Les Saisies

Getest en goedgekeurd: familiale skiregio Les Saisies

Ondanks 192km skipistes en 120km langlaufloipes blijkt het wintersportdomein Espace Diamant buiten Frankrijk weinig bekend. Dat verbaast ReisReporter Tom, want de meeste pistes zijn blauw en rood, het langlaufgebied heeft Olympisch niveau (Albertville 1992) en het grootste skioord Les Saisies is een gezellige plaats.

Les Saisies

Sneeuw met kleur
Bij elk wintersportoord dat ik bezoek, hoop ik op een verhaal dat de sneeuw wat kleur geeft. In Les Saisies is het weer bingo. Zestig jaar geleden bestond dit dorp niet. ’s winters waren de bergen verlaten en de melkkoeien voor de Beaufortkaas stonden op stal. Pas tegen de lente gingen ze weer naar de alpenweiden. Dat is gelukkig nog steeds zo. Geen inwoner die destijds aan wintersport dacht. Dat idee kwam nota bene van een Oostenrijker. Erwin Eckl zag de mogelijkheden en overtuigde de inwoners.

Wel skischool geen lift
Mijn skileraar is de 23-jarige Lois, geboren en getogen in Les Saisies. Hij vertelt over Erwin Eckl die zo enthousiast was dat er in 1956 al een skischool bestond. Er was nog geen lift, die kwam er pas in 1963. Les Saisies is trouwens een familieverhaal. Twee stambomen zijn hier ruim vertegenwoordigd. Lois heeft nog 24 neven, nichten, ooms en tantes die eveneens skiles geven. Een aantal van hen staat ook nog eens vroeg op om de koeien te melken. De wintersport heeft het DNA van de streek gelukkig niet verdreven.

Sneeuwyoga en sneeuwscooters
Dat wintersporten meer is dan skiën en snowboarden beleef ik meteen tijdens de eerste dag. Voor de zon helemaal ondergaat, staat er sneeuwyoga op mijn programma in combinatie met sneeuwwandelen. Terwijl wij op weg gaan naar een rustige plek passeert even verderop een groep sneeuwscooters. Gelukkig keert de stilte snel terug. Ik hou ongelooflijk van skiën, maar sneeuwwandelen door de bossen in de maagdelijke sneeuw vind ik ook prachtig. De combinatie met yogaoefeningen past prima. Van mij mag elke dag zo eindigen.

Les Saisies

Tochten voor beginners
Het skigebied heeft drie belangrijke troeven. Omdat er veel blauwe pistes zijn kunnen ook beginners echte tochten maken. Daarnaast bestaat het aaneengesloten domein uit compacte deelgebieden. Dat is ideaal voor ouders met jonge kinderen die niet voortdurend samen skiën. Zelf vind ik het prettig dat er veel pistes door het bos lopen. De top van het skidomein bevindt zich op 2 069 meter, het dorp Les Saisies op 1 650 meter en de pistes eindigen op zo’n 1 000 meter. Gevorderden kunnen zich uitleven op 50 rode en 10 zwarte pistes.

Schieten en langlaufen
Langlaufers weten Espace Diamant ondertussen massaal te vinden. De loipes zijn geprepareerd tussen 1 650 en 1 800 meter, wat redelijk hoog is voor langlaufparkoersen. Ik ga ook langlaufen omdat ik een proefles biatlon heb geboekt. Langlaufen en schieten, ik ken het enkel van de wedstrijden die ik op de televisie heb gezien. Zelf doen is wel even andere koek. De schietafstand naar de ronde bordjes is 50 meter. Dat is echt ver weg. Maar met een beetje hulp van de begeleider, lukt het mij toch om ze te raken. Spannend om het een keer te doen.

Les Saisies

Hechte gemeenschap
Wat ik mooi vind is dat het ‘vakantieoord’ Les Saisies is uitgegroeid tot een plaats met een hechte gemeenschap, met als basis de vele familieverbanden. Daarbij komt dat ook de tweedeverblijvers zich hier thuis voelen. Het grootste bewijs is dat de bewoners samen met hun vaste gasten in het jaar 2000 zoveel geld bijeen wisten te brengen dat ze een kerk konden bouwen. De keerzijde van het commerciële succes is dat er voor de autochtone bevolking haast geen beschikbare bouwgronden meer zijn.

Les Saisies

Slechtweeractiviteiten
Ik heb enorm geluk met het weer. Véél sneeuw voor mijn komst en nu schijnt de zon de hele dag. Dan heb ik overdag absoluut geen zin om binnenactiviteiten te gaan doen. Maar mocht het een keer slecht weer zijn, dan is sportcomplex Le Signal met zwembad en sauna een prima alternatief. Onder hetzelfde dak bevindt zich trouwens ook een bowlingcentrum met restaurant. Gebowld heb ik er niet, wel heerlijke kaasfondue gegeten.

Zelf bier tappen
In café O’Bar’eu blijkt de barman niet te tappen, maar creditcards te verkopen. Ik vraag een biertje en hij wil weten hoeveel ik op mijn creditcard wil. Hij laadt mijn café-creditcard op voor het gevraagde bedrag van 10 euro, goed voor twee biertjes. Aan een zijmuur van het café moet ik mijn biertje zelf tappen. Daar staan acht taps met verschillende bieren, inclusief de mogelijkheid om mijn glas te spoelen. Voordeel is wel dat ik tijdens het tappen meteen gezellig contact krijg met andere klanten.

Ging jij al eens op skiën in Les Saisies?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder / lekker plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Les Saisies | Internet: lessaisies.com
Skiregio Espace Diamant | Internet : espacediamant.com/fr/domaine-ski-espace-diamant-2.html | Naast Les Saisies zijn in het dal ook enkele dorpen met een skilift verbonden met Espace Diamant: Praz sur Arly, Flumet, Notre Dame de Bellecombe en Crest Voland.
Activiteiten
Sneeuwyoga en sneeuwschoenwandelen met Hélène Durand | Internet: sentiers-helene.com
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel-Les Saisies 878 km
Met de trein | Je spoort met de TGV naar Albertville. Vandaar gaan er bussen naar Les Saisies.
Overnachting
Résidence Le Chalet des Cimes | Internet : mmv.fr/residence-club-ski-les-saisies-les-chalets-des-cimes

📌 Pin nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *