Onze beste budgettips voor een citytrip Bilbao

Het Spaanse Bilbao, de hoofdstad van de provincie Biskaje, verrast je achter elke straathoek. De grootste industriële en economische metropool in het Baskenland heeft een rijk verleden en dat vertaalt zich in prachtige architectuur. Voor weinig geld zie je hier al heel wat! Dit zijn onze tips.

Vergeten parel
De hoofdstad van het Baskenland Bilbao is een parel die citytrippers wel eens achterwege durven laten voor Madrid of Barcelona. Maar net zoals de Basken graag hun eigen identiteit zegevieren, is dat in hun hoofdstad niet anders. Bilbao is het equivalent van boeiend, verrassend en met een stevige mix van geschiedenis en cultuur. Een plek waard op je bucketlist! Dit kan je er bovendien allemaal uitspoken zonder veel geld uit te geven.

Niet gratis, maar wel een must-do: het Guggenheim Museum Bilbao. © Pixabay

Niet gratis, maar wel een must-do: het Guggenheim Museum Bilbao. © Pixabay

Gratis musea
1. Museo de Bellas Artes: bewonder meesterwerken van kunstenaars zoals El Greco, Gauguin en Goya in het tweede grootste museum van Baskenland. Gratis op woensdag van 10u tot 15u en op zondag van 15u tot 20u.
2. Museo Maritimo: kom meer te weten over de industriële en maritieme geschiedenis van de stad. Gratis op dinsdag.
3. Euskal Museao Bilbao: dompel je onder in de Baskische cultuur en tradities. Gratis op donderdag.
4. Guggenheim Museum Bilbao: dit iconische kunstcentrum van de Amerikaanse architect Frank Gehry is niet gratis. Maar van de 13 euro die je bij de inkom neertelt, is elke euro het bezoek meer dan waard!

In Casco Viejo, het oude Bilbao, wandel je langs historische architectuur. © Pixabay

In Casco Viejo, het oude Bilbao, wandel je langs historische architectuur. © Pixabay

Architectuurtour
Door alleen al rond te wandelen in Bilbao, kom je al een heel pak te weten over de stad. De eclectische mix van oud en nieuw op vlak van architectuur neemt je mee van het ene naar het andere uiterste. De historische gebouwen vind je in het oude stadsgedeelte, Casco Viejo. Hier loop je langs het elegante Arriaga theater, standbeelden van Hercules die het Arana Paleis in renaissancestijl bewaken, de gotische stadskathedraal en de markt Ribera in volledige art-nouveaustijl. Laat je charmeren door de kleurrijke gebouwen, kleine balkonnetjes en gezellige winkeltjes op Plaza Nueva.

Een indrukwekkend kunstwerk dat je spot in het moderne Bilbao is de reuzespin ‘Maman’. © Pixabay

Een indrukwekkend kunstwerk dat je spot in het moderne Bilbao is de reuzespin ‘Maman’. © Pixabay

Moderne metropool
Eerder op zoek naar de hedendaagse architecturale pareltjes? Dan ben je aan het Guggenheim Museum aan het juiste adres. Niet alleen dit gebouw is het bewonderen waard, ook de omliggende sculpturen spreken tot de verbeelding. Volg de rivier via de Rio Nervión en staar naar de grootste residentiële gebouwen van de stad: de wolkenkrabbers van Isozaki Atea. Vergeet ook zeker niet de bijzondere Zubizuri-voetgangersbrug met glazen bodem over te steken!

De residenties van Isozaki Atea en de Zubizuri-brug dragen bij tot de moderne architectuur van Bilbao. © Wikimedia Commons

De residenties van Isozaki Atea en de Zubizuri-brug dragen bij tot de moderne architectuur van Bilbao. © Wikimedia Commons

Natuuruitje
Ontspannen in een groene omgeving gaat perfect in het Doña Caslida Iturrizar Park. Vlij je neer in de schaduw van de honderdjarige bomen of voeder de eenden. Ook een optie is de metro nemen met een picknick en handdoek in de rugzak en buiten het centrum de natuur op te zoeken. Las Arenas, een wijk in het stadje Getxo, en Barinatxe-La Salvaje op zo’n 23 km van Bilbao, laten je luieren aan het strand.

Lift met een uitzicht
Neem de Funicular de Artxanda, een verstevigde kabelbaan midden in de stad, en geniet voor minder dan één euro gedurende 5 minuten van prachtige uitzichten op de stad. De kabelbaan verbindt de Plaza del Funicular met de Artxandaheuvel via de Paseo del Campo Volantin. Eens gearriveerd sta je dus op het dak van Bilbao met nog meer adembenemende uitzichten vanop de heuvel! Actievelingen kunnen de lift achterwege laten en de route naar de top te voet afleggen.

Laat je charmeren door de gekleurde gevels en smalle balkonnetjes in het oude stadsgedeelte. © Pixabay

Laat je charmeren door de gekleurde gevels en smalle balkonnetjes in het oude stadsgedeelte. © Pixabay

Baskische tapas
Baskenland staat bekend als een regio waar lekker en vers eten hoog in het vaandel gedragen wordt. De prijs is helaas ook naar verhouding, tenzij je je waagt aan pintxos: de Baskische versie van tapas. Kleine hapjes, geserveerd op toastjes of met prikkers, zijn een typische snack in bars en cafetaria’s hier. El Figon is bijvoorbeeld een uitstekende plek om te proeven van de tapas, te meer omdat elk hapje maar 1 euro kost!

En dan nog dit
Bilbao is zo compact dat je de stad makkelijk te voet kan doen. Bij regenweer kan je terugvallen op een goed georganiseerd metronetwerk. Winkelen kan je rondom de straten Gran Via, Indoutxi en Ensanche. Uitgaan gaat dan weer in de wijk Abando.

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *