Vars: snelste skigebied Frankrijk

Vars: het snelste skigebied ter wereld

Het skiseizoen 2019 – 2020 kwam tot zo’n abrupt einde dat we onze honger naar skiën niet volledig heb-ben kunnen stillen. Weet jij al waar je volgende winter naartoe gaat? Wij trokken precorona naar Vars en delen dan ook graag waarom deze bestemming op je lijstje moet staan.

Skigebied Vars Frankrijk

Het skigebied Vars, gelegen in de Franse Zuidelijke Alpen, baadt werkelijk in de zon. Heerlijk!

Zon en sneeuw, de gouden combo
Vars bevindt zich in het skigebied van La Forêt Blanche. Het mag dan niet het grootste skigebied van Frankrijk zijn: La Forêt Blanche moet zeker niet onder doen voor de grote namen. Het gebied ligt in de Franse Zuidelijke Alpen waar zon en sneeuw in overvloed aanwezig zijn. Over het algemeen staat Vars bekend voor haar brede en vrij eenvoudige pistes, maar mispak je niet: je vindt er ook verschillende steilere runs, indrukwekkende snowparks en een speedskipiste waar al vele beentjes op hebben gebibberd.

Op naar Hotel Le Chal’Heureux in Vars Frankrijk

Aan de voet van de piste wacht men ons op met een sneeuwscooter. De enige mogelijkheid om Le Chal’Heureux te bereiken.
Eenmaal gesetteld rest ons nog enkel puur te genieten!

WAUW! Het eerste woord dat in me opkwam bij het ontwaken met dit zicht op de bergen.

Charmant overnachten in Le Chal’Heureux
Onze eerste nacht brengen we door in een charmant hotelletje op de skipiste. Hotel Le Chal’Heureux belooft je een unieke overnachting in volle natuur en ligt dus een eindje van het dorp verwijderd. We laten onze auto achter aan de voet van de piste waarna een sneeuwscooter ons naar het hotel brengt. Bij schemering springen we in de hottub. Vanuit het warme bad en met een aperitiefje in de hand bewonderen we de omliggende bergen. ZALIG! De avond sluiten we af met een overheerlijke kaasfondue.

Kick-off in Vars

De ochtendstond heeft goud in de mond. Vanaf ons, in de bergen gelegen, hotel starten we als eersten op de vers geprepareerde pistes!

De eerste sporen zijn de beste
Het voordeel van een overnachting op de berg is dat je ’s ochtends als eerste die vers geprepareerde pistes kan afglijden. Je zou dan ook gek zijn om hier geen gebruik van te maken. Op tijd opstaan is dus de boodschap. Na een stevig ontbijt springen we op de latten voor een kritische analyse van de pistes. Conclusie? Super tevreden! Sneeuw, zon, brede pisten en zelden aanschuiven. Meer hoeft dat niet te zijn voor een instant vakantiegevoel.

Op ’s werelds snelste skipiste ontmoet ik onze Belgisch recordhouder speedskiën Joost Vandendries.

Een afdaling voor durvers
Wist je dat Vars bekend staat als het snelste skigebied ter wereld? Dankzij de wereldberoemde piste Chabrières is Vars de plek bij uitstek voor speedskiërs. Niet alleen onze Belgisch recordhouder Joost Vandendries komt hier trainen, ook het wereldrecord speedskiën werd hier gevestigd met 254,958 km/h. Wil jij het ook eens proberen? Een deel van Chabrières wordt opengesteld voor waaghalzen die er ook eens willen afrazen. Maar let op, want met een gemiddelde hellingsgraad van 52,5% kan je maar beter zien dat je stevig op je benen staat.

Ook in ons volgend verwenplekje, Chalet Hôtel de charme l’Écureuil, genieten we ten top.

Gezelligheid troef bij Chalet Hôtel de charme l’Écureuil
Om even hard van Vars centrum te kunnen genieten als wij van de bergen genoten in Le Chal’Heureux, verhuizen we halverwege de week naar een hotelletje in centrum Vars. We installeren ons in Chalet Hôtel de charme l’Écureuil waar zowat alles op wandelafstand ligt. De kamers zijn gezellig en hebben alle comfort om maximaal te genieten van het verblijf. De gemeenschappelijke lounge nodigt alvast uit om menig biertje te degusteren.

Tip! Probeer zeker de huisbereide Varsito uit. Een mojito waarbij de rum vervangen is door génépi. Een heel lekker, maar wel zéér stevig drankje.

Rodelen in Vars

Doen! Naar beneden suizen van de 1027 meter lange Caribou-rodelbaan.

Racen op rails
Met een sterke reputatie als familievriendelijke bestemming beschikt Vars over een uitgebreid aanbod aan activiteiten. Wil je na het skiën nog iets leuks doen? Waag je dan eens aan een ritje op de Caribou-rodelbaan. De rodelbaan trekt je automatisch omhoog om je vervolgens los te laten op een 1027 meter lange afdaling. Met duizelingwekkende snelheid race je tussen de bomen door. Zet alvast een rodelbudget opzij, want jong en oud zijn er he-le-maal gek van.

Vars Frankrijk winterpret

Mag ik je nog een winteractiviteit aanbevelen? Laat een trekpaard je door het sneeuwlandschap slepen. Ambiance verzekerd!

Op een band door de sneeuw
Vlak naast de Caribou-rodelbaan vind je nog een speciale winteractiviteit. Je installeert je alleen of per twee in twee opgeblazen banden die vervolgens worden getrokken door een groot boerenpaard. Ik hoor het je al denken, “hoe snel kan een paard zijn”. Wel, wij zullen het je zeggen: razendsnel! Onze buikspieren zijn alvast getraind van het lachen.

Visrestaurant Coquillage in Vars

Visrestaurant in skiregio Vars

Zeevruchten in de bergen? Het kan. Wij genoten in het gezellige visrestaurantje gerund door een visser uit Marseille.

Een vleugje Marseille in Vars
Om onze week in schoonheid af te sluiten, dineren we in Vars Coquillage. Een gezellig restaurantje gerund door een visser uit Marseille. Zeevruchten in de bergen, het is eens iets anders. Eerlijk? Ik heb de zeevruchten aan zee zo goed nog niet gegeten. Kraakverse vis die tot ver in de omgeving gegeerd wordt. Het food sharing concept leent zich perfect om zoveel mogelijk gerechtjes van de kaart te proberen. Een absolute aanrader voor wie van vis houdt.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Vars | Internet: www.vars.com/hiver
Toerisme Hautes Alpes | Internet: www.hautes-alpes.net/nl/toerisme.html (Nederlandstalig)
Toerisme Provence – Alpes – Côte d’Azur | Internet: provence-alpes-cotedazur.com
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Overnachten
Le Chal’Heureux | Internet: www.chalheureux.com |  + 33 (0) 9 67 74 59 08
Chalet Hôtel Ecureuil | Internet: www.hotelecureuil.com | +33 (0) 4 92 46 50 72
Activiteiten
Speedskiën | Internet: www.vars.com/en/winter/ski-area/speed-ski
De Caribou-rodelbaan | Internet: www.vars.com/hiver/domaine/espaces-luges

Klik en ontdek meer tips voor je volgende skivakantie!

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *