wintervakantie in tsjechie

13 tips voor een wintervakantie Tsjechië

Magisch winterlandschappen met bevroren bomen, rustige skigebieden en gezellige stadjes: dat zijn enkele troeven voor een sneeuwvakantie in Tsjechië. Daarbovenop zocht en vond onze redactie aangename kuuroorden en verleidelijke sneeuwwandelingen. Dit zijn onze 13 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tsjechië!

Wintersport in Tsjechië

De Tsjechische bergen bieden in de winter volop plezier voor wintersportliefhebbers. Begin december openen de skigebieden hun liften en zijn de pistes skiklaar voor een wintervakantie in Tsjechië. De grootste skigebieden van Tsjechië liggen in het noorden en westen van Bohemen, in het Reuzengebergte en Ertsgebergte. De skigebieden, niet zo uitgebreid als in de Alpenlanden, vormen een ideale bestemming voor families en beginners. De glooiende afdalingen zijn zeer geschikt om de eerste skikilometers te maken en bochten te leren. Ervaren skiër vinden er uitdagende pistes, snowparks met hindernissen en slalombanen met tijdsmeting.

5x skiën in Tsjechië

  1. Klínovec. Dit skigebied op de grens van Duitsland heeft 30 kilometer aan afdalingen. Klínovec is verbonden met het Duitse skigebied Fichtelberg en biedt een gezamenlijke skipas.
  2. Lipno. Een gezellig familieskigebied met veel blauwe pistes, een boomkruinpad, animatieteam en een van de beste skischolen. Lipno ligt aan het Lipnomeer waar in de winter regelmatig wordt geschaatst.
  3. Harrachov. Een skiresort in het westen van het Reuzengebergte met bijna 8 kilometer aan pistes. Harrachov is een aangenaam skidorp met een ruim aanbod aan accommodaties, restaurants en winteractiviteiten.
  4. Špindlerův Mlýn. Dit skigebied is voor de zesde keer op rij benoemd tot “Best Skiresort of the Czech Republic”.
  5. Černá hora – Pec. Het grootste skigebied van Tsjechië met 50 kilometer aan afdalingen en evenveel liften. Het bestaat uit zes skigebieden die verbonden zijn met pistes, liften en bussen.

Thermale kuuroorden

Wie wil kuren, zit in Tsjechië helemaal goed. Na een actieve, maar koude winterdag opwarmen kan perfect bij een van de vele spa’s of wellnesscentra>. Het land telt meer dan 30 kuuroorden waar je je kunt onderdompelen in mineraalrijk water dat een heilzaam effect heeft op het lichaam. Het bronwater bevat elementen zoals calcium, natrium of ijzer die goed zijn voor je gezondheid. In diverse spahotels kun je genieten van verschillende wellness-procedures en medische behandelingen, zoals een Co2 bad of een modderwrap.

5x wellness in Tsjechië

  1. Karlovy Vary. Hier vind je een van de grootste concentraties van warmwaterbronnen in Europa. Karlovy Vary is het grootste Tsjechische kuuroord en tevens een van de oudste.
  2. Mariánské Lázně. Dit kuuroord ontwikkelde zich in de 19e eeuw en behoort tot de West-Boheemse spatriangel (Karlovy Vary en Františkovy Lázně zijn de andere twee kuuroorden). Mariánské Lázně is gelegen in een bosrijke omgeving waar je eveneens schitterend kunt wandelen.
  3. Jáchymov: Gelegen in het Ertsgebergte ligt Jáchymov, de oudste radon spa ter wereld. De buitengewone energetische werking van het met radon verrijkte water wordt gebruikt om botten en gewrichten te behandelen. De spa ligt op een hoogte van 673 m en is hiermee één van de hoogstgelegen kuuroorden in Tsjechië.
  4. Janské Lázně. Dit is het enige kuuroord in het Reuzengebergte. De frisse berglucht en de minerale bronnen vormen een perfecte combinatie. Het thermale water heeft een temperatuur van 28 graden en bevat calcium, natrium en koolstof.
  5. Třeboň. Deze stad wordt omgeven door eindeloze vijvers. De spa is gespecialiseerd in het gebruik van natuurlijk geneeskrachtig veen. Het materiaal wordt gebruikt voor therapeutische doeleinden en heeft gunstige effecten op de huid en het immuunsysteem.

Winterwandelen

wintervakantie in tsjechieZeker doen tijdens je wintervakantie in Tsjechië: wandelen! Knerpende sneeuw onder je schoenen, de geur van dennenbomen en stilte. Tsjechië is een winterwandelparadijs. Overal in het land vind je goed bewegwijzerde wandelpaden langs de mooiste uitkijkpunten.

3x winterwandelen in Tsjechië

  1. Hrubá Skála in Boheems Paradijs. Dit is een van de beroemdste rotssteden in Tsjechië en wordt gekenmerkt door indrukwekkende zandstenen rotsen die tot 55 meter hoog reiken. Vanaf kasteel Hrubá Skála voert een wandelpad naar kasteel Valdštejn waarbij je langs majestueuze rotsen en uitzichten komt.
  2. Mumlava watervallen. De Mumlava rivier creëert nabij Harrachov een waterval van 10 meter hoog. De waterval verandert in de winter in een enorme ijspilaar.
  3. Gletsjermeer Černé jezero. Het Nationale Park Boheems Woud grenst aan Duitsland en staat bekend als het ‘Groene Dak van Europa’. In de winter is het dak bedekt met een dikke laag sneeuw en vormen de paden de ideale omgeving voor langlaufen of een sneeuwtocht. Een aanrader is de wandeling langs het meer Černé jezero, nabij het skigebied Špičák. Het gaat door prachtige dennenbossen en voert richting de waterval Bílá strž.

Beleefde jij ook al wintervakantie in Tsjechië?
Laat het ons weten met een reactie hieronder want dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring.

P.S. Maakte je er prachtige foto’s?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.
PRAKTISCHE INFO
Toerisme Tsjechië | Internet: visitczechrepublic.com/nl-NL
Klik en vind meer inspiratie voor een vakantie in Tsjechië.

Fotoverantwoording wintervakantie in Tsjechië: © visitczechrepublic.com/nl-NL

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *