gletsjerwandeling in Valais

Doen: een gletsjerwandeling in Valais, het hoogtepunt van Zwitserland

De Alpen tellen maar liefst 82 pieken hoger dan 4 000 meter. Daarvan bevindt meer dan de helft zich in het kanton Valais, dat daarmee de titel ‘hoogtepunt van Zwitserland’ verdient. Zowel zomer als winter geniet je er van adembenemende uitzichten. Reisreporter Margot maakte meer dan één gletsjerwandeling in Valais en deelt graag haar beleving.

Eerste gletsjerwandeling in Valais: Saas-Fee
Na een busrit, die je volgens mij enkel met een ervaren chauffeur overleeft, kom ik aan in Saas-Fee. Je komt er niet in met de wagen. Het dorp werd in 1951, als een van de eerste dorpen ter wereld, autovrij. Je bagage wordt bij je aankomst opgehaald door elektrische wagentjes en zullen klaarstaan in je hotel.

Saas-Fee, volgens de lokale bevolking ‘de parel van de Alpen’, is een populaire skibestemming. Dat is logisch als je weet dat je er dankzij de Fee-gletsjer het hele jaar door kan skiën. Ja, ook in de zomer. Al moet ik er jammer genoeg aan toevoegen dat dit elk jaar onzekerder wordt. Net zoals alle gletsjers, wordt ook deze elk jaar een aantal meter kleiner.

gletsjerwandeling in Valais

Gelukkig is hij er nu nog wel en krijg ik de kans hem te bewandelen onder begeleiding. Zonder gids is deze wandeling levensgevaarlijk. Goed ingeduffeld vertrekken we met sneeuwschoenen en een veiligheidsharnas aan de tocht. Al snel trek ik mijn muts en jas uit en de gids beaamt dat het ongewoon warm is.

gletsjerwandeling in Valais

Even stappen en plots ben je omringd door eeuwenoud ijs en de hoge pieken van de vierduizenders. Een landschap zoals dit heb ik nooit eerder gezien. Voorzichtig zetten we onze tocht verder langs scheuren in het ijs die bijna honderd meter diep kunnen zijn. Hoe hoger we gaan, des te mooier het panoramisch uitzicht wordt. Deze gletsjerwandeling in Valais kun je doen tussen december en april. Je bent zo’n vier uur onderweg dus een goede basisconditie is wel nodig.

Aletsch Arena: onze tweede gletsjerwandeling in Valais
Vervolgens trekken we naar Aletsch Arena in Valais. Deze plek kreeg zijn naam doordat drie dorpen een natuurlijke arena vormen rond de Aletsch gletsjer: Riederalp, Bettmeralp en Fiescheral. In Aletsch word ik onthaald door Ed, 84 jaar. Hij is al lang met pensioen, maar voelt zoveel liefde voor de Alpen dat hij zoveel mogelijk mensen wil tonen waar hij elke dag opnieuw voor valt. Hij maakt nog dagelijks wandelingen in de sneeuw en kent het Aletsch-gebied dan ook als geen ander.

Vol passie vertelt hij over ‘zijn bergen’ en de gletsjer ertussen. Hij vertelt over de evolutie die de natuur hier meemaakt. En hoe klein je je als mens voelt in een natuur die je er maar al te graag aan herinnert wie de baas is. De sneeuw is niet optimaal en ik zak er dan ook regelmatig tot aan mijn knieën in weg. Maar ook hier is de omgeving prachtig.

Het hoogtepunt in de Aletsch Arena is zonder enige twijfel het uitkijkpunt vanop de Eggishorn. Het bevindt zich – net zoals de andere uitkijkpunten van de Alpen – op de route van de ‘Grand Tour of Switzerland’.

In de gondola vertelt de gids me dat hij de energie van de bergen en de gletsjer voelt, elke keer als hij hier naartoe komt. Wanneer we boven arriveren, begrijp ik meteen wat hij bedoelt. Het is een magisch gevoel. Je bent zo gigantisch klein tegenover de bergen en toch sta je naast hun pieken, neerkijkend op de gletsjer.

Ook Ed ziet de toekomst niet rooskleurig in. Bij ons afscheid haalt hij geplastificeerde foto’s uit zijn rugzak. Daarop is de evolutie van de gletsjer duidelijk zichtbaar. Elk jaar verdwijnt er meer ijs en steeds aan een sneller tempo. Wie nog een ongerepte gletsjerwandeling in Valais wil doen moet snel zijn!

Reizen in Zwitserland: openbaar vervoer
Alles is trouwens heel gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Zwitserse treinen en bussen vallen niet te vergelijken met de Belgische. Zelfs de kleine bergdorpjes zijn bereikbaar via gondola’s. Zo kan je voor een bezoek aan het viewpoint van Eggishorn met de trein tot Fiesch. Vanuit het treinstation stap je zo een gondola in. Minder dan 30 minuten later sta je op een hoogte van 2 869 meter. De Zwitsers zeggen het hier ook zelf: je bent veel sneller met het openbaar vervoer, dan met de auto. Dankzij een Swiss Travel Pass kan je heel Zwitserland bereiken. Je krijgt er zelfs een aantal kortingen bovenop.

Deed jij al een gletsjerwandeling in Valais? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring of verhaal! Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten? Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Saastal Tourismus AG
| Internet: saas-fee.ch/en
Aletsch Arena | Internet: aletscharena.ch
Switzerland Tourism | myswitzerland.com/nl-be
Zien en doen
Gletsjertocht met gids
| Internet: saas-fee.ch/en/summer-activities/excursion-on-the-glacier-summer
Viewpoint van Eggishorn | Internet: aletscharena.ch/en/aletsch-arena/poi/view-point-eggishorn
Bereikbaarheid
Swiss travel pass
| Internet: swiss-pass.ch/nl

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *