feeëriek Lapland

Uitgetest: gezinsvakantie in feeëriek Lapland

Wie droomt van ongerepte natuur, dikke pakken sneeuw en unieke sneeuwactiviteiten moet in het sprookjesachtige Lapland zijn. De uitgestrekte regio in Noord-Scandinavië beslaat een deel van Finland en Zweden en is een aantrekkingspool voor rustzoekers en bucketlist reizigers.

feeëriek Lapland

Op reis naar de kerstman
Feeëriek Lapland, het stond al een hele tijd op onze bucketlist, maar we vonden de kinderen nog net iets te jong en een iets te grote koukleumen. Met hun 8 en 6 jaar leken ze dit jaar de gepaste leeftijd te hebben en dus trokken we eind december naar Rovaniemi. Het stadje ligt in het hart van Fins Lapland, vlak bij de poolcirkel en staat gekend als hoofdverblijfplaats van de kerstman. Na een vlucht van 3 uur landen we op de luchthaven van Kittilä. Een busje neemt ons mee voor een twee uur durende rit naar onze blokhut in Rovaniemi.

feeëriek Lapland

Weg van het massatoerisme, dicht bij de natuur
Vlak buiten het centrum van de stad ligt het kleinschalige Motelli Rovaniemi. In een van de 22 houten chalets mogen wij de komende week onze intrek nemen. Echt luxueus logeren zullen we het niet noemen, maar onze chalet biedt meer dan voldoende comfort om er een fantastische week van te maken dicht bij de natuur. Vanuit de twee slaapkamers en de handig ingerichte keuken hebben we een prachtig uitzicht op het winterse wonderland. In onze badkamer met douche zit een privé-sauna verscholen, perfect om je op te warmen na een heerlijk sneeuwavontuur.

feeëriek Lapland

Scheuren door de ongerepte natuur van feeëriek Lapland
Ons eerste avontuur start al meteen de dag na aankomst. Met onze thermische pakken in de aanslag, het belooft dan ook ijskoud te worden, maken we ons op voor een 20 kilometer lange tocht op de sneeuwscooter. Via besneeuwde bossen scheuren we, ja, we nemen zelf het stuur in handen, naar ongerepte landschappen en uitgestrekte bevroren meren. Onze kinderen zijn net iets te jong voor een ritje achterop de scooter en rijden mee in een slee achteraan de scooter. Zij vinden het zalig en ook wij genieten van deze indrukwekkende ervaring.

Op wandel in de diepsneeuw
De volgende dag mag het iets sportiever zijn. Met snowshoes aan onze voeten trekken we de prachtig besneeuwde bossen van feeëriek Lapland in. Door de kleine voeten van onze kinderen wordt de tocht ingekort tot 4 kilometer. Dat maakt de wandeling echter niet minder mooi: we wandelen langs zacht stromende riviertjes, over bevroren meren en horen niets anders dan het kraken van de sneeuw onder onze schoenen. De lachsalvo’s wanneer er weer iemand over zijn sneeuwschoenen struikelt en met een plof in de diepe poedersneeuw terechtkomt, laten we even buiten beschouwing. Rendieren in het wild zagen we niet, maar eens te meer zijn we overdonderd door de geweldige natuurpracht.

Expeditie Noorderlicht
Diezelfde avond vriest het stenen uit de grond. De hemel is helder en wij verheugen ons op een mogelijk natuurwonder. Samen met een groepje van 15 andere noorderlichtjagers rijden we naar een bevroren meer. De setting is subliem: een open plek midden in de natuur, een prachtige sterrenhemel zonder lichtvervuiling en een heerlijk kampvuur waarop we marshmallows en worstjes roosteren. Er hangt magie in de lucht van dat feeëriek Lapland. En daar blijft het niet bij, want na goed een uur wachten komen de eerste lichtgroene sluiers aan de hemel tevoorschijn. Onze vreugde was nooit groter: de Aurora Borealis! En alsof het geluk die avond volledig aan onze kant staat, blijft het natuurlijk lichtspektakel nog ruim een uur doorgaan!

Op huskysafari in de Finse natuur
Voor dag en dauw staan we klaar voor wat voor ons de activiteit van de reis moet worden: de huskysafari. Op de kleine boerderij worden we verwelkomd door het onophoudelijke geblaf van de honden. Zij zijn er klaar voor en staan – letterlijk – te trappelen van ongeduld. Na een korte uitleg over hoe de slee te besturen, zijn we klaar voor vertrek. Ik twijfel of de 5 frêle honden ons gezin van 4 wel zullen kunnen trekken, maar die onzekerheid wordt snel de kop ingedrukt. De honden schieten weg als een speer en nemen ons mee voor een onvergetelijke tocht door de ongerepte Finse natuur. Na aankomst nemen we ruim de tijd om de honden te overladen met knuffels en dat laten ze zich welgevallen.

feeëriek Lapland

Santa Claus Village
Met twee jonge kinderen kunnen we niet anders dan een bezoekje te brengen aan de kerstman himself. Eerlijk? Wie €50 durft te vragen om met hem op de foto te staan, is er niet op uit om kinderharten te vullen, maar om geldbeugels van mama’s en papa’s te legen. Het dorp van de kerstman straalt naast vooral pure commercie gelukkig ook een beetje gezelligheid uit. De verlichte paden en de her en der neergepote vuurkorven maken het bezoek gelukkig iets minder koel. Ik zou er alleen nog stoppen voor het heerlijk stukje zalm dat we aten in Santa’s Salmon Place. Een aanrader!

Op stap met de vrienden van de kerstman  
Dieren scoren goed in ons gezin. Na de onvergetelijke trip met de husky’s gaan we vandaag op pad met de allerbeste vrienden van de kerstman: de rendieren. Op de kleinschalige boerderij nemen we per twee plaats in de slee achteraan ons rendier. Onze Rudolf heeft er duidelijk zin in en trekt ons op een gezapig tempo door de ongerepte natuur van feeëriek Lapland. Een roze gloed zet zich vast op de horizon en fluffige sneeuwvlokjes dwarrelen naar beneden. Na de betoverende tocht komen we bij een tasje warm bessensap meer te weten over de rendieren en krijgen we ons rendierrijbewijs overhandigd. Geweldig!

Ging jij al op vakantie in feeëriek Lapland?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring of verhaal! Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Visit Finland | Internet: visitfinland.com/en/
Bereikbaarheid
Met Brussels Airlines ben je op 3 uur vliegen in Kittilä Airport. Van daaruit is er een twee uur durende busrit richting Rovaniemi. Andere trekpleister in Fins Lapland is Äkäslompolo (op 1 uur rijden van de luchthaven).
Overnachten
Motelli Rovaniemi | Internet: rovahotelli.com
Santa Claus Village | Tähtikuja | 96930 Napapiiri (Arctic Circle) | Finland | Internet: santaclausvillage.info
Eten en drinken
Santa’s Salmon Place | Internet: santas-salmon-place.com
Reisorganisatie
Lapland Travel | Internet: laplandtravel.com

📌 PIN nu en plan later

Foto’s feeëriek Lapland: © Evy Vandenborne

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *