wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Boheems Zwitserland: romantisch verdwalen in Tsjechisch nationaal park

Voor wandelaars is het Nationaal Park České Švýcarsko in Noord-Tsjechië een parel van rust en grillige natuurpracht. In Boheems Zwitserland kun je jezelf verliezen in een landschap van dichte bossen met rotsformaties die telkens weer doen verstommen. Zijn naam dankt het aan twee Zwitsers die hier zo’n 250 jaar geleden kwamen verdwalen in een regio die hen heel erg aan thuis deed denken.

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Weids, herfstig panorama over het bosland van nationaal park Boheems Zwitserland.

Adrian Zingg en Anton Graff, landschapsschilders aan de Academie van Dresden, trokken aan het eind van de 18de eeuw graag met penselen en tubes het Elbezandsteengebergte, op de grens van Duitsland met Tsjechië, in. Daar legden ze het ruige bergland, dat hen zo aan hun geliefde Zwitserland herinnerde, op doek vast. Hun werk inspireerde de veel bekendere romanticus Caspar David Friedrich, die voor zijn tableaus van de nietige, eenzame mens in een ruige en woeste natuur inspiratie kwam opdoen in dit oergebied: Boheems Zwitserland!

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

De Pravčická brána is het opvallende uithangbord van nationaal park Tsjechisch Zwitserland.

Het najaar met zijn mooie, zonnige herfsttinten afgewisseld met mistige en druilerige regendagen, leek ons ideaal om dit sprookjesland stapsgewijs te doorkruisen. Al was het maar om dat romantische gevoel nog intenser te kunnen ervaren. En natuurlijk ook om hordes andere toeristen te ontwijken, die vooral in de zomer naar dit natuurgebied komen afzakken.

Al is dat relatief, want Boheems Zwitserland, sinds januari 2000 het jongste nationale park van Tsjechië, blijft in de Trotter reisgids van Tsjechië en Praag zelfs onvermeld. Het omringende gebied stond voordien vooral bekend vanwege zijn vervuilende kolenwinning en industrie. Veel grote bezienswaardigheden, boeiende steden en interessante monumenten moet je er dus niet meteen verwachten.

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Boheems Zwitserland is een goed beschermd, hellend bosland met af en toe een lap weiland erdoorheen. op de weilanden staan opmerkelijke langhoornrunderen te grazen.

Een kevertje dat bomen velt
We kwamen dan ook vooral voor de rust en de natuur. En die zijn hier alomtegenwoordig. Boheems Zwitserland strekt zich uit over een gebied van 80 km2 vanuit het grensplaatsje Hřensko aan de Elbe oostwaarts richting Jetřichovice en Krásná Lipa. Noordelijk loopt het naadloos over in natuurgebied Saksisch Zwitserland (Duitsland) dat met 93 km2 nog net iets uitgebreider is. Het is een goed beschermd, hellend bosland met af en toe een lap weiland erdoorheen. Her en der doemen markante zandsteenformaties op en zijn er diepe kloven, waardoor riviertjes als de Kamenice en Křinice zich een parcours slijten.

Wat meteen opvalt, is dat de bossen hier erg gehavend zijn door natuurlijk en menselijk ingrijpen. Houtval en -kap, waar je ook komt. De oorzaak is de grote droogte van de voorbije zomers, waartegen de oerbebossing van beuken en dennen wel, maar de talrijk aangeplante en minder diepgewortelde sparren en lorken nauwelijks bestand zijn. De droogte en de nefaste invloed van de schorskever die zich door het houtweefsel van de boom vreet, doen er massa’s bomen in ijltempo afsterven.

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Houtkap langs de wandelpaden is nodig om de door droogte en kevers geteisterde sparrenbomen te ruimen.

Maar de mens komt waar mogelijk de natuur te hulp. Langs zeldzame wegen doorheen het gebied, zoals de toeristische slingerweg tussen Hřensko en Jetřichovice, wordt preventief gekapt en geruimd. En ook langs wandelpaden zie je de boomstammen massaal opgestapeld. Enkel bij ruig weer en in de barre winter moet je er extra voorzichtig zijn voor vallend hout.

Verrassende ontmoeting met Kate Winslet
We verblijven tijdens onze trip in Sněžná, nabij Krásná Lipa. In het piepkleine heuveldorp dat in het Duits Schnauhübel heet, liggen de vakwerkhuizen en blokhutten wijdverspreid. Onze vakantiewoning is net zo’n authentieke boerenwoonst, maar dan heel comfortabel ingericht. Vanuit ons nest in Sněžná maken we een eerste wandeltocht, die langs het barokke Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Sneeuwkerkje leidt.

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Foto links: het Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Sneeuwkerkje in Sněžná was het decor voor een romantische filmscène met Ralph Fiennes en Winona Ryder | Foto’s rechts: De uitkijktoren op de top van de Wolvenberg (Vlči Hora) biedt een machtig zicht op de omgeving.

Aan dit kerkje is een hele geschiedenis verbonden, maar het interessantst vinden wij de anekdote dat hier in 2008 opnames werden gedraaid voor het romantische drama The Reader, met Ralph Fiennes en Kate Winslet, die daarmee een Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol in de wacht sleepte. Een foto van de opnames hangt wat achteloos aan een plakkaat naast de kerk. We dalen af naar Dlouhý Důl, waar we langs weilanden met opvallend gehoornde runderen vervolgens opwaarts richting Vlči Hora, de Wolvenberg, stappen.

In een bergweide bij Dlouhý Důl grazen opvallende langhoornrunderen.

Die Vlči Hora is later de bestemming van onze tweede tocht: een breed afgeronde kegel die met zijn 580 meter boven de golvende landstreek uitsteekt. Op de top vind je een oude en in deze tijd van het jaar verlaten uitkijktoren annex dakterras. De voet van de toren rust tegen een rotsmassa van vulkanische basaltsteen met magnetiet. Dat is krachtig genoeg om de naald van een kompas tot 40° uit de richting te bewegen. Gelukkig hebben wij een smartphone met gps-functie mee om ons op het juiste pad te houden.

Het magnetiet in de basaltsteen van de Wolvenberg (Vlči Hora) kan een kompas flink uit zijn lood slaan.

Klauteren tussen de rotsen
Wolven kwamen we op onderweg naar de Wolvenberg niet tegen. Al komen ze in dit natuurgebied wel voor en hebben ze zich, zoals bij ons in de Kempen, er ook opnieuw aan het kweken gezet. Heel wat andere bedreigde diersoorten, zoals zeldzame vleermuizensoorten, de zevenslaper en een grote kolonie slechtvalken, zijn hier dankzij de beschermstatus van natuurgebied aan een heropleving toe. De lynx en de bruine beer hebben het gevecht met de mens hier dan weer verloren.

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Foto links: Trappaden leiden op en neer, soms tussen rotsspleten naar mooie plekjes nabij Kyjov.

Het nabijgelegen Kyjov is het vertrekpunt voor diverse wandelingen doorheen de vallei van het klaterende beekje Křinice, omzoomd met hoge rotswanden waar je via steile trappenpaden overheen kan klauteren. Een fijne uitdaging voor jong en minder jong, met onderweg fraaie uitzichtpunten. Doorheen dit gebied snijdt ook het 23 km lange Köglerpad, het oudste natuurpad in Bohemen.

Om te bekomen van een lange, inspannende tocht is het achteraf goed toeven in een herberg of restaurant in een van de pittoreske randdorpen van het natuurpark. Voor een prikje serveren ze je er eenvoudige, maar eerlijke boerengerechten, naar Oost-Europese traditie met een flinke brok vlees en gegaarde groenten, geserveerd met knedlicky (knoedels) op basis van gestoomd brood. Wat daar onvoorwaardelijk bijhoort is een frisse pint Tsjechisch bier. Misschien wel van de lokale brouwerij Falkenštejn?

Een recordbrug waar je niet overheen kan
Onze meest uitdagende tocht bewaren we voor het eind. We vertrekken vanop de parkeerplaats in Mezní Louka, middenin het natuurpark, waar je ook enkele hotels en zelfs een kampeerplaats kunt vinden. Via het populaire Gabrielapad stijgen we gedurende anderhalf uur gestaag in de richting van de bekende Pravčická brána, of Prebischtor in het Duits. Het is naar verluidt de grootste natuurlijke rotsbrug van Midden-Europa.

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Machtige rotsformaties en weidse uitzichten langs het Gabrielenpad in de richting van de rotsbrug Pravčická brána.

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Trappen klimmen op het Gabrielenpad, in de richting van de otsbrug Prebischtor.

Onderweg al zijn de uitzichten op het lager gelegen ommeland adembenemend. Eens zo mooi met een lage, priemende zon op de achtergrond die niet enkel het verkleurende bladerdek van de bomen, maar ook de grillige rotswanden fel accentueert. Wanneer we uiteindelijk van achter een bocht de Prebischtor in de smiezen krijgen, is ons najaarsplaatje helemaal compleet.

 

wandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

De zandstenen brug zelf laat zich niet meer betreden, maar je kan hem vanuit allerhande perspectieven naar hartenlust bewonderen en fotograferen. De pionier van het toerisme in deze streek, vorst Edmund von Clary-Aldringen, maakte hem reeds in 1881 toegankelijk voor publiek, toen hij hier aan de voet van de brug het rotshotel Falkenštejn liet bouwen. Dit voormalige hotel is nu toegangspoort en pleisterplaats en je kan er binnen ook een fraaie collectie landschapsfotografie bewonderen.

Het historische hotel Falkenštejn ligt aan de voet van de rotsbrug Pravčická brána.

Vanuit Falkenštejn kan je oostwaarts nog verder wandelen in de richting van Hřensko, of via de Mühlenweg weer richting Mezní Louka. In het hoogseizoen laat ook de nauwe Edmundskloof tussen Hřensko en Mezna zich bewandelen. Een spectaculair deel van dat traject dien je per bootje af te leggen, maar dat is tijdens de winterperiode niet toegankelijk.

tsjechie-boheems-zwitserland

Voor wie aan onze selectie niet voldoende heeft, liggen in het Nationaal Park Boheems Zwitserland nog meer eindeloze wandelroutes, ijk- en uitkijkpunten te wachten. Daar kan je je, net als de schilders uit de romantiek, oeverloos aan vergapen. Moet je zeker maar eens doen!

Maakte jij ook al een wandeling doorheen Boheems Zwitserland?
Laat het ons weten met een reactie hieronder want dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring.

P.S. Maakte je er prachtige foto’s?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toeristische Dienst Tsjechië
| Internet: VisitCzechRepublic
Nationaal Park České Švýcarsko
| Internet: npcs.cz
Informatiecentra
| Er zijn plaatselijke informatiecentra in Hřensko, Mezní Louka, Jetřichovice, Chřibská en Srbská Kamenice
Wandelapp | Een handige navigatie-app op je wandeltochten is mapy.cz
Bereikbaarheid
Met de auto | De afstand Brussel-Hřensko bedraagt 780 km. Je volgt de snelweg doorheen Duitsland tot Dresden.
Met de trein | Regelmatige verbindingen per trein naar deze regio vanuit Praag (of Dresden).

📌 Pin nu en plan laterwandelvakantie boheems zwitserland tsjechie

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *