Grossglockner Heiligenblut

Langs duizend en één verbluffende vergezichten naar Heiligenblut

Austriantime staat synoniem voor genieten. Gedurende acht dagen gaat reisreporter Bruno op zoek naar unieke plekken en momenten in enkele Oostenrijkse plaatsen en regio’s. Aan de voet van de Grossglockner wandelt hij over de Alpe Adria Trail dalwaarts naar het fotogenieke Heiligenblut. Onderweg imponeren duizend en één spectaculaire vergezichten.

Nietig en overmand door een ‘into-the-wild’gevoel schiet ik postkaartjes van de buitengewoon prachtige panorama’s aan de Großglockner en op de Alpe Adria Trail.

Bedevaartsoord en wandelmekka
Wat Scherpenheuvel voor Vlaanderen is, is Heiligenblut am Großglockner deels voor Oostenrijk. Hoewel, deze Oostenrijkse bedevaartsplaats komt rustiger over. Op de vraag waarom antwoord Erika van de dienst toerisme, dat Heiligenblut één van de kleinere bedevaartsoorden is. Het dorp verwierf eveneens faam als vertrekplaats voor tochten naar de Großglockner, dé top van Oostenrijk. Hoewel we ons nog in het Hohe Tauern Nationaal Park bevinden, verblijven we ondertussen in de deelstaat Karinthië. Aan de voet van deze imposante bergreus vertrekt ook de 750 kilometer lange Alpe-Adria-Trail.

Grossglockner Heiligenblut

De 750 kilometer lange Alpe Adria Trail vertrekt aan de voet van de Grossglockner

Spectaculaire uitzichten en venijnige haarspeldbochten
Het complete wandeltraject loopt door Oostenrijk via het Sloveense Kranjska Gora naar Muggia in de autonome regio Friuli-Julisch Venetië (Triëst) aan de Adriakust van Italië. Voor mij staat enkel het eerste deel van deze meerdaagse wandeling op het programma. We rijden naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe aan de voet van de Grossglockner via de Großglockner Hochalpenstraße. Onderweg ontlokken de spectaculaire uitzichten en enkele venijnige haarspeldbochten de nodige kreetjes. De 13 kilometer lange wandeling terug naar het dorp verloopt hoofdzakelijk bergafwaarts en voert door een divers landschap.

 Pasterze

De grootste gletsjer van Oostenrijk: de Pasterze

Goed begonnen is half gewonnen
Wandelstokken, geschikte kleding maar vooral goed schoeisel voorkomen blessures bij de afdaling! Ter info: ik droeg tijdens al mijn wandelingen ‘Keen men’s Westward waterproof wandelschoenen’ (zie mijn uitgebreide test). Vanaf het 2369 meter panoramisch uitzichtpunt springen vooral de imposante Großglockner en de Pasterzegletsjer in het oog. De Pasterze is 9 kilometer lang en de grootste gletsjer van Oostenrijk! Helaas krimpt de gletsjer jaarlijks zo’n 25 meter en dat gaat steeds sneller. Sinds de start van de metingen in 1851 verwaterde niet minder dan 8,5 kilometer!

Grossglockner Heiligenblut

Het water van de Sandersee kleurt het landschap

Beleef het into the wild gevoel
Dat verklaart het brede grijze pad en het ‘vuile’ water dat we later kruisen. Als nietige dwergjes stappen we door het weidse kale landschap dat ondanks het aangedane milieuleed nog steeds adembenemend mooi is. Terwijl ik een ‘into the wild’ gevoel beleef, flitsen onderweg ‘alleen op de wereld’ ideeën door het hoofd. Deze wandeling lokt bij ieder van ons een mengeling van emoties uit. Plots kleurt turquoise blauwe water van de Sandersee het landschap. Uitgelaten genieten kinderen er van een namiddag waterspel.

Grossglockner Heiligenblut

Plots duikt in de verte de magnifieke Margeritzensee op

Prachtige postkaarten schieten op de Alpe-Adria-Trail
Met wat geluk spot je onderweg marmotten of steenbokken. Gedonder van watergeweld meld zich aan wanneer we de hangbrug bereiken over het uiteinde van de Möllschlucht. Met een enorme kracht stort het water onder onze voeten naar beneden. Amper bekomen van de vorige sensatie verschijnt aan de horizon de magnifieke Margeritzensee op. Voor de zoveelste keer schieten we postkaartjes met onze fototoestellen. Tip: voorzie extra batterijen of een powerbank voor je camera en smartphone!

Heiligenblut

Ons eindpunt van de dag, Heiligenblut, komt in zicht

Hoe het eens begon in Heiligenblut
Eens de boomgrens bereikt, duikt het wandelpad de bossen in en leidt ons langs de Leiterfalls het Mölldal in. In de verte lonkt de fotogenieke kerk van Heiligenblut als eindpunt. Eerst passeren we nog de Bricciuskapel, waar hét dorpsverhaal start. Volgens de overlevering kwam hier de Deense kruisvaarder Prins Briccius om het leven door een lawine. Tussen zijn uitrusting vond men een flesje met enkele druppels bloed van Christus. Ter nagedachtenis bouwden de inwoners hier een kapel. Het ‘heilig bloed’ bewaren ze sindsdien in de kerk.

Heiligenblut

Heiligenblut: bedevaartsoord én place-to-be voor Instagrammers

Pelgrimage versus Instagrammers
Vandaar kreeg het dorp de naam Heiligenblut en verwierf het de status van pelgrimsoord. Ruim 6 uur later zijn we meer dan blij bij de toegangsdeur van de pelgrimskerk te staan. We bezoeken nog even de St. Vincent Wallfahrtskirche of bedevaartskerk vernoemd naar de patroonheilige Vincent van Saragossa. Hier rust het lichaam van Briccius en bewaart men Christus’ heilige bloed. Wellicht lokte het gebedshuis vroeger veel pelgrims, nu ‘liken’ vooral Instagrammers het beeld van Heiligenblut! Is verering via sociale media straks de nieuwe bedevaartsrage?

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Heiligenblut |Internet: www.heiligenblut.at
Toerisme Karinthië
|Internet: www.karinthie.com (Nederlandstalig)
Toerisme Oostenrijk
 | Internet: www.austria.info/be  (met meer info over #austriantime beleving)
Overnachten
Hotel Nationalpark Lodge Grossglockner | Internet: www.nationalparklodge.at
Zien en doen
Nationaal Park Hohe Tauern | Internet: www.hohetauern.at
Grossglocker | Internet: www.grossglockner.at
Alpe Adria Trail | Internet: www.alpe-adria-trail.com
Kaiser-Franz-Josefs-Höhe (panoramazicht en bergrestaurant) | Internet: www.grossglockner.at/gg/en/grossglockner/kaiserfranzjosefshoehe
Eten en drinken
Kirchenwirt| Internet: www.kirchenwirt.restaurant
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Matrei: 1.000 km
Met het vliegtuig vanuit Brussel | Wij vlogen met Lufthansa vanuit Brussels Airport via Frankfurt naar Innsbruck. Daarna huurden we een wagen bij Sixt om onze roadtrip te vervolgen.

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *