieve activiteiten zoals een avontuurlijke gletsjerwandeling in Val Thorens.

Vroeg uit de veren voor een gletsjerwandeling in Val Thorens
Half zeven ‘s ochtends staat berggids Jean-Luc Ligeon ons op te wachten bij de receptie van het hotel. Hij zal ons naar Col de Thorens brengen, aan de voet van de Chavièregletsjer, waar onze gletsjerwandeling in Val Thorens aanvangt. Voor de gemiddelde vakantieganger zal het een vloek wezen om zo vroeg uit de veren te moeten en het copieuze hotelontbijt vervangen te zien door een paar sandwiches in een papieren zak. Maar, le monde appartient à ceux qui se lèvent tôt, zeggen de Fransen. De wereld behoort toe aan wie vroeg opstaat. En dat geldt zeker in de bergen.

Met een berggids op 2 300 meter hoogte
Jean-Luc Ligeon is alpinist en ervaren berggids. Je kan hem inhuren bij het bureau des Guides hier in de Vallée des Belleville. Hij is één van de weinige gidsen, bevoegd om toeristen veilig over het gletsjerijs te begeleiden. In zijn wat aftandse en gedeukte Dacia brengt hij ons voorbij Val Thorens – op 2 300 meter het hoogst gelegen wintersportstation van Europa – over een steil kruipend stenen pad tot bij een geïmproviseerde parkeerplaats. Vandaar zullen we het te voet moeten klaren.

gletsjerwandeling in Val Thorens

Nood aan degelijke uitrusting
Een dag eerder hebben we beneden in het dal onze uitrusting bij elkaar gezocht: een paar stevige bergschoenen met ijzeren crampons of klampen om er onderaan te binden en een piolet of ijsbijl. Die moet steun geven bij het stappen en kunnen we gebruiken wanneer we onverhoopt toch zouden vallen of schuiven. Jean-Luc toont ons hoe we de piolet subtiel tussen duim en wijsvinger ter hand nemen, maar raadt aan om hem nu nog achter de riem van onze rugzak over de schouder heen te dragen. Ook de crampons blijven voorlopig in de rugzak.

De ijsmassa krimpt, maar blijft overweldigend
We stappen eerst een eind in de richting van de gletsjer de la Chavière, die indrukwekkend voor onze ogen opdoemt. Jean-Luc relativeert onze verwondering door te vertellen hoe de gletsjer in het verleden nog zo veel imposanter was. De klimaatverandering heeft vooral de laatste tien jaren het eeuwige ijs letterlijk ‘als sneeuw voor de zon’ doen wegkwijnen. Een laag à rato van 1 tot 3 meter verdwijnt jaarlijks in de vorm van smeltwater dalwaarts en keert niet meer terug. Zelfs op deze hoogte zijn sneeuwkanonnen een absolute noodzaak om gedurende de winter skipret te blijven garanderen. Maar ook de sneeuwkanonnen kunnen niet verhinderen dat de gletsjer gevoelig krimpt en richting dal plooit.

Videoverslag gletsjerwandeling in Val Thorens

Gletsjerwandeling haalbaar voor iedereen
Of het dan niet risicovol is voor argeloze toeristen om over dat broze gletsjerijs heen te stappen? En of het wel duurzaam heet om deze activiteit ’s zomers aan een aanzienlijke meute nieuwsgierige vakantiegasten aan te bieden? Jean-Luc ziet er geen graten in: als je geen afval in de bergen achterlaat, is de impact op de natuur verwaarloosbaar. En eenieder met een behoorlijke basisconditie, vanaf de leeftijd van 16 jaar, kan zo’n gletsjerwandeling in Val Thorens ook fysiek aan. ‘Tu verras!’ Zolang je maar langzaamaan doet, want de lucht op ongeveer 3 000 m is voelbaar ijl.

gletsjerwandeling in Val Thorens

Met ijzeren klauwen over het gladde ijs
Bij de overgang van rotsbodem naar het gladde ijs van de gletsjer, binden we onze klampen aan. Jean-Luc legt ons uit hoe dat werkt en laat ons vervolgens een aantal stapoefeningen uitvoeren op de gletsjer, om ons te leren hoe we die ijzeren klauwen precies in de ijsmassa moeten prikken om zowel bergop- als -afwaarts voldoende grip te behouden. Koud kunstje, als je er eenmaal mee weg bent.

gletsjerwandeling in Val Thorens

Alpinisme zoals we het kennen van op TV
Vooral aan de dalzijde vertoont het gletsjerijs een aantal scheuren, waar het toch wel uitkijken is om eroverheen te stappen. Maar de gids doet secuur zijn werk en wij volgen gedwee. Hoe basic ook, we doen nu echt wel aan alpinisme, in een omgeving zoals we die eerder enkel kenden van documentaires op tv. Hoog in de bergen hoor je enkel het ijs kraken onder je voeten, verder niks. Geen fluitende marmotten, waar je 1 000 meter lager haast niet naast kijken kan, ook geen ander teken van leven op een eenzame kleine vlinder na, die zich hoog op de thermiek door het luchtruim laat drijven.

gletsjerwandeling in Val Thorens

Veiligheid boven alles
Zo omhoog stappen over een ijsvloer is inderdaad geen grote kunst, al gaat het toch wel op je adem werken. Jean-Marc houdt met regelmaat halt om onze conditie te monsteren en vertelt dan honderduit over de omgeving of de kwalijke gevolgen van de smeltende ijskap en de opwarming van de aarde, die je hier echt niet meer kan negeren. Wanneer we de bovenlijn van de gletsjer naderen en het ijs onder onze voeten harder maar ook steiler wordt, is het tijd om de klimgordels aan te trekken. Met een touw dat we via een lus aan onze klimhaak bevestigen, houden we een vaste afstand en zekeren we mekaar. Na opnieuw een flink stuk stappen, in een ordentelijke vier-op-rij, bereiken we een rotsrand, waar de berg aan de overzijde vervaarlijk naar beneden helt.

Goddelijke vergezichten
Het panorama hier, op een hoogte van ongeveer 3 200 meter is a-dem-be-ne-mend! Niet zo heel ver weg doemt in het open landschap de wit besneeuwde top van de Mont Blanc op. Verder ook de Mont-Cenis, de toppen en gletsjers rond Briançon en de Italiaanse Alpen bij Sestrière. Meer zuidelijk de helgroene pieken van de Alpes du Sud. Achter ons rijst de Pointe de la Masse op en kijken we diep in het dal van Les Belleville. Jean-Luc kent elke col en pas hier als zijn broekzak, hoogtemeters inclusief.

Saucisson op 3 200 meter hoogte
We zetten ons neer en blijven ongeveer een half uur in bewondering zitten. Uit zijn rugzak diept onze gids een saucisson op, die hij met een zakmes in partjes snijdt en ons tijdens het gesprek aanbiedt. ‘Fait maison. Zelfgemaakt’, zegt hij met enige trots, ‘met een vierkruidenmengeling die er de unieke smaak aan geeft.’ We gissen onder mekaar welke vier kruiden dat dan wel mogen zijn.

Onvergetelijke ervaring
Even gedisciplineerd als we boven zijn geraakt, dalen we daarna weer de gletsjer af. Naarmate we verder dalen zien we het smeltwater in geultjes naar beneden lopen, om er de kwijnende bergmeertjes te vullen. Hier en daar stort het water zich eerst nog langs een kloof naar beneden in de krochten van het gletsjerijs. Gordels en klampen mogen weer uit als we opnieuw solide ondergrond bereiken en al snel zien we de Dacia die ons, nog steeds in droomtoestand, naar het dal terugbrengt. Een onvergetelijke ervaring rijker.

Beleefde jij ook al een gletsjerwandeling in Val Thorens of elders?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Of, welke plek of wandeling zou jij ons aanbevelen? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toeristische Dienst Vallée des Belleville | Internet: valleedesbelleville.com
La Montagne de Val Thorens | Internet: valthorens.com | Tel. : +33 (0)4 79 00 84 83
Bureau des Guides – Vallée des Belleville |Internet: guides-belleville.com
Zien en doen
Gletsjerwandeling in Val Thorens |
Elke maandag en woensdag kan je terecht bij het Bureau des Guides des Belleville voor een gletsjerwandeling over de Chavrière- of de Gébroulazgletsjer. | Prijs: ca. € 50 voor een halve dag.
Gids Jean-Luc Ligeon | Internet: eapspublic.sports.gouv.fr
Ontdek meer over Val Thorens: het beste skigebied ter wereld onder de loep

Verantwoording: deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Atout France en France Montagnes.

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *