Op bezoek bij de koning in de Winter Efteling

De Efteling is één van de weinige pretparken die je kan bezoeken en blijven bezoeken. Elk seizoen heeft er zijn eigen charme en ook de interesses wisselen met de leeftijd. Ditmaal trekken we naar de Winter Efteling met een 3- en 5- jarige, logeren we in het nieuwe hotel van het Loonsche Land en gingen op audiëntie bij de koning in Symbolica, het Paleis der Fantasie.

Het Loonsche Land, het nieuwe vakantiepark van de Efteling
In het verleden logeerden we al in Het Efteling hotel en in een huisje in Bosrijk. Daarom willen nu we het Loonsche Land verkennen. Het nieuwe vakantiepark, dat aan het 50 hectare grote natuurgebied Loonsche Land grenst, opende haar deuren op 31 mei 2017, op de 65ste verjaardag de Efteling.

Overnachten doen we in het Hotel Het Loonsche Land, nieuw sinds mei 2017 in de Efteling.

Overnachten doen we in het Hotel Het Loonsche Land, nieuw sinds mei 2017 in de Efteling.

Wachten doen we niet
Omdat we slechts één nacht blijven, opteren we voor een hotelkamer. We checken ‘s morgens zo vroeg mogelijk in, de kamer is nog niet vrij, maar de bagage kan alvast veilig worden opgeborgen. De auto mag gratis op de parking blijven staan tot ons vertrek morgenavond. We kunnen niet rap genoeg in het park zijn. Wachten op het treintje doen we niet, maar kiezen voor een kwartiertje wandelen door het bos tot aan het park.

Eeuwenoude sprookjes blijven fascineren
Zolang we maar geen vuurspuwende draken of heksen met krassende stemmen passeren, verkent Anna argwanend het sprookjesbos. Pas aan de liefelijke Sprookjesboom ontdooit ze volledig en luistert ze geboeid naar zijn vertellingen. Merkwaardig hoe eeuwenoude verhalen hedendaagse kinderen blijven fascineren. En het feeëriek bos breidt nog steeds verder uit. Na ‘De nieuwe kleren van de keizer’ in 2012 heeft ‘Pinokkio’ er nu ook zijn eigen stek.

De meisjes op ontdekking in het Sprookjesbos.

De meisjes op ontdekking in het Sprookjesbos.

Als het te koud wordt…
Wat de Winter Efteling zo sprookjesachtig maakt, zijn onder meer de vele vuurkorven waarrond je je kan opwarmen. Toch verkiezen we het nog magischer Carrouselpaleis in het Marenrijk voor een eerste plas-, knabbel- en opwarmingsstop. De enige nog overgebleven stoomcarrousel in Nederland werd gebouwd eind 1800 en draait sinds 1956 in de Efteling. In de beginperiode moest men nog 5 cent betalen voor een ritje, nu is het gratis.

Magisch muziekje
Er staan lange tafels waar we ons rustig neervlijen en van de meegebrachte hapjes en drankjes genieten. Flore is gefascineerd door het draaiorgelmuziekje afkomstig van één van de vijf overgebleven Gaviole-orgels en wil alles weten over de werking ervan. De volgende stop is het feeëriek decor van het IJspaleis. Voor schaatsplezier zijn Anna en Flore nog te klein, maar we kunnen er wel genieten van een warme chocolademelk.

Hoogtepunt van de eerste dag blijft de lievelingsattractie 'Droomvlucht'.

Hoogtepunt van de eerste dag blijft de lievelingsattractie ‘Droomvlucht’.

Een droomreis rond de wereld
Om Anna te behoeden voor nachtmerries, laten we attracties zoals Villa Volta, het spookkasteel en de parkshow Raveleijn links liggen. Carnaval Festival, waar we in een wagentje door 15 verschillende landen reizen en via leuke popjes met rode neuzen kennis maken met de karakteristieke eigenschappen van de bewoners, hun klederdrachten en muziekgenres, valt wel in de smaak. Na de tweede ronde blijft het deuntje, bedacht door Toon Hermans en uitgewerkt door Ruud Bos, nog uren nazinderen. Ook bij ‘Monsieur Cannibale’, waar we in kookpotten zwierig worden rondgezwaaid, gieren de kleintjes het uit van dolle pret.

Zweven door een sprookjeswereld
Flore, die nog herinneringen heeft aan een vorig bezoek, wil zeker haar lievelingsattractie ‘Droomvlucht’ niet missen. Anna, voor het eerst passagier, vertoeft letterlijk en figuurlijk in de wolken en kijkt sprakeloos en gefascineerd toe wanneer ze met een gondel door een wereld van kastelen, elfen, bloemen, trollen, bosgeestjes, betoverende feeën en liefelijke trollen zweeft. Het smaakt naar meer, maar eerst moeten we de schattige laafjes bezoeken en een ritje maken in de speciale lavenkarretjes. Vooral het Lachhuys, het schooltje en de lavenbaby’s in Lots Kraamhuys waar de Oermoeder Lot elke 9 dagen een nieuw Laafje op de wereld zet, kennen veel bijval.

Symbolica is de nieuwste attractie in het park.

Symbolica is de nieuwste attractie in het park.

We ontmoeten de koning van de Efteling!

We ontmoeten er de koning van de Efteling!

Als eerste binnen
Het grote voordeel van in de Efteling te blijven logeren is dat je ‘s morgens een half uur vroeger binnen mag in het park. Daarom zetten we een bezoek aan de koning in Symbolica, ‘s anderendaags als eerste punt op onze agenda. De dag voordien hadden we immers gemerkt dat de wachttijden meer dan 50 minuten bedroegen.

Nieuwe paradepaardje
Symbolica, de duurste (35 miljoen euro) en grootste attractie in de Efteling werd net als het Loonsche Land ter ere van het 65-jarig bestaan gebouwd. In een sleekarretje rijden we door de geheime gangen, koninklijke vertrekken, magische verborgen kamers en vallen van de ene verbazing in de andere. Je kan kiezen uit drie verschillende parcours, maar ik vermoed dat je bij de tiende rit nog altijd nieuwe details ontdekt.

Aquanura: de nieuwe magische watershow in de Efteling.

Aquanura: de nieuwe magische watershow in de Efteling.

Aquanura, de grootste watershow in Europa
Ook die tweede dag gaat razendsnel voorbij. Als apotheose sluiten we af met de spectaculaire watershow Aquanura, die in de wintermaanden met verlichting en vuurspektakel nog indrukwekkender oogt.  Het is de grootste watershow in Europa en de derde grootste ter wereld na Las Vegas en Dubai. Hij werd gecreëerd naar aanleiding van de zestigste verjaardag van de Efteling in 2012. Het is een fantastisch schouwspel waarbij meer dan 200 fonteinen, muzikaal begeleid door herkenbare Efteling-melodieën, sprookjes als de Kikkerkoning en de Indische Waterlelies en attracties als Spookslot, Raveleijn en Droomvlucht evoqueren. We zijn amper met de wagen vertrokken of ons twee prinsesje liggen al gelukzalig te slapen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Attractiepark Efteling | Europalaan 1 | Kaatsheuvel Nederland|
Overnachten
Het Loonsche Land | Eftelingstraat 5 | Kaatsheuvel Nederland |
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Kaatsheuvel: 140 km

Foto’s: © Miet Waes
Coverfoto: © Pieter dB

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *