Op ijskoud gletsjeravontuur in het Oostenrijkse Pitztal

Oostenrijkers zijn net zoals de keizerin Sissi erg warmhartig. Ook op de koudste plaatsen hoog in de bergen smelt ik voor hun chaleur. Jammer genoeg smelten ook hun gletsjers langzaam letterlijk weg. Reisreporter Pascal beleefde op die gletsjers in het wondermooie Pitztal een warm avontuur!

Een gezonde geest in een gezond lichaam
Na een nachtje slapen en het opsnuiven van gezonde berglucht neem ik de volgende ochtend een vegetarisch en fruitig ontbijt, een gezonde geest in een gezond lichaam indachtig. We nemen in het gezelschap van onze gids en voormalig wereldkampioen Alpijns skiën Ernst Eiter, de gletsjerexpress naar de Wildspitze. Dit is de tweede hoogste (3.774 m) bergtop van de Alpen langs oostelijke zijde. Onze gids is een spraakwaterval die veel avontuurlijke verhalen weet te vertellen.

pitztal1

Café 3.440 en de Wildspitze © Toerisme Pitztal

Café 3.440 en de Wildspitze © Toerisme Pitztal

Een letterlijk hoog alcoholgehalte
De Wildspitzbahn of skilift naar de Wildspitze brengt me op 3.440 m hoogte, wat meteen het hoogst bereikbare punt per skilift in Oostenrijk is. Skiërs kunnen hier in het bergstation een alcoholische verfrissing drinken in Oostenrijks hoogstgelegen café. Het futuristische skistation geeft uitzicht op 50 bergtoppen boven 3.000 m. De ideale plaats voor Tiroolse jodelaars en een nieuwe uitdaging voor de betere skiërs onder ons.

Als Bert Bibber op de gletsjer
Net op de dag dat ik mijn avontuur begin op de Pitztaler Gletsjer, hebben de weergoden de deur van de vrieskast opengezet. Met sjaal, muts, handschoenen, regenkledij, sneeuwzonnebril, bergschoenen en nutteloos aangebrachte zonnecrème, begin ik samen met gids Ernst en nog vier anderen aan mijn ijsavontuur. Na een uurtje of twee zijn we ondanks onze goede regenkledij al gedeeltelijk doorweekt en moeten we onze tocht afbreken. Bibberend van de kou eten we noodgedwongen onze gletsjerpicknick op in een gelukkig warme berghut.

De Wildspitzbahn © Pitztaler Gletscher

De Wildspitzbahn © Pitztaler Gletscher

Smalle gletsjerspleten
Helemaal opgedroogd doe ik in de namiddag een tweede poging. Met stevige ijzers onder het schoeisel begin ik samen met de anderen met het abseilen in de gletsjer. Sommigen doen dit met knikkende knieën. Zelf spring ik vrij vlot over het ijs tot we een gletsjerpad overlopen dat smaller is dan mijn eigen breedte en mijn rugzak me uit balans brengt, waardoor ik bijna als een pak ijs de afgrond inglijd. Eventjes op één been balancerend bereik ik toch vrij vlot de overkant.

Vier op een rij
Met touwen aan elkaar gebonden en de voeten behoedzaam hoog opheffend, loop ik samen met de andere waaghalzen langs de vele gletsjerspleten. Je hebt best geen hoogtevrees voor dergelijk avontuur en een goede gids is een must! Eens ik aangepast ben aan de eerste stappen op het gletsjerijs is dit genieten met een grote ‘G’. Het avontuurlijk gehalte versterkt alleen maar de opgebouwde vriendschapsband, net alsof het reddingstouw ons nu ook figuurlijk verbindt.

De Pitztaler Gletscher biedt schitterende uitzichten! © Tiroler Werbung

De Pitztaler Gletsjer biedt schitterende uitzichten! © Tiroler Werbung

Hugo swingt de pan uit
Na mijn portie avontuur krijg ik in restaurant s’Pfandl nog stevige Tiroolse kost. Het restaurant staat gekend voor zijn pangerechten en werd ooit verkozen tot ‘Best Restaurant Top of the Mountains’. Na een lekker aperitiefje, genaamd ‘Hugo’, smul ik van een huisgemaakte cordon bleu opgevuld met Zwiebeln (uienringen). Niet veel later swingen de lachsalvo’s na enkele huis gebrouwen schnapps de pan uit. Met een rugzak vol herinneringen duik ik gelukzalig onder de lakens.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Pitztal
| Unterdorf18 | A-6473 Wenns | www.pitztal.com
Toerisme
Oostenrijk
Bereikbaarheid
Met de auto |
Brussel – München – Imst – Pitztal 850 km
Met het vliegtuig
| Brussel – München (1u30u) en verder met taxi tot Pitztal (250 km)
Bezienswaardigheden

Pitztaler Gletsjer |
gletsjerwandelingen met gids |  www.pitztal.com
Wildspitzbahn en Café 3.440
| www.pitztal.com/cafe_3440_pitztaler_gletscher
Eten en drinken

Hotel Kirchenwirt
| Plangeross 10 | 6481 St. Leonard im Pitztal | www.kirchenwirt-pitztal.at
Restaurant ‘sPfandl
| Tieflehn | 6481 St. Leonard im Pitztal | www.pfandl-pitztal.at
Overnachten
Hotel Kirchenwirt | www.kirchenwirt-pitztal.at
Activiteiten

Ski | Klettersteig | gletsjerwandelen | www.pitztal.com
Gids

Gletsjerwandelen | Ernst Eiter
| Verkozen tot beste berggids ter wereld | www.bergfuehrerbuero-pitztal.at

Coverfoto: © Österreich Werbung

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *