Lenteskiën in de Haute Savoie

Lenteskiën in de Haute Savoie

Eind maart kan je nog perfect gaan lenteskiën in de Haute Savoie, in de schaduw van de Mont Blanc. Daarnaast is er ook genoeg zon om je dagen te vullen met nieuwe sportieve en avontuurlijke ervaringen. Je wordt hier bovendien royaal voor beloond met culinaire gezelligheid!

Lenteskiën in de Haute Savoie

Skiën in authentieke sneeuwparadijsjes
Op zoek naar een sneeuwzekere bestemming in de bergen, die niet te druk, te duur en te ver weg is? In het Mont Blancmassief vond ik in Les Contamines een klein authentiek dorpje verscholen in een doodlopende vallei. In Saint-François, middenin Le Grand Domaine van de Col de La Madeleine, ontdekte ik een sneeuwparadijsje voor families met kinderen die van lenteskiën in de Haute Savoie houden.

Lenteskiën in de Haute Savoie

Charmante dorpjes in feeërieke valleien
De weg naar Les Contamines-Montjoie gaat kronkelend door berg en dal. Komende van Genève laten we Chamonix en Megève links liggen en klimmen richting Col du Bonhomme. Te midden van een feeërieke vallei met glooiende alpenweides en dennenbossen ligt op 1 164 m hoogte het charmante dorpje met zijn typische chalets rond de kerktoren. Het is alsof de tijd hier is blijven stilstaan. Het hotel La Chemenaz heeft haar eigen skishop en ligt aan de voet van de gondelbaan die je naar het skidomein Hauteluce brengt. Het domein telt 48 pistes tussen 1 200 m en 2 500 m.

Lenteskiën in de Haute Savoie

Beschermde fauna en flora
Babette is 66 jaar en gepassioneerd skimonitrice en voorzitster van het Office du Tourisme. Ze vertelt ons dat dankzij de noordelijke oriëntatie van de Col du Joly hier altijd sneeuw ligt tot eind april. Ze geeft nog dagelijks les aan Belgische kinderen die op sneeuwklas komen lenteskiën in de Haute Savoie. Onderweg toont ze ons de afbakening van een 5 500 hectare groot natuurreservaat op de noordflank van de Tré-la-Tête (3 892 m). De bescherming van dit domein met zijn wilde fauna en fragiele flora ligt de inwoners nauw aan het hart. Temeer omdat het in de zomer op de weg ligt van het wandelpad “Tour du Mont Blanc”, dat jaarlijks duizenden bezoekers van over heel de wereld trekt.

Lenteskiën in de Haute Savoie

Op sneeuwschoenen het verbluffende landschap door
Gelukkig zijn er nu weinig bezoekers en kunnen wij genieten van de rust en kalmte. Geen betere manier om door dit verbluffende landschap te trekken dan met sneeuwschoenen, of ski de randonnée. Voor wie hier langer dan één dag wil verblijven, is er dit jaar Le Refuge des Prés geopend. De twee jonge gastvrouwen Céline en Adeline, maken er een erezaak van om je te ontvangen in alle comfort en je te verwennen met een heerlijke lokale keuken.

Verrukkelijke kaas en andere lokale heerlijkheden
De frisse berglucht en sportieve activiteiten zorgen voor een gezonde eetlust. Uiteraard staat kaas hier op iedere menukaart. Je kan kiezen tussen kaasfondue, raclette, tartiflette, Reblochon en croûte of een in een doosje gesmolten kaas. Als alternatief is er een salade savoyarde met kaas en spekjes. Of wat dacht je van een farcement met geraspte aardappelen, spek, pruimen en rozijnen, of een stevig stuk vlees?

Gastronomisch dineren bij L’O à la Bouche
Maar we ontdekten ook de jonge chef Fabrice Boidard die met L’O à la Bouche een alternatief van hoog gastronomisch niveau biedt. In zijn restaurant bistronomique krijg je voor een zeer redelijke prijs een waaier aan creatieve gerechtjes geserveerd die je smaakpalet wakker schudden zonder je maag te overladen. De desserten overtreffen bovendien alle verwachtingen waardoor we ons officieel bekeerden tot “gourmands”, zoals iedereen hier in de streek.

Culinair genieten aan de voet van de langlaufpistes
Toen in coronatijden de deuren verplicht gesloten bleven, besloot de chef zich toe te leggen op traiteurgerechten en ontpopte hij zich als ambassadeur van lokale producten. Hij opende prompt “La Maison du Saucisson” aan de voet van de langlaufpistes. Deze waren wel nog in gebruik en iedereen kon er zich à volonté bevoorraden met allerlei lokale heerlijkheden zoals huisgemaakte charcuterie, kazen en yoghurt van de plaatselijke schapenherder, artisanale confituur, de traditionele kruidenlikeur génépi en tal van zijn eigen culinaire bereidingen.

Tal van activiteiten voor de niet-skiërs
Les Contamines biedt een waaier aan activiteiten buiten de skipistes. Zo is er een grote openluchtschaatsbaan en een skateboardpark. Je kan er elektrische Fat Bikes huren en speedriding uitproberen. Wij kregen een initiatie biatlon in een van de weinige professionele stadions in de regio waar de nationale kampioenen regelmatig komen trainen. De combinatie van langlauf en schieten met een luchtkarabijn wordt er op een speelse manier aangeleerd vanaf de leeftijd van 10 jaar. Met de nodige concentratie lukt het mij om in de roos te schieten. De volgende uitdaging is voor mij echter geen schot in de roos. Tijdens la cascade de glace beklim je een bevroren waterval. Dat leek me net iets te glad ijs voor mijn verroeste ledematen. Een sleetocht met sneeuwhonden onder de sterrenhemel is dan weer wel mijn stijl!

Lenteskiën in de Haute Savoie

Saint-François-Longchamp: de ideale mix voor een zalige vakantie
Saint-François-Longchamp is geografisch gezien het eerste skistation van de Maurienne-vallei en vanuit België makkelijk bereikbaar met de auto of de trein. De infrastructuur dateert uit de jaren ’70 met vooral appartementsblokken in chaletvorm en een aantal hotels, vlakbij de pistes. Het skigebied Le Grand Domaine telt 165 km skipistes tussen 1 650 m en 2 550 m en geeft eveneens toegang tot Valmorel.

Heerlijk skiën voor families met kinderen
Door de zuidelijke oriëntatie en de vriendelijke hellingen is dit een geliefde bestemming voor families met kinderen die hier op een prettige manier kunnen leren skiën. Het sleepark op rails dat je in een vaart 900 m naar beneden slingert, wordt druk bezocht door ouders en hun spruiten. Maar ook de skischool biedt onder begeleiding van een monitor nog tal van leuke activiteiten aan zoals Fatbike, Snake gliss (aan elkaar geschakelde sleeën) en Yooner (een soort skifietsje). En ook mindervaliden kunnen dankzij de handiski, een soort zitje dat door een monitor op ski’s wordt voortgeduwd, leren skiën.

Lenteskiën in de Haute Savoie

Goed gevuld lenteprogramma
Maar het beste moet nog komen. Van 19 maart tot 1 april staan kinderen tussen 0 en 10 jaar gratis op de pistes. Het programma bulkt bovendien van animaties met circus, human curling, fakkeltocht, spektakel, minigolf, marshmallowparty, karaoke, cinema, concerten etc. Het lenteskiën in de Haute Savoie wordt voortgezet tijdens de paasvakantie met een Festival des P’tites Canailles en Tongs en Ski Games. We waren erbij en eigenlijk wou ik graag terug kind zijn.

Pisteur d’un jour: een kijkje achter de schermen
Als troostprijs mochten we voor een dag mee achter de schermen kijken. Bij het ochtendgloren kregen we een geel hesje “pisteur d’un jour” om het volledige domein te screenen. Wekelijks wordt er zelfs een klant uitgeloot voor een ritje op de sneeuwrups. Dit privilege ging aan ons voorbij, maar we mochten toch achterop de sneeuwscooter om in volle vaart de Samourai-piste op te zoeven naar de Bergerie. Daar brachten we als enige de avond door op de berg. Enjoy while you can, want volgend jaar moet je met een elektrische Swincar naar boven. De tijd staat niet stil en soms is dat ook leuk. Het nieuwe concept “Chill & Food” waar je op een houten terras op 1 900 m hoogte je eigen worstjes mag bakken en nadien in een hangmat mag uitrusten, vonden we top! Leuk die Chillzones ofte Labell’aire waar je zomaar eventjes na het lenteskiën in de Haute Savoie van dit machtige panorama kan genieten. We zijn fan.

Ging jij al eens lenteskiën in de Haute Savoie?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Contamines Montjoie | Internet: lescontamines.com
Saint-François-Longchamp | Internet: saintfrancoislongchamps.fr
Logeren
Hotel La Chemenaz | Internet: chemenaz.com
Restaurant L’O à la Bouche | Internet: lo-contamines.com

📌 PIN nu en plan later

Beelmateriaal Lut Buyck | Toerisme Dienst Haute Savoie

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *