5 top wandelvakanties in Oostenrijk

Feelaustria: da’s wandelen op het ritme van de natuur!

Wanneer de grenzen weer open gaan en het reizen weer is toegestaan, trekt reisreporter Bruno zijn wandelschoenen aan. Want of het nu voor een stevige trektocht is, of eerder een rustige wandeling, Oostenrijk is voor hem het wandelland bij uitstek. Bruno verklapt jou zijn verborgen plekjes voor een Oostenrijk op het ritme van de natuur: feelaustria!

wandelvakantie in oostenrijk

Wie wandelt op de Pitztaler Gletscher stapt van het ene fotogenieke plaatje naar het andere.

Wandelen in de rustigste gletsjer van Oostenrijk
De Pitztaler Gletscher ligt in Tirol in Oostenrijk. Het is een van de mooiste en tegelijkertijd ook rustigste gletsjers van Oostenrijk. Hij biedt het hele jaar door een gevarieerd aanbod en dus niet alleen skiërs, maar ook wandelaars vinden er alle componenten voor een fijne vakantie. En heel geoefend hoef je niet te zijn, je vindt er namelijk wandelroutes voor geoefende wandelaars, maar er zijn ook makkelijke varianten en speciale wandelingen gericht op families.

oostenrijk vakantietips

Vanuit Café 3.440 geniet je van adembenemende panorama’s

Na al dat wandelen kan je je batterijen opladen in restaurant ‘s Pfandl. Met haar typisch Tiroolse  inrichting is ’s Pfandl een streling voor het oog, maar het restaurant is vooral befaamd voor haar eenpansgerechten. Daarnaast zijn ook het heerlijk gegrild vlees met eierspätzle en fijne champignonroomsaus niet te versmaden. Je avond afsluiten doe je bij Café 3.440, het hoogst gelegen café van Oostenrijk. De Wildspitzbahn brengt je er naartoe. Je hoeft je enkel neer te ploffen op het ‘vrij zwevende’ terras dat je een adembenemend uitzicht verschaft.

Dornbirn, de Rolls Royce van Vorarlberg
De Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg telt zes mooie vakantieregio’s die allemaal anders zijn. Breng zeker Dornbirn, het economische hart van de regio, een bezoekje. Op de Marktplaats spot je nog enkele mooie panden van weleer zoals het Johann Luger en Rotes Haus die omgetoverd zijn tot drank- en eetgelegenheden met gezellige terrasjes. Op een boogscheut van Dornbirn bevindt zich een Rolls Royce museum. Wat startte als een passie voor auto’s en techniek groeide uit tot de grootste privécollectie ter wereld.

gastronomie in oostenrijk

Wie bij Oostenrijk aan stevige boerenkost denkt, zal in Vorarlberg versteld staan. Restaurant Mangold in Lochau oogt klassiek en net dat trekt de locals aan. De klassieke Oostenrijkse keuken wordt naar een hoger niveau getild door enkele lokale en mediterrane elementen. Restaurant Zum Verwalter combineert dan weer een streekgebonden frisse keuken met heerlijk bijhorende wijnen. En voor de lekkerste vis moet je in Fränzle’s Bistro zijn. Hier kom je niet voor de luxe maar voor de dagverse vis bij een lekker glaasje wijn.

Natuurpark Hohe Tauern

De weetjes over de vallei en gletsjer die parkranger Anna ons weet te vertellen, zijn de moeite waard. © Ann Denteneer

Feelaustria in Nationalpark Hohe Tauern
Het Nationalpark Hohe Tauern is één van de grootste natuurgebieden van Europa en het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Een van de hoogtepunten van het park is de hoogste berg van Oostenrijk: de Groβglockner. Daarnaast vind je er ook de langste gletsjer van de Oostalpen: de Pasterzengletsjer en de hoogste watervallen van Europa: de Krimmler-watervallen. Voeg daarbij de fantastische wildlife die door deze wondermooie natuur wordt aangetrokken en je weet dat Hohe Tauern alle ingrediënten heeft voor een geslaagde vakantie middenin de natuur. Feelaustria gegarandeerd!

vakantie in oostenrijk

Wat je zeker moet doen: wandelen door de Innergschlöss: één van de mooiste valleien van de oostelijke Oostenrijkse Alpen!

Innergschlöss is één van de mooiste valleien van de oostelijke Alpen. Na een ontspannen wandeling bereik je het Venedigerhaus Innergschlöss dat zo’n 1 691 m boven de zeespiegel ligt. Omgeven door een imposant bergdecor biedt het hotel al generaties lang wandelaars en bergbeklimmers rust en stilte. Je wordt er verwend met de typisch Oost-Tiroolse lekkernijen: producten vers van bij de boer zoals Schlipfkrapfen, gebraden hertenvlees, kaas-spätzle en nog veel meer.

Houten bootjes voeren je over de Toplitzsee naar de Kammersee, een verscholen en beschermd bergmeer.

Ausseerland – Salzkammergut: exclusiviteit met enkele verborgen parels
Ten oosten van de stad Salzburg ligt het bekende merengebied Ausseerland Salzkammergut. Trek er op uit en ontdek de geweldige meren Fuschlsee, Mondsee, Wolfgangsee, Traunsee en Attersee. Of, waag je aan wat meer avontuur en ga op zoek naar enkele verborgen parels zoals de Toplitzsee en de Kammersee. Via een smal paadje wandel je naar het verscholen bergmeer en overvalt het stille natuurschoon je meteen. Slechts eventjes krijg je exclusiviteit op deze natuurpracht, want na een half uurtje moet je de fabelachtige omgeving alweer verlaten.

In het Mondi Resort verwennen ze graag hun gasten.

Wie na een lange wandeling wil bekomen in een idyllische setting kan terecht in Mondi Resort aan de voet van de Grundlsee. Doe het gerust wat rustiger aan en kom volledig tot rust in de uitgebreide wellness. In je kamer, maar ook zeker vanuit het restaurant heb je een prachtig zicht over het meer en de omringende bergen. Laat je smaakpapillen culinair verwennen met de uitstekend bereide Oostenrijkse traditionele gerechten en regionale producten, of kies voor een culinaire ontdekkingsreis langs beproefde en innovatieve smaakbelevenissen.

Heiligenblut

Heiligenblut: bedevaartsoord én place-to-be voor Instagrammers

Heiligenblut: rustig bedevaartsoord en wandelmekka
Heiligenblut is een klein en rustig dorpje in het noordwesten van Karinthië. Het dorp is voornamelijk bekend door de ligging aan de voet van de imposante bergreus Groβglockner. Daarnaast is het één van de kleinere bedevaartsoorden en valt het op door haar mooie en fotogenieke kerk met extreem spitse toren. Volgens de overlevering kwam hier de Deense kruisvaarder Prins Briccius om het leven door een lawine. Tussen zijn uitrusting vond men een flesje met enkele druppels bloed van Christus. Sindsdien wordt het ‘heilig bloed’ bewaard in de kerk.

Grossglockner Heiligenblut

Langs duizend en één verbluffende vergezichten naar Heiligenblut

Toch is Heiligenblut voornamelijk bekend als vertrekplaats voor de Alpe Adria Trail-tochten naar dé top van Oostenrijk. De 750 km lange Alpe Adria Trail neemt je mee op een volledig bewegwijzerde, afwisselende wandelroute met 43 etappes door 3 Alpenlanden: Oostenrijk, Slovenië en Italië. Vanaf de Groβglockner loopt deze route door de Julische Alpen in Slovenië naar de Adriatische Zee in Italië. Van het eeuwige ijs van de Großglockner-gletsjer via watervallen, rivieren en meren tot aan de zee; de wandelroute volgt het water in al haar vormen.

Heb jij ondertussen ook het water in de mond gekregen en kijk jij uit naar een wandelvakantie in Oostenrijk? Via deze link vind je nog veel meer inspiratie voor fantastische ‘feelaustria’ momenten!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Pitztal
| Unterdorf18 | A-6473 Wenns | Internet: pitztal.com
Toerisme Dornbirn | Internet: dornbirn.info
Toerisme Ausseerland Salzkammergut | Internet: ausseerland.salzkammergut.at
Toerisme Heiligenblut
|Internet: heiligenblut.at
Toerisme Karinthië
|Internet: karinthie.com (Nederlandstalig)
Toerisme Matrei
| Internet: matreiosttirol.com
Toerisme Oost-Tirol |Internet: osttirol.com
Toerisme Vorarlberg | Internet: vorarlberg.travel
Toerisme Tirol
| Internet: vakantie.tirol.at   (Nederlandstalig)
Toerisme Oostenrijk
| Internet: austria.info/be

Bezienswaardigheden
Pitztaler Gletsjer | gletsjerwandelingen met gids | pitztal.com
Wildspitzbahn en Café 3.440
| pitztal.com/cafe_3440_pitztaler_gletscher
Rolls Royce Museum | Internet: rolls-royce-museum.at
Grossglocker
| Internet: grossglockner.at
Alpe Adria Trail
| Internet: alpe-adria-trail.com
Nationaal Park Hohe Tauern
| Internet: hohetauern.at
Krimml-watervallen | Internet: krimml.at

Eten en drinken
Hotel Kirchenwirt | Plangeross 10 | 6481 St. Leonard im Pitztal | kirchenwirt-pitztal.at
Restaurant ‘sPfandl
| Tieflehn | 6481 St. Leonard im Pitztal | pfandl-pitztal.at
Restaurant Mangold
| Pfänderstraße 3 | 6911 Lochau | Tel: +43 5574 42431 | Internet: restaurant-mangold.at
Zum Verwalter
| Schloßgasse 1 | 6850 Dornbirn | Tel: +43 5572 23379 | Internet: zumverwalter.at
Fränzle’s Bistro
| Schanz 40a | 6972 Hard | Tel: +43 664 9110462 | Internet: fraenzles.at

Ook zo’n fan van Oostenrijk?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen. En beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons dan weten met een reactie hieronder.

P.S. Ter plekke prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

? PIN nu en plan later5 wandelvakanties in oostenrijk

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *