Adrenalinekicks en sneeuwpret in Orcières

Skiër of niet? ‘Sneeuwpret voor iedereen’ is het motto en de sterkste troef van Orcières, in Frankrijk! Reisreporter Pascal ontdekt er naast een charmant skigebied tal van extra adrenalinekicks. In de volgende dagen opent het bergdorp zich als een toverdoos van warm winterplezier.

Het skigebied Orcières © Toerisme Orcières / B. Bodin

Het skigebied Orcières © Toerisme Orcières / B. Bodin

De zachtheid van la douce France
Een korte vlucht tot Marseille en een ‘navetje’ (transferbusje) later brengt me tot het Parc National des Ecrins bij de vallei van Champsaur. Mijn verlangen om de ‘zachte’ kant van Frankrijk te proeven vergroot door het reusachtige rustgevende landschap op weg naar Orcières 1850, een wintersportoord gelegen op 1850 m hoog in Les Hautes Alpes. De overvloedige sneeuw geeft deze zachtheid nog een vederachtig tintje. Het voelt zoals het dons van mijn dekbed. Een moment van ontspanning of détente complête zoals de Fransen zeggen.

Sneeuwwandeling door les Ecrins
In l’Auberge des Ecrins stop ik om te proeven van straffe streekproducten. Een portie Tourtons (pasta in raviolivorm gevuld met patat, ui en vlees) en groene oreilles d’ange of ezelsoren die smaken als verse spinazie. Voldaan zet ik mijn weg verder naar Serre Eyraud op 1430 m. Daar bind ik de sneeuwschoenen of raquettes aan voor een fikse en leerrijke 3 uur durende wandeling door Les Ecrins.

Op sneeuwschoenen door het landschap © Toerisme Orcières / Gilles Baron

Op sneeuwschoenen door het landschap © Toerisme Orcières / Gilles Baron

De ene drol is de andere niet
In het spoor van natuurgids Fabrice leer ik nuttige weetjes over de alpenflora, dierlijke spoorafdrukken en drolletjes, uitwerpselen zo je wil. De vorm ervan verraadt hun afkomst maar ook wat het beestje at. Fabrice ruikt en benoemt ze. We grappen met onze ‘drollige’ gids! In het bergachtig natuurpark waag ik me zelfs op glad ijs. Met handige raquettes is dit een ‘koud’ kunstje. De stilte, aangescherpt door het avondzonnetje en een kopje hete thee met genepi (alpenlikeur), maken me volledig zen.

Hotel vol ambiance
Zoals de sterren schitteren in de alpenhemel fonkelen ze ook in hotel ‘les villages clubs du soleil’. Hier heerst een gezellige ambiance aangezwengeld door een zingende manager! Het feestgedruis deint uit wanneer ik me naar mijn kamer begeef. Ik tuur nog even naar buiten met het uitzicht op de ver afgelegen Mont Blanc.

Jolijt op de hondenslee © Toerisme Orcières / Gilles Baron

Jolijt op de hondenslee © Toerisme Orcières / Gilles Baron

Zonnig skioord
’s Morgens in het skikot van het hotel lever ik een kleine strijd bij het aantrekken van mijn skibottines. Ze zitten als gegoten maar toch vraag me af of ik ze überhaupt ooit nog uitkrijg! Het kwalitatief skimateriaal wordt om de drie jaar volledig vernieuwd. Ontspannen glijd ik onder een stralend zonnetje over de brede skipistes van ‘Orcières 1850’. Dit skioord staat garant voor skiplezier voor jong en oud met meer dan 100 km pistes, 30 sneeuwkanonnen en aangepaste skiliften voor niet-skiërs.

Vliegen als Superman
Via twee opeenvolgende skiliften beland ik op Le Drouvet, 2695 m hoog. Een bordje met ‘Roller Cable’ maakt me nieuwsgierig. Met plezier ontdek ik de langste tyrolienne van Europa. Twee km lang zweef ik door de lucht, 200 m boven de grond, als Superman met gebalde vuist. Je gewicht bepaalt de snelheid. Met mijn ‘spekkig winterjasje’ haal ik maar liefst 150 km per uur!  Vliegend als een zwart stipje boven het sneeuwoppervlak lijk ik net een ongekend vliegend projectiel of UFO.

Grommende viervoeters
Terug op begane grond word ik verwelkomt door grommende husky’s. Ik span de viervoeters in en zet mijn tocht verder naar beneden richting hotel. Alaska is de leider van deze chiens de traîneau of sledehonden. Ongeduldig wacht hij tot ik de voetrem los om vervolgens als een pijl voorruit te schieten. Als een echte bakkenist gooi ik me in de bochten van links naar rechts en hang schuin aan de slede. De wind bezorgt me tranen in de ogen!

Plezier op de Snake Gliss! © Toerisme Orcières / Gilles Baron

Plezier op de Snake Gliss! © Toerisme Orcières / Gilles Baron

Met een verraderlijke slang op glad ijs
Mijn husky laat zich makkelijk aaien. Ik zit midden tussen de huskies als een luidruchtige veelkleurige slang de berg afglijdt. Deze Snake gliss bestaat uit aaneengeschakelde wendbare plastic schuifbakjes in verschillende kleuren. Het laatste bakje is toevallig nog vrij en ik neem argeloos plaats. De volledige afdaling, tot beneden de skipiste, roepen en gieren we als kleine kinderen. Tot de staart van de slang plots heel hard ‘ratelt’ en ik, tot groot jolijt van de anderen, het bakje uitvlieg!

Een heel aparte go-cart
De volgende dag waag ik me op de quadbike (een combinatie van go-cart, mountainbike en motorloze quad). Een beetje onhandig slinger en schok ik de berg af. Wel rijd ik onderweg moeiteloos de trappen van het Palais des sports af en stop vervolgens aan restaurant Le Cro-Magnon. Bij het open vuur geniet ik van een overheerlijke raclette. Enkele genepi’s (een Franse Alpenlikeur) later laat ik me veilig en vrolijk zingend met de sneeuwscooter naar mijn hotel voeren.

Ancelle © Toerisme Orcières / B. Bodin

Ancelle © Toerisme Orcières / B. Bodin

Fou de neige
Als afsluiter besluit ik nog even te skiën op de pistes van Ancelle. Ter plaatse spot ik er Brasserie D’ Ancelle. Volgens mijn gids brouwt men er lekkere artisanale biertjes. Dat kan ik als bierminnende Belg niet onbezocht laten passeren. Even vergeet ik men sneeuwgekte maar helaas ook de tijd en mis haast mijn vlucht. Niet dat het erg zou zijn, ik ben fou de neige. En aan sneeuw ontbreekt het hier niet!

Praktische informatie
Algemeen
Toerisme Orcières | www.orcieres.com
Bereikbaarheid
Auto | Brussel – Orcières = 950 km
Trein | = 5u30 | TGV Brussel – Grenoble met overstap in Lyon | Vervolgens kan je verder met de huurwagen of openbaar vervoer | Info & tickets: www.b-europe.com
Vliegtuig | Brussel – Marseille +  transfer van 200 km tot Orcières | Info & tickets: www.vliegtickets.be
Overnachten
Hotel Village Club du Soleil d’Orcières | www.villagesclubdusoleil.com
Eten & drinken
Restaurant Le Cro-Magnon | Orcières Merlette | Tel: +33 (0) 4 92 55 73 46
L’Auberge des Ecrins | www.aubergedesecrins.com
Activiteiten
Quadbike | www.qbx-provence.com
Snake Gliss | Tyrolienne | Chiens de traîneau | Ski | www.orcieres.com
Parc National des Ecrins | www.champsaur-valgaudemar.com
Eten en drinken
Brasserie d’ Ancelle | www.brasserieancelle.fr

Coverfoto: © Toerisme Orcières / B. Bodin

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *