Natuurpark Hohe Tauern

Het betere benenwerk naar gletsjer Schlatenkees in Natuurpark Hohe Tauern

Een rustiek meer, een ‘Oog van God’ en als kers op de taart een imposante gletsjer: het ‘Glacier Nature Trail’ in Nationaal Park Hohe Tauern in Oost-Tirol heeft het allemaal! Deze dagtocht brengt je langs Tiroolse pareltjes.

Natuurpark Hohe Tauern

De weetjes over de vallei en gletsjer die parkranger Anna ons weet te vertellen, zijn de moeite waard. © An Denteneer

Met gids of zelf de weg ontdekken
In Natuurpark Hohe Tauern loopt het ‘Glacier Nature Trail’ door een prachtige Oost-Tiroolse vallei: de Innergschlöss. Je kan deze toer alleen doen, maar er zijn genoeg redenen om voor de tocht mét ranger te kiezen. Het laatste stuk naar de gletsjer volgt geen duidelijk pad – opletten geblazen! – en de weetjes over de vallei en gletsjer die ranger Anna ons weet te vertellen, zijn de moeite waard. De keuze voor de tocht was snel gemaakt!

Natuurpark Hohe Tauern

Daar, in het midden van de vallei, ligt het beginpunt van onze wandeling, © An Denteneer

Natuurpark Hohe Tauern

Het wandelpad loopt vlak langs de Schlatenbach-waterval en staat garant voor prachtige vergezichten! © An Denteneer

Beginnen met een stevige klim
Een taxibus brengt ons naar het beginpunt van de wandeling, in het midden van de vallei. Daar kunnen we rustig de spieren opwarmen tijdens het eerste deel van de wandeling dat mooi vlak is. Maar de uitdaging komt al na een half uurtje: de klim! Het pad is prachtig aangelegd met rotsen en houtblokken. Het loopt vlak langs de Schlatenbach-waterval en staat garant voor prachtige vergezichten en opgewarmde benen.

Natuurpark Hohe Tauern

Tussendoor stoppen we om ons te vergapen op de imposante panorama’s. © An Denteneer

Natuurpark Hohe Tauern

Eén van de eerste hoogtepunten: het Salzboden-meer. © An Denteneer

God is er ook bij
Na 800 meter klimmen, komen we aan bij de eerste hoogtepunten: het Salzboden-meer (waar echte durvers een duik in kunnen nemen) en het ‘Oog van God’, een meertje met in het midden een grassige begroeiing in de vorm van een oog. Fijne pitstop, maar het echte hoogtepunt zien we in de verte al liggen. Ok, jetzt geht es los!

Natuurpark Hohe Tauern

Een uniek moment, we bereiken de voet van de Schlatenkees gletsjer. © An Denteneer

Natuurpark Hohe Tauern
Natuurpark Hohe Tauern

Op de gletsjer
Na de ‘kuitenbijer’ is het nog een uurtje wandelen naar de voet van de gletsjer. Hier spot je geen duidelijk pad meer, enkel gekleurde stenen die een indicatie geven van de richting die je uit moet. Gelukkig voelt onze ranger zich hier als een vis in het water. En dan: de gletsjer! Het is een mooie, frisse dag, dus we kunnen er zelfs een stukje opklimmen. Niet te ver, want er zitten veel breuklijnen in de gletsjer, waardoor het ijs onbetrouwbaar is. Een uniek moment. Deze gletsjer krimpt ongeveer 60 meter per jaar!

Natuurpark Hohe Tauern

1. Zicht op het ‘Oog van God’ | 2. Ok, jetzt geht es los!
3 & 4 Marmotten, schapen, lammetjes, kikkers en geiten kruisen ons wandelpad. © An Denteneer

Wildlife in overvloed
Hoe lang en hoe snel de gletsjer nog zal wegsmelten, is een moeilijke vraag. Helaas is de opwarming van de aarde hier duidelijk zichtbaar. De afdaling toont een hele andere kant van de Innergschlöss. Marmotten, schapen, lammetjes, kikkers en geiten kruisen ons pad. Soms moeten we zelfs wachten tot het pad vrij is want we betreden hier hun gebied. Eenmaal beneden genieten we in de berghut we van een frisse pint én een lekker stukje taart. Dat hebben we toch wel verdiend!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Matrei | Internet: www.matreiosttirol.com
Toerisme Oost-Tirol |Internet: www.osttirol.com
Toerisme Tirol | Internet: www.vakantie.tirol.at  (Nederlandstalig)
Toerisme Oostenijk | Internet: www.austria.info/be
Zien en doen
Nationaal Park Hohe Tauern | Internet: www.hohetauern.at
Wandeling: into the perpetual ice  | 1 keer per week en van juli t.e.m. september | Internet: www.nationalparkerlebnis.at
Eten en drinken
Venedigerhaus | Internet: www.venedigerhaus-innergschloess.at
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Matrei: 980 km

Klik en ontdek meer over de Oostenrijkse regio Tirol viareisreporter.be/tag/tirol

? PIN nu en plan later

wandelvakantie Oostenrijk

Beeldmateriaal: alle beelden zijn van © An Denteneer: fotografe van dienst én één van de twee vriendinnen van reisreporter Valerie.

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *