Lissabon: hedendaagse stad in een traditioneel jasje

Adembenemende architectuur, de Taag telkens vertrouwd op de achtergrond en loyale locals. Lissabon behoort stillaan tot de klassiekers der citytripsteden, zoals Parijs en Londen dat al jaren zijn. Hier snuif je elke minuut kunst en cultuur op, en de geur van versgebakken pasteitjes. Reisreporter Kiënta doet haar favorieten van de Portugese hoofdstad uit de doeken.

Sierlijk centrum
Lissabon ademt geschiedenis. Overal hangt, staat of ligt wel iets met een verhaal uit het turbulente verleden van de stad. Het letterlijk centrale middelpunt is Praça do Comércio. Een indrukwekkend plein symmetrisch omlijnd met gebouwen en sierlijke gewelven en bogen. Het plein is verbonden met Rua Augusta, de belangrijkste straat in de centrale wijk Baixa en de toegangsweg naar allerlei moderne ketens en plaatselijke winkeltjes.

Vanop de boog heb je een mooi uitzicht op heel Praça do Comércio waar het Lisbon Story Centre ligt en Rua Augusta.

Vanop de boog heb je een mooi uitzicht op heel Praça do Comércio waar het Lisboa Story Centre ligt en Rua Augusta.

Geschiedenis in geluid en beeld
Voor we die autovrije boulevard aandoen, duiken we eerst in de rijke geschiedenis van de stad. Het culturele centrum Lisboa Story Centre, geopend sinds 2013 op Praça do Comécio, vertelt uitgebreid en op een kindvriendelijke manier het ontstaan van de Portugese hoofdstad. Van de eerste Romeinen en Moren die hier arriveren tot de gunstige expedities van Vasco da Gama in 1493 die Lissabon en bij uitbreiding heel Portugal een economische boost geven en het land laat baden in rijkdom: aan de hand van levensgrote, bewegende decors krijg je er een heel duidelijk beeld van.

Praça do Comécio met het standbeeld van Koning José I.

Praça do Comécio met het standbeeld van Koning José I.

Symbolisch plein
Keerpunt in de expositie en in Lissabons geschiedenis is de zware aardbeving, brand en tsunami in november 1755. Duizenden doden, honger, dorst en diefstallen zijn het gevolg van de meest verwoestende ramp in Europa van die tijd. Koning José I en zijn eerste minister Markies de Pombal slagen erin de stad terug op de bouwen met het symbolische plein Praça do Comércio als middelpunt. Geen toeval dat het standbeeld van die bewuste koning staat te pronken op het plein.

De vele gezichten van de stad
Lissabon bestaat uit verschillende wijken die je makkelijk te voet kan bereiken. Zie je het niet zitten om je kuiten te pijnigen in de heuvelige steegjes, neem dan de charmante toeristentrammetjes. De gele tram 28 brengt je langs de arbeiderswijk Graca, de oudste wijk van de stad Alfama waar zeebonken en viswijven thuis zijn, het chique Chiado met haar herenhuizen waar in de 19de en 20ste eeuw politiekers, journalisten en schrijvers graag samenkwamen, de uitgaanswijk Bairro Alto en Camões; genoemd naar Portugals grootste dichter Luís de Camões.

Lissabon kent een heel aantal wijken met indrukwekkende pleinen en architectuur. Linksboven het beeld van dichter Luís de Camões.

Lissabon kent een heel aantal wijken met indrukwekkende pleinen en architectuur. Linksboven het beeld van dichter Luís de Camões.

Cultuurhart Belém
Tram 15 brengt me naar de Belém, ten westen van het centrum en mijn favoriete wijk. Downtown Belém loopt grotendeels langs het water van de Taag en telt een aantal belangrijke culturele bezienswaardigheden zoals het Museu Nacional dos Coches (waar in een uitzonderlijk strak gebouw meer dan 180 traditionele koetsen tentoongesteld staan), het indrukwekkende Hiëronymietenklooster (Mosteiro dos Jerónimos) en het paleis van de president.

In het Museu Nacional dos Coches stelt men koetsen uit de 16de tot 19de eeuw tentoon.

In het Museu Nacional dos Coches stelt men koetsen uit de 16de tot 19de eeuw tentoon.

Van links naar rechts: De 25 aprilbrug, het Padrão dos Descobrimentos, Torre de Belém en het MAAT.

Van links naar rechts: De 25 aprilbrug, het Padrão dos Descobrimentos, Torre de Belém en het MAAT.

Architecturale skyline
Echt naar mijn zin had ik het bij de indrukkende monumenten die de skyline van Belém tekenen: het Padrão dos Descobrimentos (dat de Portugese ontdekkingsreizigers uit de 15de en 16de eeuw eert), de 25 aprilbrug (naar het model van de Golden Gate Bridge in San Francisco) en de befaamde Torre de Belém (gebouwd in 1502 als verdedigingsfort). Als je slechts één museum wil bezoeken in Lissabon, laat het dan MAAT zijn in Belém. Het hypermoderne gebouw langs de Taag dompelt je onder in een wereld vol architectuur, hedendaagse kunst en technologie.

De strakke en moderne architectuur komt tot zijn recht in de buitenwijk Parque das Nações.

De strakke en moderne architectuur komt tot zijn recht in de buitenwijk Parque das Nações.

Vissen kijk in het Oceanário de Lisboa!

Vissen kijk in het Oceanário de Lisboa!

Als een vis in het aquarium
Hoe traditioneler de binnenstad van Lissabon, des te moderner is de buitenwijk Parque das Nações ten noordoosten van het centrum. Volledig opgetrokken voor de Expo ‘98 staat het leef-, woon- en werkgebied volgebouwd met futuristische wolkenkrabbers, groene zones, winkels en een kabelbaan. De link met het water is er nooit veraf: de appartementsblokken doen denken aan zeilboten, het grote winkelcentrum wordt gekoeld met water op het dak en onderwaterdieren van over de hele wereld vinden hun thuis in één van Europa’s grootste aquarium Oceanário de Lisboa. De grote, centrale tank representeert één oceaan waarin verschillende soorten met elkaar samenleven. De 4 hoeken van het gebouw vertegenwoordigen de Indische, Atlantische en Stille Oceaan en de Zuidelijke IJszee met elk hun unieke fauna en flora. Een ideaal uitje voor de kinderen!

In de hippe foodhal Time Out Market vind je gegarandeerd iets naar je zin.

In de hippe foodhal Time Out Market vind je gegarandeerd iets naar je zin.

Hippe proevertjes
Traditionele restaurantjes, cafeetjes en barretjes bij de vleet, maar Lissabon blijft graag mee met zijn tijd en dus stuiten we op Time Out Food Market, een moderne foodhall waar je proeft van Portugal en de rest van de wereld. Aan gezellige standjes krijg je kleine porties voorgeschoteld, maar in het restaurant Pap’Açorda op de bovenverdieping in het aangrenzende pand lunch en dineer je uitgebreid. Wil je zelf kokerellen? Haal dan je ingrediënten in de vernieuwde Mercado da Ribera.

Proef absoluut van de heerlijke Pastéis de Nata en neem er zeker mee naar huis!

Proef absoluut van de heerlijke Pastéis de Nata en neem er zeker mee naar huis!

Snelle favorieten
Shoppen: loop de ketens op en rond de Rua Augusta even voorbij en rep je naar Rua da Escola Politécnica die uitloopt op Praça do Príncipe Real. Met de winkelcentra Entre Tanto, Embaixada en REAL Slow Retail ontdek je een schat aan kleine concept stores met unieke en duurzame kleding, schoenen en juwelencollecties in prachtige panden.

Geniet van het uitzicht op de toeristische attractie Elevador de Santa Justa of laat je rondrijden in de gele en rode trammetjes.

Geniet van het uitzicht op de toeristische attractie Elevador de Santa Justa of laat je rondrijden in de gele en rode trammetjes.

Uitzichten: veel plekken in Lissabon trakteren op magnifieke uitzichten op de stad of op de Taag. Klassieker is de toeristische attractie, een lift van 45 meter hoog oorspronkelijk gebouwd als transportmiddel midden in het heuvelachtige centrum. Niet minder mooi, maar wel minder druk, zijn de uitzichtpunten Miradouro de São Pedro de Alcântara en Miradouro de Santa Catarina.
Souvenir: zeg niet zomaar Pastéis de Nata in Belém of Pastéis de Belém in de rest van Lissabon als je spreekt over het meest beroemde pasteitje van de stad. De Pastéis de Belém wordt namelijk volgens een uniek geheim recept bereid in de Fabrica dos Pastéis de Belém in de gelijknamige wijk. De Pastéis de Nata maken de bakkers in Manteigaria Fabrica de Pastéis Nata. Laat er een aantal inpakken voor het thuisfront in de winkel in Rua do Loreto 2 in de wijk Camões.

Overnachten deden we vier dagen in Altis Avenida Hotel dat vlak tegenover het Centraal station van Lissabon ligt, eveneens een architecturaal pareltje!

Overnachten deden we vier dagen in Altis Avenida Hotel dat vlak tegenover het Centraal station van Lissabon ligt, eveneens een architecturaal pareltje!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Lissabon | Rua do Arsenal 21/23 | 1100-038 Lisboa
Toerisme Portugal
Bereikbaarheid
TAP Portugal | Vertrek vanuit Brussel-Zaventem
Bezienswaardigheden
Lisboa Story Centre | Terreiro do Paço, 78-81 | 1100-148 Lisboa
E-mail: [email protected] | Tel.: (+351) 211 941 027
Arco da Rua Augusta | Rua Augusta 4 | 1100-53 Lisboa
Yellow Bus Tours | Toeristentram 28 en 15
Museu Nacional de Carruajes | Avenida da Índia 136 | 1300-004 Lisboa
Tel.: (+351) 210 732 319
MNAA | Museu Nacional de Arte Antiga
Rua das Janelas Verdes | 1249-017 Lisboa
Museu da Água | Rua do Alvieda 12 | 1170-012 Lisboa
E-mail: [email protected] | Tel.: (+351) 218 100 215
Torre de Belém | Av. Brasílica | 1400-038 Lisboa
Padrão dos Descobrimentos | Av. Brasílica | 1400-038 Lisboa
MAAT | Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia
Av. Brasília, Central Tejo | 1300-598 Lisboa
E-mail: [email protected] | Tel.: (+351) 210 028 130
Oceanário de Lisboa | Esplanada Dom Carlos I | 1900-005 Lisboa
E-mail: [email protected] | Tel.: (+351) 218 917 000
Parque das Nações kabelbaan | Passeio das Tágides | 1990-280 Lisboa
E-mail: [email protected] | Tel.: (+351) 218 956 143
Elevador de Santa Justa | R. do Ouro | 1150-060 Lisboa
Eten en drinken
Confeitaria Nacional | Praça da Figueira 18B | 1100-241 Lisboa
Time Out Food Market | Av. 24 de Julho 49 | 1200-109 Lisboa
Pap’Açorda | Av. 24 de Julho 49 | 1200-109 Lisboa
Café In | Av. Brasílica, Pavilhão Nascente 311 | 1300-596 Lisboa
Myriad Restaurant | R. do Cais das Naus | 1990-173 Lisboa
Overnachten
Altis Avenida | R. 1º de Dezembro 120 | 1200-360 Lisboa

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *