10 tips voor een eerste citytrip naar Leiden

Universiteitsstad, museumstad, stad van plezier en geboortestad van Rembrandt. Leiden heeft beslist meerdere bijnamen en terecht. In 10 tips ontdek je alle facetten van de Nederlandse stad zonder ook maar één moment verveling.

Leiden: waar Rembrandt overal aanwezig is

Leiden: waar Rembrandt overal aanwezig is

1. Rembrandt
Leiden is de stad van Rembrandt van Rijn, een van de grootste schilders in de Europese kunst. Hij werd er geboren op 15 juli 1606 en niet alleen zijn geboortehuis maar ook tal van andere plaatsen in de stad verwijzen naar hem. Ontdek tijdens een prachtige Rembrandtwandeling alle authentieke Rembrandtlocaties.

2. Leidse hofjes
In de 17de eeuw lieten welgestelde inwoners van Leiden een hofje bouwen voor minder begoede mensen. Deze hofjes zijn stuk voor stuk idyllische plekjes, waar de stadsdrukte ontbreekt en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Leiden telt er 35 en je kunt van het ene naar het andere wandelen. Tip: ga zeker naar het St-Pietershofje en het Klein Sionshofje.

3. Monumenten
Leiden werd rijk door de lakennijverheid. Een groot aantal monumenten getuigt van de 17de-eeuwse glorietijd. Overal zie je prachtige panden zoals De Waag en de Boterhal, historische handelscentra waar ook de gilden verzamelden.

Leiden: uitzicht op de Waag

Leiden: uitzicht op de Waag

4. Grachten
Het oude centrum van Leiden wordt gekenmerkt door sfeervolle grachten, in totaal maar liefst 28 km lang. Daarenboven zijn er 88 bruggen en de kades zijn vrolijk met bloemen en groen versierd. Maak kennis met het andere Leiden vanop het water, tijdens een rondvaart.

5. Musea
Voor de museumliefhebbers is Leiden een topbestemming met schitterende musea waar je makkelijk een paar dagen aan besteedt. Van de veertien Leidse musea zijn de belangrijkste het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum voor Volkenkunde, Hortus Botanicus Leiden en Stedelijk Museum De Lakenhal.

6. Universiteit
Opgericht in 1575 is de Universiteit Leiden een van Europa’s meest vooraanstaande universiteiten. Er zijn 26.000 studenten die uiteraard voor extra sfeer zorgen in de stad.

Leiden: Rijksmuseum voor Volkenkunde

Leiden: Rijksmuseum voor Volkenkunde

7. Lekker eten en drinken
De Leidse binnenstad kun je makkelijk al wandelend ontdekken. Honderden restaurants en vooral super gezellige eetcafés en kroegjes passeren de revue. Alle denkbare keukens zijn in deze multiculturele omgeving vertegenwoordigd en er is voor ieders beurs wat te vinden.

8. Uitvalsbasis voor fietsers
Wie in Leiden verblijft, kan met de fiets de omliggende regio verkennen. Het fietsnetwerk zit er prima in elkaar. Verkeersvrije bewegwijzerde paden voeren je door het schitterende polderlandschap, langs de Oude Rijn, het Valkenburgse Meer en tot in Katwijk aan Zee.

9. Poëtische momenten
In Leiden kun je meer dan 100 muurgedichten lezen. Die zijn in verschillende talen geschreven en dus bedoeld voor iedereen. Bedoeling is om voorbijgangers te prikkelen met het gedicht in combinatie met het visuele beeld van de letters en de achtergrond van de muur.

10. Boetiekhotels
Een leuke stad combineren met een leuk hotel. Leiden heeft enkele uitstekende boetiekhotels zoals ‘De Barones van Leyden’ of ‘Hotel Huys van Leiden’.

Foto’s: © Frans van Beers | Seimen Burum | Diego Millan | Rob Janssen

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *