op stap in de Gaume

Met de kinderen op stap in de Gaume

In de Luxemburgse regio de Gaume schijnt de zon meer dan elders in ons land. Torgny, het zuidelijkste dorpje van België, is één van de mooiste dorpen van Wallonië. Reisreporter Annemie Van den Bergh ontdekt met haar gezin de regio waar men leeft als god in Frankrijk.

Het gevoel van de Provence

Door de bescherming van de hoger gelegen Ardennen en de ligging op de zuidelijke rug van de cuesta’s (steilwandige reliëfvorm) geniet de Gaume van een microklimaat. De huizen zijn opgetrokken in geelkleurige zandsteen en hebben de typische Romaanse daken zodat het lijkt alsof we ons in de Provence bevinden. De charme van de eenvoudige rustige dorpjes, het aangename weer (het is er steeds enkele graden warmer dan in de rest van het land) bracht ons onmiddellijk in een mediterrane sfeer.

Torgny in de Gaume

Typisch bloemenrijke gevel in het zonnig Torgny

Op verkenning in de Belgische Midi

Om zorgeloos op ontdekkingstocht te gaan in de Gaume, checken we eerst in bij B&B Sens du Sud. Het is een aangename kennismaking met ons gastkoppel An en Luc. 2 uur later zijn we nog aan het kletsen. Dit geeft onmiddellijk de savoir-vivre weer die toch wel overheerst in de Gaume. Leuk is dat An en Luc onmiddellijk de tijd nemen om ons wegwijs te maken met een eerste verkennende wandeling. Ook de volgende dagen zullen zij met veel plezier de mooie en gezinsvriendelijke plekjes beschrijven die het ontdekken waard zijn en ons voorzien van kaartjes en brochures.

Goed geïnformeerd vertrekken we op tocht en besluiten te picknicken in de vrije natuur rond Torgny. Deze tocht blijkt een goede keuze en maakt duidelijk hoe mooi de streek werkelijk is. Op onze route wisselen prachtige vergezichten af met loofbossen waar mooie bosanemonen nog welig groeien.

In de de Gaume, niet ver van Torgny vind je de citadelle in Montmédy

Uitzicht vanop de vestingsmuren van de citadelle in Montmédy

Montmédy

Op aanraden van ons gastgezin trekken we naar Montmédy voor een bezoek aan de volledig ommuurde citadel. De korte autoreis ernaartoe laat ons wederom genieten van het mooi glooiende landschap. Net als vroeger kom je Montmédy enkel binnen via een ophaalbrug. Achter de grijze vestigingsmuren wacht je een aangenaam klein stadje waar je gezellig kunt kuieren. Van op de citadel heb je een prachtig zicht over de omgeving waardoor de vroegere strategische waarde van deze plaats opvalt.

Bijzondere ontdekking bij onze zuiderburen

De tweede dag gaan we enkele Franse dorpjes bezoeken net over de grens. Ver hoeven we niet te rijden, want eenmaal de heuvel af bevinden we ons al in Frankrijk. We houden halt in Flassigny, een mooi en klein boerendorpje waar zich de geitenboerderij van de Familie Jubert bevindt. In het winkeltje kun je allerlei specialiteiten kopen.

Op een boogscheut daarvan stranden we in het iets grotere Marville, waar we op aanraden van An en Luc een dorpswandeling maken inclusief een bezoek aan het plaatselijke kerkhof. Aan de begraafplaats van Marville merken we een bijzonder gebouw op. Het blijkt een knekel- of beenderhuis te zijn waar destijds de doodsbeenderen van geruimde graven werden bewaard. Je ziet er het werk van de plaatselijke doodgraver die gedurende zijn loopbaan (einde 19-de eeuw) maar liefst 40.000 skeletten heeft opgestapeld, wat een lugubere aanblik geeft.

Kerkhof Marville

Luguber bezoekje bij de dodengraver van Marville

Hier geen verveling voor groot en klein

Er is nog wat tijd over voor een wandeling wanneer we terugrijden richting Torgny. Naar we hebben vernomen zou het plaatselijk natuurgebied van Torgny de schoonheid van het microklimaat weergeven. Dat blijkt ook zo te zijn. Jammer genoeg zijn wij in het vroege voorjaar en zien we niets van de prachtige ‘wilde’ orchideeënsoorten die hier gedijen. Ook het lokale vlinderparadijs blijkt nog niet actief, we hebben alvast een reden om later terug te komen. Hagedissen daarentegen die blijken te zonnen op de opgewarmde muurtjes zien we volop. Onze jongste zoon geniet zichtbaar van het levende didactisch materiaal uit de biologieles. ’s Avonds kruipen de kinderen telkens moe en voldaan onder de dekens. De televisie wordt geen moment gemist.

Plat op onze buik door de rotsgangen

Voor onze rit huiswaarts krijgen we nog een laatste ‘Gaume’ tip mee. Dankzij de deskundige uitleg van gastvrouw An vinden we verscholen in de prachtige bossen de ‘Trou du fee’. Deze rotsformatie is gedurende duizenden jaren uitgesleten door rivierwater waardoor een heel gangenstelsel ontstond. Als beginnende speleologen wagen we ons aan een laatste avontuur en kruipen we enkele meters op onze buik door een gang. Het wandelen vergaat ons beter, zo blijkt algauw. Wij spreken alvast af, later in het jaar terug te komen om onze eigenste Petit Provence verder te ontdekken.

Trou du fee in Virton

Plat op de buik door het gangenstelsel van ‘Trou du fee’

PRAKTISCHE INFO

Algemeen
Toerisme Wallonie | Wallonië België Toerisme | Grasmarkt 25, 1000 Brussel | Tel: +32 (0) 02/899 04 78 | E-mail: [email protected]
Toerisme Luxemburg | Quai de l’Ourthe, 9 | B-6980 La Roche-en-Ardenne | Tel: +32(0)84 41 10 11 | Email [email protected]
Toerisme Gaume | Nederlandstalige website
Toerisme Torgny | Nederlandstalige website
De mooiste dorpen van Wallonië | Nederlandstalige website met meer informatie over de mooiste dorpen in Wallonië
Toerisme Lorraine Frankrijk | Nederlandstalige website
Overnachten
B&B Sens du Sud | Rue de l’Ermitage 3 | 6767 Torgny | Tel : +32 (0)63/22 22 29 of +32 (0)486/87 23 13
Activiteiten
Geitenboerderij en kaasmakerij La Grange aux Gailles Famille Jubert | 6, Grand rue te 55600 Flassigny in Frankrijk | Tél. +33 (0)3 29 88 17 58

Foto’s : © Annemie Van den Bergh en Peter Verachtert | Jean-Pol Grandmont: Zicht op Torgny: – CC BY 2.0 | Gevel woning in Torgny – CC BY-SA 3.0 | Zairon: Zicht vanaf de muren Citadelle Montmédy:  CC BY-SA 4.0,

Over deze auteur

Deze sportieve reisreporter heeft oog voor de natuur en het gezonde leven. Annemie Van den Bergh houdt van de charmes van kleine logies en hoevetoerisme.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *