Vier Pasen in Zuid-Europa

De paasvakantie staat voor de deur een daarmee ook het bijhorende feest. Wij vieren het maar 2 dagen, maar het zuiden van Europa een hele week. Tijd genoeg dus om alle paastradities daar te leren kennen!

Paaseieren rapen en de paasklokken uit Rome staan onlosmakelijk verbonden met ons traditioneel paasfeest. In Spanje ligt dat anders. Daar wordt de volledige Goede Week of ‘Semana Santa’ gevierd op verschillende locaties.

Processies in Málaga
Málaga maakt tijdens de Goede Week plaats voor een glamoureus en levendig paasfeest. Een ware festivalsfeer daalt dan neer over de zuidelijke havenstad wanneer verschillende spectaculaire processies de stad doorkruisen. Als je daar bent, laat dan zeker niet de andere hoogtepunten links liggen. Ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis van de stad in fort de ‘Alcazaba’ en het ‘Castillo de Gibralfaro’. Wist je trouwens dat de beroemde schilder Picasso hier geboren is? Hij heeft nu zijn eigen museum dat zeker een bezoek waard is. En wie weet loop je in één van de vele tapasbars die andere beroemdheid uit Malaga tegen het lijf: Antonio Banderas!

Basquefest in Bilbao
Traditie en moderniteit gaan hand in hand tijdens de ‘Semana Santa’ in Bilbao. Het Basquefest, van 24 tot en met 28 maart, combineert het drama van de paasprocessie met cultuur, sport en gastronomie. Laat je ondertussen verbazen door het wereldberoemde Guggenheim Museum en prikkel je zintuigen in de overdekte Ribera markt. Met een huurauto kun je bovendien gemakkelijk de verschillende middeleeuwse steden met hun geschiedenis rond Bilbao ontdekken.

Paaseten in Lissabon
In de Portugese hoofdstad worden je smaakpapillen verwend rond de paasdagen. Vooral het lamsvlees staat er rond deze tijd vaak op het menu en typische met suiker en chocolade omhulde paasamandelen, de Portugese variant op onze paaseieren, scoor je in speciaalzaak Manuel Tavares. Aarzel ook niet om meteen de traditionelere gerechten die het hele jaar in trek zijn te proeven. Een echte aanrader is de ‘bacalhau’ of gedroogde kabeljauw die wel op 100 verschillende manieren wordt klaargemaakt. De bekende taartjes Pastéis de Belém proef je best in Casa Pastéis in de pittoreske wijk Belém.

Bereikbaarheid
Met de lagekostenmaatschappij Vueling vlieg je vanuit Brussel direct naar Málaga, Bilbao en Lissabon. Tijdens de ‘Semana Santa’ vertrekken er 7 vluchten naar Málaga, 3 naar Bilbao en 10 naar Lissabon.

Foto: © Julia Isabel

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Vier Pasen in Zuid-Europa”

  1. Pasen in Spanje is inderdaad vol passie. Zelf heb ik het ontdekt toen ik in Madrid logeerde, naar aanleiding van enkele pretparken die ik daar ging bezoeken. Ikzelf was door omstandigheden vergeten dat het Paastridium begon (vanaf witte donderdag), maar klokslag middernacht ging dus een hele fanfare (of enkele) door de straten. Heel het hotel natuurlijk wakker. Maar voor de bevolking zelf: een groots feestgebeuren. Pasen zelf is dan ook een topdag! Vele families zoeken elkaar op en als je jezelf dan dient te verplaatsen doorheen Spanje, let dan goed op om tijdig je plaatsje te reserveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *