De Haute-Savoie voor het eerst: onze tips om te doen, eten en slapen

Wie aan de Haute-Savoie denkt, denkt automatisch aan de Alpen en zijn hooggebergte. Maar de regio is er vooral een van contrasten. Denk: majestueuze bergen, met fantastische bossen en ook prachtige meren. Geen idee waar te beginnen? We geven de beste adresjes om te bezoeken, te dineren en te overnachten!

Het meer van Genève. © Pixabay

Het meer van Genève. © Pixabay

Rivièra aan het meer van Genève
De Lac Leman of het Meer van Genève, pal op de grens met Frankrijk en Zwitserland, is het grootste en meest bevaren van de vier grote meren in de regio Savoie Mont Blanc en Haute-Savoie. Met zijn kuuroorden, wijngaarden, kleine dorpjes, jachthavens en prachtige landschappen doet deze binnenzee meer denken aan de warme Rivièra dan aan een meer in het hooggebergte. Deze ‘pocketoceaan’ speelt een belangrijke rol als warmteregulator voor de hele regio. Hij zorgt voor een gematigd klimaat met een dichte en weelderige vegetatie.

Yvoire aan de oever. © Patrick Nouhailler via Flickr Creative Commons

Yvoire aan de oever. © Patrick Nouhailler via Flickr Creative Commons

Yvoire: middeleeuwse charme aan het water
Yvoire is een middeleeuws stadje aan de rand van het meer dat al 700 jaar bestaat. Bij het binnenkomen langs de Rovorée-poort overweldigen de prachtige gevels, smalle straatjes en vooral de rijke bloemendecoratie meteen! Wat vooral de aandacht trekt is de klokkentoren met zijn speciale bolvormige spits. De Tuin van de Vijf Zintuigen is een middeleeuwse privétuin die midden in het dorp een zee van rust creëert. Een aanrader!

Het wijndomein van Ripaille. © Georges Ménager via Flickr Creative Commons

Het wijndomein van Ripaille. © Georges Ménager via Flickr Creative Commons

Thonon-les-Bains: geschiedenis op de muren
Thonon-les-Bains wordt omgeven door prachtige wijngaarden. Daar ontdek je het domein van Ripaille: met een magnifiek kasteel, dat tevens een historisch centrum is waar je de geschiedenis van de Haute-Savoie zo van de muren kan lezen. Als een jachthuis opgetrokken door Amedée V werd het in 1371 omgebouwd tot residentieel paleis. Het huidige gebouw hebben we te danken aan Amedée VIII die het kasteel met 7 torens en 7 paviljoenen uitbreidde.

Geniet van wellness in prachtige gebouwen uit de Belle Epoque. © Georges Ménager via Flickr Creative Commons

Geniet van wellness in prachtige gebouwen uit de Belle Epoque. © Georges Ménager via Flickr Creative Commons

Evian-les-Bains: de oorsprong van het zuiverende water
Evian-les-Bains biedt een veelvoud aan thematische rondleidingen die uitleggen waarom het water zo belangrijk is voor de stad, of de geschiedenis van de Middeleeuwen tot de Belle Epoque uit de doeken doet. Zeker een bezoekje waard zijn de Villa Lumière, de stadsparken en de thermen. De bergen van de Savoie Mont Blanc liggen ook aan de basis van een aantal mineraalwaters bekend in de hele wereld. Evian, Thonon en Aix doen wellicht een belletje rinkelen.

Het azuurblauwe meer van Annecy. © Pixabay

Het azuurblauwe meer van Annecy. © Pixabay

Het meer van Annecy
Het meest gekende meer van Savoie en Haute-Savoie. Het water heeft een azuurblauwe kleur, waar Cezanne dol op was. De stad Annecy ademt kunst en geschiedenis uit. Een wandeling hier, langs de schaduwrijke straten, onder de middeleeuwse bogen brengt je onvermijdelijk terug naar vervlogen tijden. Annecy en de omringende bergen bieden het hele jaar door een verscheidenheid aan culturele, recreatieve en sportactiviteiten. Grenzend aan de Golfclub van Talloires kun je een geleide wandeling reserveren in het  natuurreservaat van de Roc de Chère.

Uitzicht op het meer van Bourget. © Alain Rueff via Flickr Creative Commons

Uitzicht op het meer van Bourget. © Alain Rueff via Flickr Creative Commons

Het meer van Bourget
Met zijn 18 km lengte is dit het grootste natuurlijke meer van Frankrijk. Bovendien behoort het dankzij een zeeniveau van minder dan 260 m ook tot een van de laagste bergmeren. Omringd door het Massif de l’Epine, de Mont du Chat, de Chambotte, de Mont Revard en Les Bauges straalt het meer een romantische sfeer uit, die door menig groot dichter al werd bezongen. Je bezoekt het meer best met één van de vele cruiseschepen die vertrekken uit de haven van Aix-les-Bains. Aan de oevers liggen de abdij van Hautecombe uit de 12de eeuw. Hier ligt onder andere Marie-José, laatste koningin van Italië en dochter van onze koning Albert I begraven.

Kanaal van Savières
Aan het uiteinde van het meer van Bourget ligt het 4 km lange kanaal van Savières dat het meer met de Rhone verbindt. Het werd al gebruikt in het neolithische tijdperk en was zeer lang de belangrijkste verbinding tussen Frankrijk en de Savoie. Je kunt er een oude oliemolen bezoeken en lunchen in de sympathieke Auberge de Savières. Na het tafelen zal de baas des huizes je alles vertellen over de streekproducten en lekkere de wijnen uit de Savoie.

In Thermes Chevalley beleef je wellness op hoog niveau. © Wikimedia Commons

In Thermes Chevalley beleef je wellness op hoog niveau. © Wikimedia Commons

Balneotherapie in Aix-Les-Bains
In Aix-les-Bains kun je het hele jaar door terecht voor spabehandelingen. De balneotherapie is het handelsmerk van de stad geworden. In het centrum ligt namelijk een echt juweeltje: de Thermes Chevalley. Deze volledig gerestaureerde spa, uitgerust met de modernste technieken biedt het hele jaar door traditionele gezondheidskuren of thermalotherapiekuren aan, hun specialiteit.

Gastronomie in de Haute-Savoie
De keuken in de Alpen beperkt zich niet tot de bekende fondue savoyarde of de raclette. De meren en rivieren bieden een veelvoud aan heerlijke vissen en in de vlaktes welen groenten en fruit. De Savoye wijngaarden produceren een prachtige verscheidenheid aan wijnen. Jacquère, Altesse, Chasselas, Gringet en Roussanne zijn de druivensoorten voor de witte wijnen en Mondeuse, Gamay en Pinot voor de rode wijnen.

De Haute-Savoie in kaart: de voornaamste plekken en meren.

De Haute-Savoie in kaart: de voornaamste plekken en meren.

Veelzijdige wijnen
De witte wijnen zijn fruitig en licht, ideaal voor het aperitief. De mousserende wijnen van Ayze, Seyssel en de Pétillant de Savoy zijn eveneens geschikt als aperitief, maar kunnen ook perfect desserts begeleiden. De rode en rosé wijnen, licht en geurig, gemaakt van de Gamay druif, passen dan weer uitstekend bij hoofdgerechten. Van een proeverij genieten kan in Chateau de Ripaille in Thonon-les-Bains, waar je ook het kasteel kunt bezoeken, en de Cave de Chautagne in Ruffieux, waar je een reisroute door de zintuigen wordt aangeboden.

5 x overnachten en dineren
1. Le Pre de la Cure, Yvoire: hier vind je naast lekker eten ook ruime kamers met een prachtig uitzicht op het meer en een groot verwarmd zwembad. De kaart wordt aangepast aan de seizoenen, maar de vis van het meer blijft de specialiteit van het huis.
2. Restaurant du Port, Yvoire: geniet er van een gastronomische maaltijd op een terras met uitzicht op het meer.
3. Chalet la Pricaz, op de Col de la Forclaz: met uitzicht op het meer van Annecy, proef je hier van een degelijke bio-maaltijd. Op wandelafstand bevindt zich een boerderij waar de authentieke Reblochon wordt gemaakt.
4. L’Etage, Annecy: restaurant in de stad dat bekend staat voor zijn raclette en fondue savoyarde.
5. Hotel Marina Delphia, Aix-les-Bains: naast de uitstekende ligging aan de boorden van het meer van Bourget, biedt het hotel een heerlijke keuken en een geïntegreerd Wellness Center & Spa met verwarmd zwembad, sauna en hamam.

Coverfoto: © Michael Bourgois via Flickr Creative Commons

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *