7 betoverende plekken om het noorderlicht in Finland te zien

Het bekendste weerfenomeen dat elk jaar de moeite is om te bewonderen blijft het noorderlicht. Ga je binnenkort naar Finland? Dan maak je ook daar kans om de spectaculaire lichtshow in het echt te zien. We geven enkele tips om het decor nóg specialer te maken!

September en maart
Hoe noordelijker je gaat, hoe groter de kans om het indrukwekkende noorderlicht te zien. In Kilpisjärvi en Utsjoki spot je in de winter het noorderlicht 3 van de 4 nachten. Zelfs in Helsinki maak je kans om het fenomeen een 20-tal keer per jaar te zien, vooral op plekken waar er minder stadsverlichting is. Het seizoen om het licht het beste te spotten loopt van september tot maart. De beste maanden zijn bovendien ook september en maart: tijdens de zomer is het licht te helder en laat het noorderlicht zich moeilijk herkennen.

Thermisch glas voorkomt dat de iglo aanvriest voor het beste uitzicht. © Visit Finland

Thermisch glas voorkomt dat de iglo aanvriest voor het beste uitzicht. © Visit Finland

Glazen iglo
Igloo Village Kakslauttanen, dicht bij Ivalo, biedt de meest gunstige omstandigheden om het noorderlicht te bewonderen. Het dorp was pionier in het gebruik van de eerste glazen iglo’s, gemaakt uit speciaal thermisch glas dat het interieur op kamertemperatuur houdt. Het venster blijft vorstvrij, zelfs bij temperaturen van -30°C. www.kakslauttanen.fi

Heet openluchtbad
Op zoek naar een warme omgeving om te genieten van het noorderlicht? Hotel RukaVillage is een erg comfortabel hotel, gelegen in het centrum van het populaire skioord Ruka. De ruime appartementen bieden privé sauna’s en hete openluchtbaden die je de kans bieden te ontspannen terwijl je geniet van het spektakel. Noordelijke wildernis, bevroren meren en bossen die onder een sneeuwtapijt liggen omsingelen het skigebied waar het van eind november tot begin mei aangenaam skiën is. www.ski-inn.fi

Het gezellige skigebied Ruka © Ecosign.com

Het gezellige skigebied Ruka © Ecosign.com

Aurora Chalet
Een ander hoogtepunt is de Aurora Chalet in Luosto. Zoals de naam het al zegt, is het hotel volledig uitgerust voor gasten die op zoek zijn naar aurora-ervaringen. Een speciaal alarm van het hotel verwittigt je als je moet opkijken naar het noorden en alle kamers zijn gebouwd met zicht op de noordelijke horizon, zodat je heerlijk vanuit de kamer de aurora’s kan zien vlammen aan de hemel. Alle ruime kamers hebben een eigen sauna en sommige hebben zelfs een open haard.

In de iglo's van het Arctic Snow Hotel blijft de temperatuur zo'n 5 °C © Arctic Snow Hotel

In de iglo’s van het Arctic Snow Hotel blijft de temperatuur zo’n 5 °C © Arctic Snow Hotel

Arctic Snow Hotel
Voor een totaal andere hotelervaring kun je naar het Arctic Snow Hotel, volledig gebouwd met sneeuw en ijs. Het ligt dicht bij de hoofdstad van Fins Lapland Rovaniemi. De gasten krijgen warme, met fleece gevoerde slaapzakken om hen te beschermen tegen de koude winternachten met temperaturen die kunnen dalen tot – 30°C. De temperatuur in de kamers zelf wordt op een relatief gezellige warmte van 0 tot 5° C gehouden. In de hete openluchtbaden kunnen de gasten relaxen en de hemel afspeuren naar het noorderlicht, terwijl ze hete drankjes geserveerd krijgen. www.arcticsnowhotel.fi

De boomhut is ingericht met zacht Scandinavisch meubilair en grote vensters. © Arctic Treehouse Hotel

De boomhut is ingericht met zacht Scandinavisch meubilair en grote vensters. © Arctic Treehouse Hotel

Boomhut in de sneeuw
Gloednieuw en bijzonder origineel is het Arctic Treehouse Hotel in Rovaniemi. Midden in de Finse natuur overnacht je in een luxueuze boomhut met enorme vensters om elk moment het noorderlicht in de gaten te houden. De houten kubussen staan op poten opgesteld in het Santa Park, waar nagenoeg geen lichtpollutie is. Sinds november dit jaar kan je hier logeren. www.arctictreehousehotel.com

Spotten als een arend
De Eagles View Suites van Hotel Iso Syöte in Fins Lapland trakteren je op indrukwekkende vergezichten op de natuur. Niet alleen kijk je hier uit op het Syöte Nationaal Park en hun fauna en flora, maar zit je eveneens op de eerste rij als het befaamde noorderlicht verschijnt. Het luxueuze arendsnest bestaat voornamelijk uit glas waardoor je een uitzicht krijgt van 360°! www.hotelli-isosyote.fi

Comfort van een luxueuze kamer en absolute stilte vind je in deze tipi's. © Luxury Action / Teepee Wilderness Camp

Comfort van een luxueuze kamer en absolute stilte vind je in deze tipi’s. © Luxury Action / Teepee Wilderness Camp

Tentenkamp
Avontuurlijker op zoek gaan naar de groene lichtshow kan ook vanuit een tipi, meer bepaald in het Teepee Wilderness Camp. Hun ontwerp werd gebaseerd op de traditionele tenten van de Sami. Ze zijn verwarmd en beschikken over vijfsterrencomfort. Alhoewel de luxe hem eerder zit in de onbereikbaarheid. Hier hoor je geen verkeerslawaai en heb je ook geen last van lichtpollutie. De ideale omstandigheid om het noorderlicht te bewonderen! www.luxuryaction.com

Meer info: www.visitfinland.com

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *