fietsen in leiden

De 7 mooiste fietsroutes in en rond Leiden

Onze reisreporters stippelden bij onze noorderburen de 7 mooiste fietsroutes in en rond de universiteitsstad Leiden uit. De routes nemen je mee langs de typische windmolens, oude kastelen en gastvrije boerderijen met de lekkerste kazen.

fietsen in leiden2000 jaar terug in de tijd op de Limes Matiloroute – 15 kilometer fietsplezier
Net buiten het centrum van Leiden keer je 2000 jaar terug in de tijd. Op de plek waar nu het Archeologisch Park Matilo ligt, bewaakten de Romeinen destijds hun fort Castellum Matilo. Tegenwoordig fiets je er langs hoge aarden wallen en voorbij oude wachttorens. Je geniet van de mooie natuur in de Munnikenpolder en spot weidevogels in polder Achthoven.

Zilverroute in Voorschoten – 16 kilometer zilververleden
In Voorschoten staat een imposant gebouw: de Zilverfabriek van de familie Van Kempen. De Zilverroute neemt je mee in het spoor van de succesvolle familie en laat je het zilververleden van het dorp kennen. Maak een toertje in de prachtige parken of flaneer door de kasteeltuinen van het 17e-eeuwse kasteel Duivenvoorde. Je ziet er zelfs nog wat van het blinkende zilverwerk van de familie.

Trekvaartroute – 18,5 kilometer historische waterwegen
De vele vaarten en kanalen doen Leiden op het Nederlandse Venetië lijken. De waterlopen scheppen een erg romantisch decor, maar tijdens de 17e eeuw fungeerden ze louter als openbaar vervoer. Toen werden er schepen vanaf de wal voortgetrokken door stevige trekpaarden. Deze zogenaamde trekschuiten brachten mensen vanuit Leiden tot in Haarlem en Amsterdam. Op de 18,5 kilometer lange Trekvaartroute herbeleef je deze avontuurlijke tochten.

18,7 kilometer aan lokale lekkernijen – de Boerenkaasroute
Wie graag zijn smaakpapillen verwent, moet de Boerenkaasroute aanvatten. Die gidst je dwars door het landelijke Zoeterwoude. Te midden van de uitgestrekte velden kom je heel wat duurzame en gastvrije melkveeboerderijen tegen. Proef de lekkerste hoevekazen, snoep van vers gedraaid hoeveijs of stel een heerlijke picknick samen in de boerderijwinkel.

Idyllische vergezichten op de 30,5 kilometer lange Landschapsroute
De geoefende fietser kan de idyllische Hollandse Polders langs de Landschapsroute verkennen. Fiets door de vele bloemenweides die er tijdens het voorjaar uitbundig in bloei staan. Neem zeker het veerbootje over de uitgestrekte Kagerplassen naar Kaageiland. Daar vind je de leukste terrasjes en restaurants, uiteraard allemaal met zicht op het water.

Duin & Zeeroute – op een 32,4 kilometer lange trip van Leiden naar Katwijk
Wie van stadse gezelligheid en prachtige natuurgebieden houdt, fietst de Duin & Zeeroute. Die 32,4 kilometer lange trip neemt je mee langs monumentale villa’s in het statige Wassenaar en gidst je door het prachtige Nationaal Park Hollandse Duinen. Na een ontspannende rit door het groen laad je de batterijen op in Katwijk, dat een schat aan monumenten en attracties herbergt.

Meer dan 20 authentieke windmolens op de 35 kilometer lange Molens & Meerroute
Wie de Molens & Meerroute volgt, fietst over een afstand van bijna 35 kilometer van het imposante Braassemermeer, via de Kleipoel en de Koppoel tot aan de Nieuwe Rijn. Tijdens je fietstocht ontdek je wel 20 authentieke windmolens. Gegarandeerd de perfecte plek voor een prachtige Instagramfoto!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Leiden | Internet: visitleiden.nl
Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen | Internet: holland.com
Meer tips voor een fietsvakantie | Vind je in onze rubriek: fietsen

Heb jij al ervaring met de fietsroutes in Leiden?
Dan zijn we benieuwd hoe je die fietsvakantie beleefde! Of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons dan weten met een reactie hieronder.

P.S. Ter plekke prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

Beeldmateriaal: © Toerisme Leiden

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *