skigebied Orcières-Merlette

Skigebied Orcières-Merlette in 10 highlights

Wij trokken in maart richting skigebied Orcières-Merlette. Dit compact Franse dorpje bevindt zich ongeveer 400 meter boven het authentieke Orcières. Karaktervol zou ik het moderne Orcières-Merlette misschien niet direct noemen, maar qua aanbod aan winteractiviteiten moet dit kleine dorpje zeker niet onderdoen voor zijn grotere broers. Wij gingen op zoek naar 10 hoogtepunten die je niet mag missen!

skigebied Orcières-Merlette

1. Skiën en snowboarden in Orcières-Merlette
Skigebied Orcières-Merlette kan zich niet tot de grote kleppers van de skigebieden rekenen, maar met 100 kilometer aan skipistes weet je je hier zeker wel te amuseren. Wij ondervonden geen grote drukte en genoten er van de brede lege pistes. Het gebied is uitermate geschikt voor beginnende tot halfgevorderde wintersporters, al wil dat niet zeggen dat gevorderde wintersporters zich hier snel zullen vervelen. Wij vonden dit gebied ideaal om skiën en andere winteractiviteiten te combineren.

2. The Roll Air Cable Zipline, het skigebied in vogelvlucht
Ik en ziplinen, het is ondertussen een ding. Al jaren tracht ik op skivakantie steevast een zipline uit te proberen en al jaren steekt moeder natuur daar een stokje voor. Te mistig, te veel wind, een sneeuwstorm… Na 12 jaar aan skivakanties en talloze pogingen zat het weer me in het skigebied Orcières-Merlette eindelijk mee. Zonnig konden we het niet noemen, maar alleszins geen extreme weersomstandigheden die me in de weg konden staan. Wist je trouwens dat de zipline van Orcières-Merlette zich tot een van de grootste van Europa mag rekenen? Ik hoef jullie dus niet te vertellen dat ik in mijn nopjes was.

De zipline bevindt zich op de top van Le Drouvet (2 650 m) en is makkelijk te bereiken via de skiliften Drouvet 1 en 2. Met het hoofd naar beneden zoef je met een waanzinnige snelheid in ongeveer 1 minuut en 20 seconden van de top van Le Drouvet richting Le Lac Long (2 500 m). Dit over een afstand van maar liefst 1,8 kilometer. En wat met je skimateriaal? Dat binden ze gewoon op je rug en vliegt met je mee naar beneden.

skigebied Orcières-Merlette

3. Toerskiën langs onbetreden paden
Toerskiën, dat is dan weer helemaal reisreporter Arnaud zijn ding. Buiten de piste gaan dat klinkt hem als muziek in de oren. Toegegeven kon ik voordien niet goed inschatten of dit wel iets voor mij zou zijn. Over het algemeen blijf ik graag veilig op de piste. Misschien omdat ik op latere leeftijd pas heb leren skiën en ik bang ben dat ik de gevaren buiten de piste niet zou herkennen. Maar als er een ding is dat ik wel graag doe, dan is dat nieuwe dingen uitproberen.

skigebied Orcières-Merlette

En wat blijkt, ik ben fan! De combinatie van ‘werken’ om naar boven te wandelen en vervolgens als ‘beloning’ weer naar beneden te skiën voelt erg goed aan. Nu moet ik wel bekennen dat onze toerski-sessie een beetje een light versie was. Aangezien er de laatste weken niet veel sneeuw meer was gevallen, was afdalen buiten de piste geen optie. Het naar boven wandelen deden we wel langs onbetreden paden. Onze begeleider vertelt gepassioneerd over alle toerski-mogelijkheden van het gebied. Het kriebelt om nog eens terug te keren. Onze overwinning beklonken we met een genepi, een traditionele likeur van de Alpen, op de top.

Weetje! Kan je enkel snowboarden zoals ik? Laat dat je zeker niet tegenhouden. Wij huurden in het centrum een splitboard voor een dag. Zo kan je op twee latten naar boven wandelen en op een plank weer afdalen.

4. Wellness bij Spa Peau D’Ours
Na sport komt…? Ontspanning! Niets zo zalig als na een actieve dag de wellness in te duiken. Wij ontdekten een klein en super gezellig wellnesscomplexje vlak naast Le Jardin des Neiges (de kinderzone van de École du Ski Français). Op aanraden van een van de locals boekten we een privéwellness bij Spa Peau D’Ours. Na enkele minuten in de hottub komen onze vermoeide benen langzaamaan weer tot leven. Omringd door besneeuwde bergtoppen genieten we van een hapje en een drankje in het warme water. Beter hadden we deze dag niet kunnen afsluiten. Na een uurtje in de geprivatiseerde zone heb je ook toegang tot het gedeelde wellnesscomplex waar je verder nog kan genieten van bubbelbaden, sauna en hamam. Wil je de wellnesservaring helemaal compleet maken? Boek er dan nog een massage of schoonheidsbehandeling bij, maar vergeet deze wel zeker niet tijdig te reserveren.

5. Met de hondenslee op ontdekking
Orcières-Merlette blijkt dé bestemming bij uitstek om een aantal dingen van mijn bucketlist te vinken. Na een voormiddag skiën trekken we richting Plateau van Rocherousse waar een enthousiaste roedel husky’s op ons staat te wachten. Na een eerste kennismaking leren we dat we voor onze toer de honden niet te veel aandacht mogen geven. De knuffels en aaitjes dienen achteraf als beloning voor de tocht. Dat die honden daar niet met tegenzin staan is alleszins overduidelijk. Wanneer ze de honden aan de slede bevestigen staan ze meteen klaar in de startblokken. Met twee voeten op de rem probeer ik mijn trappelende husky’s tegen te houden. Nog een paar instructies et c’est parti! Wij kozen ervoor om de hondenslede zelf te besturen en kunnen dat alleen maar aanraden (mogelijk vanaf 12 jaar). Spreekt aan het roer staan je minder aan, dan kan je ook een tocht reserveren als passagier.

skigebied Orcières-Merlette

6. Skigebied Orcières-Merlette als wandelbestemming
Het klinkt misschien een beetje cliché, maar wij zijn wandelliefhebbers. Wanneer de sneeuw in de namiddag wat plakkerig begint te worden, ruilen wij onze plank af en toe graag eens in voor een fikse wandeling. Het geeft je de kans om optimaal te genieten van de omgeving en wat mooie foto’s te maken. Mag het voor jou op vakantie toch net dat tikkeltje meer zijn? Boek dan misschien eens een sneeuwschoenwandeling (met raketten) of een langlauftocht.

7. Achter het stuur van een sneeuwscooter
Geïnfluenced door prachtige foto’s bij schemering besluiten we een sneeuwscootertoer te reserveren bij Motoneige Aventure Orcières. In deze toer, georganiseerd na sluitingstijd van de liften, rij je samen met een groep richting Plateau van Rocherousse. Je kan genieten van prachtige vergezichten terwijl je je hoogsteigen sneeuwscooter bestuurt. Pure adrenaline! Voor mij toch… Ik kan me inbeelden dat geroutineerde motards hier misschien niet meer van gaan bibberen, maar als motorleek vond ik dit toch wel erg indrukwekkend. Een zonsondergang hebben we helaas niet kunnen meepikken. Tijdens onze tour was het erg bewolkt en begon het ook een beetje te sneeuwen. Al moet ik zeggen dat ik daar niet veel last van heb gehad. Het besturen van de sneeuwscooter op zich maakte deze ervaring het helemaal waard!

8. Een hockeymatch: actie verzekerd
Het is misschien geen typische winterse activiteit, maar heb je er al eens aan gedacht om een hockeywedstrijd bij te wonen? Wij trokken richting de Alp’Arena in Gap op een halfuurtje rijden van skigebied Orcières-Merlette voor de Playoffs tussen Gap en Rouen. Aangezien dit toch wel een belangrijke match bleek voor de strijd om de landtitel, hadden we geluk met nog twee plekjes in een bomvol stadion. Indrukwekkend om zo eens een wedstrijd bij te wonen. Met een enorme kracht vliegen en kletteren de spelers tegen de kanten van de arena.

9. Het recreatie- en sportcomplex van skigebied Orcières-Merlette
Ben je in Orcières-Merlette? Dan kan je niet om het recreatiecomplex heen. In het gebouw vind je een cinemazaal, schaatsbaan, zwembad, wellness en bowlingbaan. Een plek waar zowel jong als oud zich kan amuseren. Wij gingen na jaren nog een keertje bowlen en eerlijk? Ik was vergeten hoe leuk dat kon zijn! Wij hebben op één week tijd meer bowlingwedstrijdjes gespeeld dan de laatste 15 jaar. Ook in de bar is het leuk vertoeven. Er staan enkele pooltafels ter beschikking en tijdens de week speelt er regelmatig livemuziek.

10. Snowtubing in het winterpark
Vlakbij het hondensleeën en de ‘Chalet de Rocherousse’ vind je een heus winterpark. Op afstand staan de grote rode letters van het woord ‘Bouees’ (boeien) al te blinken naast het parcours. Wat kan je daar nu eigenlijk doen? Het komt er op neer dat je via een automatisch liftje omhoog wordt getrokken met een band. Vervolgens daal je via een van de parcours weer af. Elke route heeft een bepaalde moeilijkheidsgraad. Hoewel we dit met heel veel plezier voor jullie hadden uitgetest bleek het winterpark op onze dag niet open wegens wisselvallig weer. We lieten ons vertellen dat dit absoluut niet op ons lijstje van skigebied Orcières-Merlette mocht ontbreken. Dus bij deze, alstublieft!

Ging jij ook al op wintervakantie in het skigebied Oricières-Merlette?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Of ontbreekt er iets op ons lijstje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Tourisme skigebied Orcières-Merlette | Internet: orcieres.com
Tourisme Frankrijk : france.fr/nl
Doen
Ski- en snowboardlessen  | Internet: esforcieres.com
Roll Air Cable Zipline | Internet: latyrolienne.fr
Toerskiën via ESF | Internet: esforcieres.com
Spa Peau d’Ours | Internet: spapeaudours.com
Hondenslee | Internet: alpi-traineau.com
Motoneige Aventure Orcières | Internet: motoneigeaventure.com
Recreatiecomplex La belle Montagne | Internet: orcieres.labellemontagne.com
Snowtubing | Internet: winterparc.fr

📌 PIN nu en plan later

skigebied Orcières-Merlette

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *