Noors Lapland

Een week vol plezier, actie en magie in adembenemend Noors Lapland

‘Heb jij al ooit het noorderlicht gezien?’, vroeg mijn collega. ‘Neen, maar het staat wel op mijn bucketlist!’ ‘Zullen we dat dan eens gaan opzoeken? Blijkbaar is maart daar een goede maand voor.’ En zo eindigde een avondje op café met een prachtige reis door Noors Lapland. Ik neem jullie graag mee op een weekje in het Hoge Noorden met mijn reisgenoten Nick, Senna en Alyssa!

Noors LaplandLapland, here we come!
Onze reis vertrekt vanuit Brussel richting Oslo waar we een aansluitende vlucht nemen naar onze eerste bestemming: Tromsø. Dat is de grootste stad in Noord-Noorwegen en ligt op 70 graden noorderbreedte. Het is de perfecte uitvalsbasis voor het eerste deel van onze reis. De gezellige Airbnb die we huren ligt op een 10-tal minuutjes rijden van zowel de luchthaven als het centrum van de stad. Met onze huurwagen is dit perfect doenbaar, maar ook het openbaar vervoer in Tromsø, Noors Lapland, is goed geregeld.

Noors Lapland

Een dag vol regen = plannen omgooien
Dag 1, slecht nieuws: regen, regen en nog eens regen. Onze eerste geplande activiteit, een sneeuwscootertocht, is gecancelled door de vele regenbuien van de afgelopen weken. De kwaliteit van de sneeuw is te slecht. We gooien onze planning dus om en doen het rustig aan op onze eerste dag. We gaan rondrijden tussen de fjorden en worden compleet uitgeregend wanneer we uitstappen bij een uitkijkpunt. Niet ons beste plan! We besluiten in het centrum van Tromsø een cafeetje binnen te gaan om onze natte kleren te laten drogen. Bij een (duur, maar lekker!) pintje bekijken we de planning van de komende dagen. Gelukkig heb ik een positief reisgezelschap mee en vinden we een activiteit die wel kan doorgaan bij eventueel regenweer!

Noors Lapland

Sneeuwschoenen aan en let’s go
Dag 2, ik kan mijn ogen niet geloven wanneer ik opsta, zon! Het weer in Noors Lapland is zo onvoorspelbaar en wisselvallig dus gooien we de weerapps overboord. Na een lekker ontbijt staan we een uurtje later in de regen en wind op de bus richting onze eerste tour de wachten. Wisselvallig weertje, check! We nemen de bus richting Camp Tamok waar een snowshoe hike op het programma staat. Wanneer we aankomen in Camp Tamok is de lucht helemaal opengetrokken en ontwaren we een straaltje zon. Moet ik het nog eens herhalen? Onvoorspelbaar weer! We binden onze sneeuwraketten aan, een soort van kleine brede skietjes, en vertrekken op onze tocht. De sneeuw is diep en zelfs met de sneeuwraketten aan zakken we erin weg. Het wordt ons ondanks de vriestemperatuur toch wat te warm. We trekken enkele laagjes uit en ploeteren verder achter onze gids. Na een klein uurtje bereiken we een prachtig uitkijkpunt. Na de afdaling zijn we helemaal klaar voor de lunch: broodjes met worst. Onze gids vergat de vegetarische worst, maar eenmaal terug in het basiskamp maakt hij dat ruimschoots goed met een heerlijk vegetarisch stoofpotje. Nadien bezoeken we nog even de rendieren en het ijshotel. Indrukwekkend, maar het lijkt me veel te koud om er te slapen!

Noors Lapland

Vroom vroom, sjezen met de sneeuwscooter
Dag 3: gisteren probeerden we tot laat in de avond een tocht met de sneeuwscooter vast te leggen voor vandaag. In eerste instantie met weinig succes: alle tochten waren volgeboekt of de kwaliteit van de sneeuw was nog steeds te slecht. Gelukkig slagen we er toch in om eentje te boeken! Aangekomen in basecamp krijgen we een dik pak, een bivakmuts en helm aan. Na een korte uitleg over hoe de sneeuwscooter werkt, nemen we per twee plaats. Als passagier neem ik plaats in het comfortabele stoeltje achterin. Terwijl Senna de scooter bestuurt, geniet ik van het adembenemende landschap. Nadien is het mijn beurt om te sturen. In eerste instantie vind ik het moeilijk om de sneeuwscooter goed onder controle te houden. Na enkele minuten kan ik me eindelijk ontspannen en besef ik dat je mee moet gaan met de machine in plaats van krampachtig het stuur vast te houden. Wat een ervaring! We sluiten de activiteit af met een heerlijk Noors vissoepje en cake.

Op avontuur met de meest enthousiaste honden
Dag 4, tijd voor de activiteit waar ik enorm hard naar uitkijk. De huskytocht! Een staalblauwe hemel en tijd spenderen met honden, de perfecte combinatie! Wanneer we arriveren valt mijn oog natuurlijk meteen op de kennel met schattige puppy’s van 5 weken oud. Maar eerst trekken we opnieuw een warm pak en snowboots aan. Dat lijkt wat overdreven aangezien het weer top is, maar ze raden ons het pak aan om onze eigen kleren te beschermen tegen de enthousiaste honden die opspringen. We krijgen een korte initiatie over hoe we de slede en de honden kunnen besturen en voor we het beseffen zitten we per twee op de slede. Ik neem vooraan plaats, Alyssa staat achteraan om de slede te besturen. De honden zijn zeer enthousiast en we schieten dan ook vooruit als een speer. Ongelooflijk, een van mijn dromen komt zomaar uit! We glijden doorheen het landschap en na een tijdje is het mijn beurt om te sturen. Weet je nog dat ik vertelde over het onvoorspelbare weer? Geloof het of niet, maar plots bevinden we ons in een heuse sneeuwstorm. Wonder boven wonder klaart het na enkele minuten weer op en schijnt de zon weer. Na de tocht bedanken we onze honden en krijgen we bij een warm koffietje en cake meer uitleg over de werking van de kennel. Topdag! Maar de dag is nog lang niet voorbij.

Noors LaplandNoors Lapland

Groen licht danst aan de hemel
Na de activiteit rijden we door naar onze tweede bestemming: Trosken in Senja. We bereiken het piepkleine dorpje in de Noorse fjorden nadat we in onze tweede sneeuwstorm van de dag terechtkomen. Eens aangekomen in ons gezellig huisje starten we met koken. Net wanneer we de potten op tafel zetten, worden we getrakteerd op datgene waarmee het allemaal begon: het noorderlicht! We laten het eten voorlopig voor wat het is, trekken warme kleren aan en parkeren ons buiten met een pintje. Een zeer uniek schouwspel speelt zich af in de hemel. Wat een topdag!

Een rit vol prachtige en unieke uitzichten
Dag 5, tijd om de omgeving van Senja te ontdekken. We stappen in onze huurwagen en beginnen aan de ‘scenic route’ doorheen Noors Lapland. Onderweg zijn er verschillende uitkijkpunten waar je even kan uitstappen. De route is 102 km lang en vertrekt vlak bij Trosken waar we verblijven. Onderweg worden we getrakteerd op adembenemende uitzichten en unieke fotomomenten in dit stukje Noors Lapland. Mijn persoonlijk favoriete uitkijkpunt is Bergsbotn, waar we op een houten platform boven de afgrond bengelen. Het uitzicht op de zee met de fjorden errond is fantastisch! One way doen we zo’n 3u à 4u over de route met de vele stops. Terug naar ons startpunt duurt het een dik uur. Perfect dus om een hele dag mee te vullen!

 

Het letterlijke hoogtepunt van onze reis
Dag 6, onze laatste volledige dag van de reis in Noors Lapland. We besluiten te eindigen met een hoogtepunt, letterlijk dan! Om een goed zicht te krijgen van Segla, de bekende puntige berg, beklimmen we Hesten. Deze berg met een hoogte van ongeveer 500 meter ligt naast Segla. De route vertrekt vanuit Fjorgard en is slechts twee kilometer lang, maar wel steil omhoog! Het wegzakken in de diepe sneeuw maakt de wandeling er niet makkelijker op. Aangekomen op de bergkam op zo’n 100 meter van de top van Hesten krijgen we al een fantastisch zicht op Segla. Het laatste deel naar de top is erg moeilijk bereikbaar, zeker zonder het juiste materiaal, maar na een beetje klauteren lukt het ons toch! Volgende keer nemen we zeker onze wandelstokken en spikes mee! Bovenaan worden we getrakteerd op een prachtig zicht op de omliggende meren en bergen. Naar beneden gaat het een stuk sneller, al glijdend en lopend staan we met wandelschoenen vol sneeuw terug aan de voet van de Hesten. Snel naar de auto, schoenen en kousen uit en verwarming vollenbak. De beklimming met verbluffende uitzichten vormde de perfecte afsluiter van onze reis. Ik besluit dat onze week in het hoge noorden van Lapland in mijn top vijf van beste reizen belandt!

Ging jij al naar het Noors Lapland?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Visit Tromsø| Internet: visittromso.no
Visit Senja | Internet: visitsenja.no/en
Visit Norway | Internet: visitnorway.nl
Zien en doen
Snowshoehike | Internet: arctictravelcompany.com/en/products/snowshoeing-ice-domes-guided-tour-reindeer-visit
Sneeuwscooter | Internet: tromsosafari.no/signaldalen-daytime-snowmobile-excursion
Husky tocht | Internet: pukkatravels.com/product/t/en-us/tours/dogsledding-adventure-in-tromso
Scenic self drive | Internet: nasjonaleturistveger.no/en/routes/senja/
Hesten hike | Internet: outdooractive.com/en/route/hiking-route/senja/hesten/56038007/

📌 Pin nu en plan later een reis naar Noors Lapland

Noors Lapland

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *