7 weetjes verleiden in Leiden

Leiden is een van de populairste dichtbij citytripbestemmingen voor de Vlamingen. Niet moeilijk als je weet dat er van alles te beleven valt, zowel op cultureel, historisch als ontspanningsgebied. We geven je 7 extra tips die je goesting doen krijgen om naar Leiden te gaan.

1. Sleutelstad
Een van de belangrijkste weetjes over Leiden: haar bijnaam is de sleutelstad. Dat verwijst naar het stadswapen met St-Pieter (Petrus) als beschermheilige van de stad die een sleutel in zijn hand heeft. Zoals in de bijbel wordt verteld, is dit de ‘sleutel van het Koninkrijk der Hemelen’. Dus als je naar Leiden gaat, krijg je toegang tot de hemel.

De eerste tulp in Nederland werd in Leiden geplant. © Vikas

De eerste tulp in Nederland werd in Leiden geplant. © Vikas

2. T. rex in Town!
Op 26 augustus komt de Tyrannosaurus rex, ook wel Trix genoemd, naar Leiden. Ze is de bekendste, iconische en meest tot de verbeelding sprekende dinosaurus ter wereld. Onderzoekers van Naturalis vonden Trix in Montana (USA). Inmiddels zijn de botten zorgvuldig uitgegraven en geprepareerd en is T. rex bijna klaar voor haar reis naar Leiden. De koningin der dinosauriërs, ruim 12 meter lang, 6000 kilo botten, spieren, klauwen en tanden, kun je vanaf zaterdag 10 september ontmoeten in Naturalis. Meer info: t-rex.naturalis.nl

3. De eerste tulp
De tulp is het symbool van Nederland maar deze bloem is eigenlijk afkomstig uit Kazachstan. De eerste tulp op Nederlandse bodem werd in 1593 geplant. Dat gebeurde in Leiden, in de Hortus botanicus. Bijna vijf eeuwen later is Leiden een belangrijk centrum in de Bollenstreek. De Hortus botanicus Leiden is nu een topbezienswaardigheid met planten uit alle windstreken. Meer info: www.hortusleiden.nl

Muurgedichten vind je overal in het straatbeeld van Leiden. © FaceMePLS

Muurgedichten vind je overal in het straatbeeld van Leiden. © FaceMePLS

4. 88 bruggen
Misschien wel een van de meest verrassende weetjes over Leiden. De stad heeft, na Amsterdam, het meeste water binnen haar poorten stromen. Om de grachten en singels over te steken zijn er natuurlijk bruggen nodig. De binnenstad telt er maar liefst 88! Het water en de bruggen zorgen voor een schilderachtig kader en een gezellige sfeer. Geniet ervan, wandelend over de kades, tijdens een boottochtje of op een terrasje.

5. Hometown Obama
Een leuk weetje: de voorvaderen van de Amerikaanse president Barack Obama hebben in Leiden gewoond. Hij stamt namelijk rechtstreeks af van een Leidse pelgrimfamilie. Ook de presidenten D. Roosevelt, Grant, Coolidge, Taylor en Bush hebben Leidse pelgrims als voorvader.

Ook in het najaar pakt de Leidse Schouwburg uit met een strak programma. © Jan Scheerder

Ook in het najaar pakt de Leidse Schouwburg uit met een strak programma. © Jan Scheerder

6. Muurgedichten
Leiden is de stad van de muurgedichten. Er zijn er maar liefst 101 in verschillende talen en bedoeld voor iedereen. Diverse schriftbeelden verwijzen naar andere culturen en veel gedichten zijn een bespiegeling over taal, kleur of het dichterschap. Je kan een muurgedichtenwandeling doen die passeert langs 25 gedichten. Meer info: www.muurgedichten.nl

7. De Leidse Schouwburg
Gebouwd in 1705 is de Schouwburg van Leiden het oudste nog in gebruik zijnde theater van Nederland. De programmatie staat symbool voor de culturele agenda van de ganse stad: rijk en gevarieerd. Er voor het komend najaar staat er weer veel gepland: klassieke muziek, theatervoorstellingen, cabaret, pop en jazz, jeugdprogramma’s, musicals, dans en theatercolleges. Dit zowel van internationale, Nederlandse maar ook Leidse artiesten. Meer info: www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl/voorstellingen

Meer info over Leiden: www.visitleiden.nl

? PIN nu en plan later

weetjes over Leiden

Coverfoto: © Martijn van der Nat

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *