Samoens skigebied

Getest en goedgekeurd: wintersporten in Samoëns

ReisReporter en wintersportliefhebber Tom verblijft het liefst in een authentiek bergdorp met toegang tot een groot skidomein. Samoëns aan de voet van Le Grand Massif (Haute-Savoie) overtreft deze keer zijn verwachtingen. De sneeuw mag dan wel overal wit zijn, de lokale bevolking zorgt hier voor kleur.

Boerderij met gastentafel
De eerste avond in Samoëns is het al meteen raak. Na een fijne skidag op de zonovergoten pistes, dineren we bij boer Michel Dunoyer en zijn vrouw Blandine. Naast de stal met 85 koeien staat een lange tafel voor 22 gasten. Table d’hôtes, zoals ze in Frankrijk zeggen. Zo maak ik kennis met een gezellige familie uit de Dordogne. We kunnen kiezen uit raclette of fondue en als dessert verrast Blandine ons met een heerlijke sorbet van peren.

Uitgestrekte skigebied van Samoensskigebied van Samoens verrast onze reisreporter

Skiën langs Picasso
Het skigebied van Samoëns is verbonden met het kunstmatige wintersportoord Flaine. Een enorm domein met maar liefst 265 km pistes. Ik geniet enorm van een 14 km lange afdaling, maar wat ik werkelijk uniek vind – een woord dat ik maar zelden gebruik – zijn de kunstwerken in de sneeuw. Picasso blijft hier nadrukkelijk aanwezig met een 12 meter hoge sculptuur en Dubuffet laat z’n sporen na met een indrukwekkend ‘bos’ bestaande uit zeven fantasiebomen. Onverwachts en verrassend, daar houd ik van.

Cultuurdroom Flaine
Flaine is het verhaal van Eric en Sylvie Boissonnas. Hij ontdekte tijdens een skitour in 1959 de mogelijkheden van het toen nog maagdelijk witte berglandschap. Zij had, dankzij het familie(olie)kapitaal, de sleutel in handen om hun droom te realiseren. Van het begin af aan beschouwden zij Flaine ook als een cultureel project. Zij namen de bekende architect Marcel Breuer in de arm om hun doel te verwezenlijken. Voor het pisteplan deden ze een beroep op de voormalige Franse topskiër Emile Allais.

Flaine, een historisch monument
Een deel van Flaine is ondertussen zelfs geklasseerd als historisch monument. Het is de stijl van de jaren zestig uit de vorige eeuw: strak, rechthoekig en veel beton. Alle vensters zijn op het zuiden gericht, terwijl de meeste pistes op de noordelijk en oostelijk gelegen hellingen liggen – wat de beste pistekwaliteit garandeert. Het opzet van Flaine is absoluut functioneel. Je houdt ervan of je vindt het afgrijselijk. Mijn smaak is het niet, maar ik begrijp de classificatie.

Tomme de Savoie
In Samoëns voel ik mij wel thuis. Al gauw krijg ik van mijn vrienden de adellijk klinkende bijnaam Tom de Savoie naar de lokale kaas Tomme de Savoie. De lekkere kaas met grijze korst proef ik op woensdag. Dan is het marktdag. De boeren verzamelen er onder het afdak van de eeuwenoude markthal en proberen er hun artisanale producten aan de man te brengen.

Geweldige pistes in Morillon en Les Carroz
Terwijl ik op de markt de kaas proef, passeren langlaufers met hun ski’s op hun schouder. Zij trekken naar het langlaufgebied van de Giffre vallei. Als skiër moet je 3 liften nemen om 45 minuten later midden in het skigebied van Flaine te staan. Je wordt er beloond met fantastische vergezichten, maar eigenlijk hoef je zo ver niet te gaan om fantastische afdalingen te maken. Het skigebied van Samoëns, Morillon en Les Carroz telt geweldige pistes die bijna allemaal omzoomd zijn door dennenbomen.

Geen sneeuwkettingen
Samoëns is een sfeervol bergdorp: we verwennen ons deze week dan ook enkele malen in de tearoom van Martine met versgebakken wafels. Voor een vin chaud stappen we daarna bij La Cheminée of Les Glaciers binnen. Maar naast sfeervol heeft Samoëns nog een enorm voordeel: de kans dat je onderweg sneeuwkettingen moet gaan omleggen is minimaal. Van echte bergen is er in Samoëns namelijk geen sprake.

Babbelen met Rolande
Bij het langlaufcentrum op de Col de Joux Plane (1700 m) baat de 80-jarige Rolande een café-restaurant uit. Het enige op de Col. En aan stoppen denkt Rolande nog lang niet; daarvoor babbelt ze te graag. Iemand moet tegen haar hebben gezegd: “Je hebt zoveel verhalen over je leven, je moet er een boek over schrijven”. Wat ze vervolgens deed. Ze is vooral trots op haar ‘diots’, haar  eigengemaakte worstjes. Gelukkig zijn ze lekker.

E-Fatscoot: zeker doen als je op wintervakantie in Samoens bent.

E-Fatscoot adventure
Ik voel mij weer even 16. Tussen Samoëns en Morillon crossen we met een E-Fatscoot over besneeuwde bospaden. De scoot is een soort e-autoped met mountainbikebanden. Alleen bij de start moet ik een beetje snelheid maken met mijn benen, daarna neemt de e-motor het van mij over. Omdat ik over boomstronken rijd, moet ik goed opletten dat ik mijn evenwicht niet verlies. Gelukkig heb ik beschermende kleding gekregen, want de modderachtige sneeuw vliegt mij om de oren.

Afghan walking: een leuk alternatief op het skiën in Samoens

Afghan walking
Sneeuwschoenwandelen kenden we al. Dat aanbod is in Samoëns nog eens uitgebreid met ‘Afghan walking’. Een yoga-achtige wijze van wandelen. Van lerares Claire mag ik enkel door mijn neus ademen. Daar heb ik al grote moeite mee. Vervolgens moet ik ademen en stappen tellen. Drie stappen inademen, één stap niet, nadien heb ik opnieuw drie stappen om uit te ademen. Gezellig babbelen onderweg is op deze manier onmogelijk. Wel wandel ik bewuster en kijk ik meer naar het natuurschoon van Samoëns.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Samoëns | Internet: www.samoens.com (Nederlandstalige website)
Toerisme Haute-Savoie / Internet:  www.haute-savoie-tourisme.org
Toerisme Savoie Mont Blanc | Internet: www.savoie-mont-blanc.com
Toerisme Le Grand Massif | Internet: www.grand-massif.com
Toerisme France Montagnes | Internet: nl.france-montagnes.com (Nederlandstalige website)
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Samoëns 847 km
Overnachten
Alexane Hotel | Internet:  www.alexane-hotel-spa.com
Activiteiten
Afghan walking | Internet: www.nature-quintessence.fr
E-Fatscoot | Internet: www.samoens.com/nl/articles_apidae/e-fatscoot-2/| E-mail: [email protected] | Tel : +33 (0)6 62 02 65 99

Klik en ontdek meer winterpret

? PIN nu en plan later
Getest en goedgekeurd: wintersporten in Samoens

Foto’s: © Tom Marees

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *