Op bezoek bij de Kerstman in Rovaniemi

Ieder jaar sturen ongeveer 700.000 kinderen uit de hele wereld een brief naar de Kerstman in zijn officiële verblijfplaats Rovaniemi in Lapland. Veel kinderen en hun ouders gaan er de olijke man in zijn rood-witte pak persoonlijk ontmoeten. Ze zijn er bovendien niet alleen in december maar het hele jaar door welkom.

SantaPark
Het Fins is de enige taal ter wereld waarin december niet voorkomt maar als ‘Kerstmismaand’ (Jouloukuu) wordt vermeld. Daarom geldt Lapland officieel als de thuishaven van de Kerstman. Santa Claus resideert in Lapland op 8 kilometer van Rovaniemi. Hij is te vinden in SantaPark, een ondergronds pretpark en centraal gelegen in Santa Claus Village. Gedurende het hele jaar kun je er de wereld van de Kerstman bezoeken, zijn de elfenschool, de bakkerij en de ijsgalerij inbegrepen.

De Kerstman in zijn kantoor in Rovaniemi © Visit Finland

De Kerstman in zijn kantoor in Rovaniemi © Visit Finland

December favoriet
Niet alleen kinderen vinden een bezoek aan de thuis van de Kerstman aangenaam. Ook voor hun ouders heeft Finland veel te bieden. Het accent van de wereldwijde belangstelling voor Rovaniemi en de regio situeert zich in de maand december, maar het gebied profileert zich nochtans steeds meer als een bestemming die je elk moment van het jaar kan bezoeken. De nog uitzonderlijk pure en exotische natuur vormen samen met de middernachtzon en het verhaal van de Kerstman de belangrijkste aantrekkingskracht. Dat alles maakt van Rovaniemi een ‘coole’ stad.

Bibberen tussen het ijs
’s Winters kun je in Lapland terecht voor boeiende activiteiten zoals een safari met een sneeuwscooter, een lange wintertocht met een husky- of rendierslee, ijshengelen, skiën, een tocht met een ijsbreker of zelfs ijszwemmen. In de zomer zijn de ongerepte natuur en het culturele aanbod de sterke troeven van Lapland en zijn hoofdstad Rovaniemi. De stad werd tijdens de Laplandoorlog in 1944 helemaal platgebrand door de Duitsers. Slechts een handvol houten woningen bleef overeind. Dat geeft Rovaniemi vandaag een bijzonder eigentijdse indruk.

Het Arktikum laat je genieten van hoogstaande architectuur. © Simon Cozens via Flickr Creative Commons

Het Arktikum laat je genieten van hoogstaande architectuur. © Simon Cozens via Flickr Creative Commons

Antropologie in het Arktikum
Wat zeker het bezoeken waard is, is het Arktikum: niet alleen een museum en een wetenschappelijk centrum maar bovendien een conferentiecomplex en een architecturaal hoogstandje. Het staat bekend als het meest populaire museum in Finland. Een expositie toont de vroegere levenswijze van de Lappen en je kunt er ’s werelds grootste stuk amethist bewonderen. De brok werd twintig jaar geleden gevonden op de top van de Lampivaara berg.

IJsberen om hun gemak in het Wildlife Park van Rovaniemi. © Pekka Isomursu via Flickr Creative Commons

IJsberen om hun gemak in het Wildlife Park van Rovaniemi. © Pekka Isomursu via Flickr Creative Commons

Rendieren heersen
In het Wildlife Park van Rovaniemi huizen zestig soorten Antarctische dieren waaronder de wolf, de ijsbeer, de lynx, de sneeuwuil en het rendier. Lapland telt ongeveer 200.000 rendieren wat meer is dan het aantal bewoners. Rendieren worden door privé-eigenaars gehouden en komen niet voor in de vrije natuur. Ze worden gekweekt voor hun vlees dat het belangrijkste bestanddeel is in de hoofdschotels op de Lapse tafels.

Het impressionante noorderlicht. © Visit Finland

Het impressionante noorderlicht. © Visit Finland

Gelukskind
Deze periode trekken veel toeristen richting Lapland. De omstandigheden om er het noorderlicht (Aurora Borealis) te zien, zijn nu namelijk bijzonder goed. Deze spectaculaire lichtshow is uitzonderlijk mooi. Vooral Japanners geloven dat, wanneer ze seks hebben onder het noorderlicht, ze een gelukskind zullen krijgen. Vanuit België en Nederland vliegen diverse maatschappijen met één of meer tussenstops naar Rovaniemi.  Meestal maken ze een tussenlanding (met overstap) in Helsinki. Van de Finse hoofdstad Helsinki rijdt er een rechtstreekse trein naar Rovaniemi.

In het SnowHotel kan je slapen en zelfs trouwen in het ijs! © Visit Finland

In het SnowHotel kan je slapen en zelfs trouwen in het ijs! © Visit Finland

IJshotel
Een bijzondere ervaring in Rovaniemi is een overnachting in ijshotel Arctic Snow Hotel. De glazen iglo’s, gelegen aan het meer van Lehtojärvi, bezorgen je een echte Scandinavië-ervaring! De twee- of vierpersoonskamers beschikken over alle comfort en als je dat wil waarschuwt zelfs een alarmsysteem wanneer het noorderlicht aan de hemel staat! Het SnowHotel wordt ieder jaar in november uit ijs en sneeuw gebouwd. Het complex is vooral in trek bij trouwers die er voor de huwelijksplechtigheid terecht kunnen in een ijskapel en nadien in de ijsbar of het ijsrestaurant aan de feestmaaltijd zitten en nadien in een ijsbed overnachten. Het hotel opent ieder jaar eind december en sluit eind maart weer de deuren.

PRAKTISCHE INFO
Finland | www.visitfinland.com
Rovaniemi | www.visitrovaniemi.fi
Hoe ernaartoe?
Finair | www.finnair.com
Dagelijks verschillende vluchten heen en terug Brussel-Rovaniemi
Bezienswaardigheden
Korundi | Cultuurhuis | www.korundi.fi
Arktikum | www.arktikum.fi
Santapark | www.santapark.com
Santamus | www.santamus.com
Overnachten
Santa’s Hotel Santa Claus | www.hotelsantaclaus.fi
CityHotel | waar Vlaming Lieven De Rycke je te woord staat, is een aanrader | www.cityhotel.fi
Arctic SnowHotel | www.arcticsnowhotel.fi

Coverfoto: © Visit Finland

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “Op bezoek bij de Kerstman in Rovaniemi”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *