portes du soleil

Op sneeuwsafari in Portes du Soleil

Met z’n 650 kilometer piste is Portes du Soleil één van de grootste skigebieden ter wereld. Zo ski je er van het zonnige Les Gets in Frankrijk, over het wereldberoemde Avoriaz, tot in het Zwitserse Champéry met slechts één skipas. Reisreporter trok op pad en ontdekte dat het prachtige wintersportgebied nog heel wat andere mogelijkheden biedt!

Reisreporter Yannick klaar voor de piste van Portes du Soleil

Les Gets, poort naar de zon
Les Gets is een uurtje rijden van Genève en waarschijnlijk de makkelijkste toegang tot het hele gebied. Je kunt er letterlijk al skiënd tot in de dorpskern en vindt er een ruime waaier aan slaap- en eetgelegenheden; van puur traditioneel tot het wat hippere concept store restaurantje Velvette. Een bijkomend en niet te onderschatten voordeel is dat het dorp tot in de late namiddag van de zon geniet en niet meteen in de schaduw van de bergen komt te liggen.

portes dus soleil

Glijplezier met zicht op de Mont-Blanc
De beste sneeuw krijg je meestal in januari; voor het beste weer is maart misschien een betere keuze. Wel steeds gewaarborgd als je gaat glijden in het gebied Les Gets – Morzine zijn de perfect onderhouden skipistes en de uitzonderlijke uitzichten die je voorgeschoteld krijgt wanneer je weer naar boven kabelt, of even van een verpozing geniet in één van de leuke berghutten. De Mont Blanc laat zich in al zijn glorie zien en de omliggende toppen moeten niet per se onderdoen. Het uitzicht vanop de Mont Chéry is misschien wel de kers op de taart.

Glamperen in Chéry Dôme – pure verwennerij
Kamperen in Les Gets hoeft niet altijd basic te zijn. Wanneer je voor een glamping accommodatie kiest, is het zelfs pure verwennerij. Al helemaal bij Chéry Dôme, een nieuwe glamping formule van de hoogste plank. In een unieke koepelstructuur, geschikt voor 2 tot 4 personen, krijg je het gevoel onder de sterrenhemel te slapen. En toch beschik je over een maximale luxe. Dicht bij de natuur en de bergen geniet je van de rust en het prachtige uitzicht op de Mont Chéry en omliggend massief. Het wat drukkere Les Gets ligt aan jouw voeten.

Alta Lumina: uniek licht- en klankspel te midden de skipistes!

Toverbos middenin de skipistes
In het dorp is het Canadese Moment Factory een heel jaar bezig geweest om een bosje midden op de skipistes om te toveren tot een feeërieke plek. Overdag kun je er niet in om het geheim intact te houden, maar eens de zon echt plaats heeft gemaakt voor de nacht komt een muzikale klopgeest boven, die zijn bezoekers meeneemt voor een verhalende wandeltocht vol prachtige licht- en klankeffecten. Een virtuele luchtballon, een lichtstorm, projecties op bomen, … je zit er middenin en moet je enkel laten betoveren. Alta Lumina is een unieke ervaring voor de hele familie waarvan zeker de kinderen helemaal weg zullen zijn.

Bergkazen in overvloed
Wie Haute-Savoie zegt, denkt uiteraard aan bergkaas en fijne vleeswaren. Raclette, fondue en tartiflette zijn allemaal even heerlijke als machtige gerechten. De beste manier echter om van de authentieke bergkaas te genieten, is om hem te degusteren in zijn pure vorm. De Abondance-kaas is het kleinere en minder bekende broertje van de Beaufort en is meer dan een proevertje waard. In de directe omgeving van Châtel heb je maar liefst 11 boerderijen die je met plezier ontvangen voor een woordje uitleg, een degustatie en uiteraard verkoop ter plaatse.

Met de gondellift naar Super Châtel
Vanuit het centrum van het dorp neemt een gondellift je naar Super Châtel. De super in de naamgeving slaat ongetwijfeld op de prachtige landschappen die je hier bij het skiën voorgeschoteld krijgt. Het meer van Genève, de mooiste bergen van de Franse en Zwitserse Alpen, kleurcontrasten om u tegen te zeggen en vrij ‘natuurlijk’ gehouden skipistes. Hier ski je bij manier van spreken nog zoals dit twintig jaar geleden gebeurde. Het zijn vooral sleepliften die je boven de helling brengen; de pistes zijn verzorgd, maar niet omgevormd tot ‘boulevards’. Off-pistes zijn er bovendien toegankelijk en veilig en er is doorgaans minder volk.

Zicht op gebied Les Gets – Morzine met o.a. de Mont Blanc!

Vier seizoenen plezier
Zomer en winter valt er wel wat te beleven in Portes du Soleil. Als de skiërs het voor bekeken houden, biedt Les Gets je eindeloos fietsplezier. Het grootste bikepark van Europa is ook gastheer van toonaangevende mountainbike competities. Om de fiets nog niet meteen aan de haak te hangen, vermelden we daarnaast ook graag de iconische bergritten van de Tour de France. Uiteraard is heel het gebied ook een prachtig wandelparadijs.

Naast de ski’s
Ben je die ongemakkelijke skilaarzen meer dan beu? Hang ze aan de haak en ga voor alternatief sneeuwplezier. Je vindt in Portes du Soleil een mooi uitgestippeld netwerk voor wandelingen met sneeuwrackets. In Les Gets kan je je laten meeslepen door sledehonden en in Châtel werd een indrukwekkende kabelbaan geïnstalleerd: de Fantasticable. Een spectaculaire transfer waar je al liggend langs een kabel glijdt en enkel van het landschap geniet. Genoeg emoties? Dan is het tijd voor de après-ski, want een skivakantie zonder is toch niet echt volledig.

Jouw reis plannen?
Misschien toch ook even ingaan op de vraag die de laatste tijd bij het plannen van een reis op ieders lippen ligt: hoe vlot geraak je op bestemming? Je raadpleegt best de regels die op moment van vertrek van kracht zijn, maar wie over een Europese CST beschikt, kan overal binnen. Tijdens het skiën kan er om jouw CST gevraagd worden, maar er worden vooral ‘prikcontroles’ gehouden. Als je dus al een keer wordt lastiggevallen tijdens jouw verblijf, dan is dat ook weer geen ramp. Kort samengevat: het loopt er net als thuis vlotjes, mits inachtname van de regels. Laat er de sneeuwpret vooral niet door bederven!

portes du soleil

Berghut op de Frans-Zwitserse grens.

Ging jij al op wintersport in Portes du Soleil?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Skigebied Les Gets-Morzine | lesgets.com
Skigebied Châtel | nl.chatel.com
Toerisme Portes du Soleil | portesdusoleil.nl
Bereikbaarheid
Auto | Brussel – Les Gets = 820 km
Vliegtuig | Brussel – Genève +  transfer / huurwagen van 75 km tot Les Gets
Overnachten
Hotel La Marmotte (Les Gets) | hotel-marmotte.com
Chéry Dôme (Les Gets) | cherydome.com
Eten & drinken
Restaurant Le Vieux Four | Châtelet centrum | Tel: +33 (0) 4 50 73 30 56
Concept Store Velvette | Les Gets centrum | velvette-lesgets.fr
Activiteiten
Alta Lumina | altalumina.com
Fantasticable | Pré la joux | nl.chatel.com
Hondenslee | Les Gets | lesgets.com
GAEC Barbossine | Châtel | nl.chatel.com/de-abondance-kaas.html
Rock the Pistes Festival (13-19 maart) | Verschillende locaties | rockthepistes.com

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *