Bretagne

Bretagne doorkruist: uitwaaien langs ruige kusten en historische forten

Grillige kuststroken, uitgestrekte heidevelden en charmante vissersdorpjes, daarvoor moet je in Bretagne zijn. Dit noordwestelijk schiereiland grenst aan Het Kanaal en is de plek bij uitstek voor natuurliefhebbers die graag even willen uitwaaien aan de Franse kust. Met de neus in de wind trekken we op ontdekking in deze ruige, maar daarom niet minder gezellige regio.

De rijke geschiedenis en verschillende invasiestranden maken van Bretagne tot op vandaag één van de bekendste streken in Frankrijk. Bretagne biedt niet alleen kust, maar heeft ook een prachtig binnenland vol valleien, bossen en rivieren.

Bretagne

Het stadje Dinan.

Dinan, een middeleeuwse stad tussen land en zee
Onze eerste stop? Het karaktervolle Dinan. In deze middeleeuwse stad lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De vakwerkhuizen en sfeervolle kronkelstraatjes maken van Dinan één van Bretagne’s meest schilderachtige steden. Vergeet zeker geen kijkje te nemen in de Rue de Jerzual. Er wordt gezegd dat dit de meest gefotografeerde straat van Bretagne zou zijn. Wij begrijpen alvast waarom! Omsingeld door gezellige winkeltjes, keramiekateliers, houtbewerkers en glasblazers zou je je bijna in een sprookje wanen.

Bretagne

Slapen bij La Maison Pavie.

Slapen bij een ontdekkingsreiziger
Aangezien wij dolgraag nog eventjes in Dinan bleven plakken, brachten we de nacht door bij La Maison Pavie. Deze charmante bed en breakfast bevindt zich op een centraal pleintje naast de Saint-Sauveur Basiliek. De B&B situeert zich in de voormalige woonst van Auguste Pavie, die in Frankrijk beter bekend staat als Frans ambassadeur in Laos (eind 19de eeuw). De gerestaureerde kamers zijn voorzien van alle comfort voor een zalig verblijf. Een absolute aanrader voor wie graag in een historisch kader wil overnachten.

Bretagne

De vallei van Rance.

TIP. Neem zeker een kijkje in de tuin van de Saint-Sauveur Basiliek. Vanuit de Engelse tuin heb je een prachtig zicht over de Haven van Dinan en de Rance Vallei.

Fort La Latte.

De smaragdkust met zijn wondermooie kliffen
Van Dinan trekken we verder richting Cap Fréhel. Deze landtong situeert zich aan de Côte d’Emeraude, waar het zeewater een smaragdgroene kleur zou hebben. Wist je trouwens dat je in Cap Fréhel één van de grootste heidegebieden van Europa kan bezoeken? Een waar walhalla voor vogelspotters en natuurliefhebbers. Breng zeker ook een bezoekje aan kasteel Fort La Latte. Het 14de-eeuwse fort situeert zich tussen twee ravijnen op een steile rotswand. Een indrukwekkende vesting die door zijn strategische plaats een bewogen geschiedenis achter de rug heeft. Klim zeker tot bovenin de toren en bewonder van daaruit de omliggende natuurpracht.

Île de Bréhat.

Fietsen tussen de vriendelijke inwoners van Île de Bréhat.

Fietsen op het mooiste bloemeneiland
Van Cap Fréhel rijden we door richting Paimpol vanwaar je een overzetboot kan nemen naar het subtropisch eilandje Île de Bréhat. Hoewel het slechts tien minuutjes varen is, word je meteen verrast door de verscheidenheid van het landschap. De golfstroom zorgt dat dit Franse eilandje een heel jaar door geniet van een microklimaat. De mooiste bloemen en slow-living mentaliteit maken van dit eilandje een waar paradijs. Wij gingen op ontdekking met behulp van twee elektrische fietsen. De ideale manier om alle kanten van het eiland te zien, want oh ja, hier is geen gemotoriseerd verkeer. Vergeet die auto dus maar! Je zal hoogstens af en toe een tractor zien passeren.

Bretagne

Cancale trakteert op lekkernijen en prachtige uitzichten.

Bretonse specialiteiten in Cancale
Onze tweede overnachting brengen we door in Cancale, ook wel ‘de parel van de Côte d’Emeraude genoemd’. Dit gezellige vissersdorp staat vooral bekend om haar oesters en schelpdieren. Dagelijks staan er lokale kraampjes waar je zeevruchten kan kopen en kan nuttigen met een prachtig zicht op de baai. Bij mooi weer kan je zelfs de Mont Saint-Michel aan de horizon bewonderen. Ben je niet zo’n oesterfan? Probeer dan zeker één van de andere lokale specialiteiten. Zo kan je niet naar huis zonder een lokale crêpe gegeten te hebben. Zowel de zoete als hartige variant vind je overal in Bretagne. De crêpe met zalm en kruidenkaas van bij het Breizh Café in Cancale was alvast om vingers bij af te likken!

De stadsomwalling van Saint-Malo.

Het Fort National, te bezoeken bij eb.

Saint-Malo, de versterkte vesting
Onze laatste kuststad op het programma is zeker geen van de minste. Van het kleine pittoreske Cancale trekken we door naar Saint-Malo. Deze eeuwenoude havenstad stond vroeger bekend als een belangrijke piratenstad. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden van Saint-Malo is de oude stadsmuur. Deze twee kilometer lange wandeling leidt je volledig langs de stadsmuur met langs de ene kant de gezellige straatjes van de stad en aan de andere kant een schitterend panorama, met zicht op de haven en de forten. Ook het nabijgelegen Fort National is zeker een bezoek waard. Het fort diende vroeger als bescherming tegen de Engelse aanvallen. Bij eb kan je tot aan het indrukwekkende bouwwerk wandelen, maar let op, bij vloed kan je niet meer te voet terug.

Studentenstad Rennes.

De toegangspoort van Bretagne
Waar beter onze roadtrip afsluiten dan in de hoofdstad van Bretagne? Rennes is de tiende metropoolregio van Frankrijk met ongeveer 690.000 inwoners. Naast genieten van prachtige architectuur en feeërieke geveltjes is er niets leuker dan de laatste dag neer te strijken op een zonovergoten terras. Rennes is een populaire stad onder studenten waardoor er steeds een gemoedelijk en levendig sfeertje hangt. Een plek waar geschiedenis en een bruisend stadsleven in harmonie samen gaan. Wij komen alvast terug!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Frankrijk | be.france.fr/nl
Toerisme Bretagne | www.bretagne.com
Overnachten

La maison pavie | www.lamaisonpavie.com
Breizh Café | www.breizhcafe.com
Hôtel Escale Oceania | www.oceaniahotels.com/fr/hotel/hotel-escale-oceania-saint-malo
Eten en drinken
Les 3 lunes
| www.les3lunes.fr
Breizh Café | www.breizhcafe.com
Activiteiten
Bezoek aan Fort la latte | www.lefortlalatte.com

? PIN nu en plan later

Bretagne

Foto’s: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *