Orcières Merlette

Skiën in de Zuidelijke Alpen: winterpret in Orcières Merlette

Sneeuw! Wij willen sneeuw. Het Belgisch winterseizoen was weer gierig met zijn winterse vlokken. Amper mochten we opstaan om een wit tapijt te aanschouwen. En als het ons dan toch gegund werd, smolt het tegen de middag alweer helemaal weg. Onder het motto, een winter niet geskied, is een winter niet geleefd, trokken wij net voor de lente richting Zuidelijke Alpen.

Orcières Merlette

Geografisch bevoordeeld
Toegegeven, Orcières Merlette, ik had er eerder nog niet van gehoord. Wij lieten ons vertellen dat dit klein maar gezellig skigebied de ideale plek is voor een heerlijke wintervakantie. Want als ik dan nog heel even veeleisend mag zijn… Graag sneeuw onder mijn voeten, maar tegelijkertijd ook de zon op mijn bol! Laat dat nu ook net de troef zijn van de Zuidelijke Alpen. Het is er vaak mooi weer, doch sneeuwt het er ook regelmatig kort en hevig.

Klein, fijn en gezellig Orcières
Orcières Merlette is een veelzijdig skigebied met op papier 100 kilometer aan skipistes. Hou er wel rekening mee dat richting einde seizoen mogelijk al een aantal pistes gesloten zullen zijn. Het skigebied kan daardoor soms misschien eerder klein aanvoelen. Ben jij een kilometervreter als in, als eerste op de piste en als laatste weer naar huis, dan zit je hier niet op je plaats. Orcières is een beginner vriendelijk gebied met tal van blauwe en rode pistes. Ben je op zoek naar een charmant skistation met een veelzijdig aanbod aan winteractiviteiten? Dan zou Orcières zomaar je hart eens durven stelen.

Orcières Merlette

Snowtubing voor jong en oud
Aangezien de temperatuur in maart al wel eens behoorlijk durft te klimmen kozen wij ervoor om vooral in de voormiddag te skiën. De rest van de dag gebruikte we om het gebied verder te ontdekken via andere activiteiten. Het valt ons op dat Orcières een bijzonder kindvriendelijke bestemming is. Ouders strijken neer op het terras van ‘Le Chalet de Rocherousse’ terwijl de kinderen hun amuseren in het winterpark.

Het park op het plateau van Rocherousse staat bekend om zijn snowtubing. Een bijzonder leuke activiteit, niet alleen voor kinderen trouwens, waarbij je per snowtube via een liftje naar een hoger gelegen plateau wordt getrokken. Vandaar kies je een parcours naargelang de gewenste moeilijkheidsgraad. Kies je voor een licht parcours? Dan kan je met meerdere personen tegelijk naar beneden racen. Kies je voor de steilere helling? Dan moet je die alleen trotseren.

Op ontdekking met drie viervoeters
Eén van onze absolute hoogtepunten deze week moet toch wel ons ritje met de sledehonden zijn. De honden, die zich trouwens vlak naast het winterpark bevinden, begroeten je met een ongelofelijk enthousiasme. De honden staan duidelijk te popelen voor hun eerstvolgende rit. Voor vertrek krijg je de keuze om zelf een slede te besturen of mee te rijden als passagier. Hoewel ik in eerste instantie zelf chauffeuren een beetje intimiderend vond (mede door de overenthousiaste kreten van mijn drie-koppig husky-team), ben ik erg blij dat we ons aan het stuur gewaagd hebben.

Met alle basis commando’s gememoriseerd vertrekken we op een mooie tour. Wanneer de volgende bocht in zicht komt roepen we, “à gauche”. De honden luisteren naar links en rechts, handig! Kinderen kunnen hun eigen slede besturen vanaf 12 jaar. Zijn ze jonger? Dan worden ze automatisch passagier. Achteraf mag je uiteraard nog uitgebreid knuffelen met de honden om hen te belonen.

Orcières Merlette

Sneeuwscooteren in niemandsland
Wij kunnen bevestigen dat huskies pijlsnel kunnen lopen, maar snak jij naar nog meer snelheid? Bij het vallen van de avond en na sluitingingstijd van de skiliften, kan je onderaan de skipiste een sneeuwscooter-tour reserveren. Een spannende activiteit die zowel met als zonder kinderen kan. Na een korte uitleg over de sneeuwscooter rij je in groep omhoog richting plateau van Rocherousse. Vanop onze scooter wuiven we nog eens naar onze sledehonden van daarstraks alvorens we één voor één van de berg mogen racen. Wij mochten dan niet zoveel geluk hebben met het weer, die tranende ogen en prikkende wangen neem ik er maar al te graag bij. Een spannende activiteit die mijn adrenaline-levels helemaal op hol deden slaan. Voor die paars-oranje zonsondergang ga ik dan nog wel eens terugkeren!

Ontspanning naast de piste
Heb je je dosis sneeuw voor vandaag gehad? Dan zijn er natuurlijk nog tal van activiteiten naast de skipistes. In centrum Orcières Merlette, vlak naast het toerismebureau, vind je een heus recreatiecomplex. Dit complex beschikt over een cinema, een schaatsbaan, een bowlingbaan, een zwembad met glijbaan en wellness-complex. Vervelen ga je je alleszins in dit complex niet snel doen. De bar van het complex mag dan wel een beetje gedateerd zijn. De gezellige drukte en live muziek maken dat meer dan goed. Neem zeker ook eens een kijkje op het panoramisch terras met zicht op de omgeving.

Kaas & bier, dat is plezier!
Tot slot is een vakantie geen vakantie zonder eens lekker te gaan eten. Zowel ’s avonds als overdag kunnen we Restaurant L’Ourson warm aanbevelen. Wij genoten er zowel van een aperitief na het skiën als van een diner met een smeuïge kaasfondue. Onze Belgische biertjes konden we uiteraard geen week missen, maar weet je wat in Frankrijk echt zeldzaam is? Dat je Belgische speciaalbieren in het juiste glas geserveerd krijgt. Van punten scoren gesproken…

Nadien keerden we op aanraden nog eens terug om er ook de kaasfondue uit te proberen. En ook die kon ons meer dan bekoren. Wil jij al het lekkers bij L’Ourson zelf eens gaan uitproberen? Vergeet dan alvast zeker niet te reserveren. Het is duidelijk dat L’Ourson niet alleen bij ons in de smaak viel. Voor te lunchen is een reservatie niet nodig.

Ging jij ook al op wintervakantie in Orcières Merlette? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten op of naast de skipistes? Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag  #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Orcières Merlette | Internet: orcieres.com
Toerisme Provence-Alpes-Côte d’Azur | Internet: provence-alpes-cotedazur.com
Toerisme Frankrijk | Internet: france.fr/nl
Activiteiten
Snowtubing | Tel. +33 (0)6 69 40 52 57 | Internet: winterparc.fr
Hondenslee | Rocherousse | Tel. +33 (0)6 60 68 32 44 | Internet: alpi-traineau.com
Sneeuwscooter (motoneige) | Intersport Orcières Merlette | Tel. +33 (0)4 92 20 16 75 | Internet: merlettemotoneige.com
Recreatiecomplex | Internet: orcieres.com/fr/a-faire/detente/
Eten en drinken
Restaurant L’Ourson | Internet: restaurant-lourson.fr
Bereikbaarheid
Auto | Brussel – Orcières Merlette = 950 km
Trein | = 5u30 | TGV Brussel – Grenoble met overstap in Lyon | Vervolgens kan je verder met de huurwagen of openbaar vervoer | Info & tickets: b-europe.com

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *