Ausseerland Odensee

Ruige toppen en idyllische bergmeren sieren Ausseerland

Austriantime staat synoniem voor genieten. Gedurende acht dagen gaat reisreporter Bruno op zoek naar unieke plekken en momenten in enkele Oostenrijkse plaatsen en regio’s. Hoe eenvoudig genieten kan zijn, ontdekt hij in Ausseerland. Om hun magische natuurpracht te bewaren, laten ze je hier op verborgen plekjes maar twintig minuten toe!

De rijkdom van Ausseerland-Salzkammergut is het vijfsterrenlandschap waar je tot rust komt en energie opdoet!

Genieten schrijven ze hier in hoofdletters
Gewoon genieten van bergen en meren” antwoordt de voormalige burgemeester van Bad Aussee wanneer ik hem vraag waarom toeristen naar hier komen. “Voeg daar nog smakelijke streekproducten bij en je weet wat onze kleine regio, Ausseerland, typeert” vervolgt de kranige man. “Water en weidse landschappen brengen mensen tot rust zodat ze optimaal kunnen genieten van de lokale lekkere keuken.” besluit mijn gesprekspartner. Als actieve levensgenieter heb ik daar niets op tegen. Dus beleef ik opnieuw de Austriantime-formule: genieten op het ritme van de natuur!

Odensee

Optrekkende nevelslierten verheffen de stille omgeving tot een mythisch landschap

Lunchen te midden van een magische omgeving
Om meteen de koe bij de horens te pakken nodigt mijn gids me uit voor een lunch in de prachtige Kohlröserhütte gelegen aan de Odensee, een bergmeer omgeven door met naaldbomen begroeide bergen. Optrekkende nevelslierten verheffen de stille omgeving tot een mythisch landschap. Vanaf onze zitplaats vergaap ik me op het uniek zicht op het water. Door het zien van een eenzame visser op de achtergrond kies ik voor de saibling of regenboogforel (of zalmforel). Lokaler kan het haast niet.

Kohlröserhütte Odensee

De Kohlröserhütte (aan de overkant) kijkt uit op de Odensee

Langs een dood gebergte
Hemels smaakt het eenvoudig visgericht begeleid met groene pesto-aardappelen en een frisse knapperige salade. Loomheid overvalt me omdat ik de zoete appelknoedel als afsluiter niet kon weerstaan. Niets beter om dat gevoel te verdringen dan een wandeling rond het meer. Onderweg vertelt de burgemeester fier over de zeker zien en doen bezienswaardigheden in de streek. Een zoutmijnbezoek mag niet ontbreken verzekert hij mij. Alvorens we de fascinerende onderwereld van het zout induiken voert de man ons langs de grijze ‘vlakke’ Loser in Altaussee.

Loser Altaussee

De afgevlakte Loser typeert het landschap van Altaussee

Van zoutmijn tot geheime schatkamer
Deze uitstekende berg die aan een wijsheidstand doet denken is een uitloper van het “Dode gebergte’ in de Noordelijke Kalkalpen. De wandeling eromheen of naar boven beschrijft hij als ronduit magnifiek maar zeer zwaar! Deze uitdaging laat ik me passeren om de ‘Faszination Salzwelten’ te bezoeken. Tijdens de rondleiding vernemen we dat de Nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog hier een groot deel van hun gestolen kunstwerken verstopten en archiveerden. Het mijnklimaat is ideaal voor de bewaring ontdekten de bezetters.

Salzwelten Altaussee

In een netwerk van donkere tunnels duikt plots de Sint Barbarakapel op

Lekker logeren met zicht op de Grundlsee
Geheimzinnige oorlogsverhalen zijn ideale voer voor films. In The Monuments Men gaan George Clooney en zijn maten op jacht naar de gestolen kunstschatten. Onderweg naar de bovengrond belanden we tot onze verbazing in de Sint Barbarakapel, de patroonheilige van mijnwerkers. Het netwerk van donkere gangen versterkt het vrome karakter van de gebedsplaats. Tijd om opnieuw de buitenwereld te doorkruisen. Voor ons onderkomen van de avond rijden we naar Mondi-Holiday Seeblickhotel aan de voet van de Grundlsee. Vanuit het hotel kijk je ver over het bergmeer.

Mondi-Holiday Seeblickhotel Grundlsee

Terwijl we onze smaakpapillen verwennen, genieten we van het uitzicht op de Grundlsee!

Culinaire verwennerij
Bij de omschrijving ‘wild-romantisch vakantieverblijf’ heb ik wel enige bemerkingen daar de ‘slaapgelegenheid’ meer de allures heeft van een resort met vakantiewoningen en appartementen. Die zijn best wel gezellig en mooi, maar de romantiek moet je toch een beetje zoeken. Bijvoorbeeld in het restaurant, waar je uitstekend kan dineren. Ook wij lieten er ons graag culinair verwennen! ’s Anderendaags trekken we na het ontbijt eropuit voor de laatste indrukken van Ausseerland. Daarvoor gaan we met een plätte het water op.

Plätte Toplitzsee

Met de ‘plätte’ gaan we de Toplitzsee bevaren

Met de plätte het water op
Voor verborgen parels moet je altijd net iets meer doen. Dus wandelen we een halfuurtje vanaf het einde van de Toplitzseestrasse om de boorden van de Toplitzsee te bereiken. De befaamde plätte blijkt een vier meter lange houten platbodemboot te zijn waarmee we het bergmeer gaan bevaren. Met een elektrische motor aangedreven, glijdt de boot geruisloos over het meer dan honderd meter diepe water. Dit meer is het tweede van de Drei Seen Tour licht de schipper ons in.

Toplitzsee

De stilte aan de Toplitzsee overvalt je

Imponerend natuurschoon
We sliepen aan de Grundlsee, varen nu over de Toplitzsee en gaan straks naar de Kammersee, één van Oostenrijks best verborgen meren. Eenmaal aangemeerd wandelen we via een smal paadje naar dat verscholen bergmeer. Hier kom je enkel zoals wij, begeleid en per boot, of na een meerdaagse wandeling. Het stille natuurschoon imponeert enorm. Zelfs onder begeleiding mag je hier slechts twintig tot dertig minuten blijven! “Alleen zo behoud je natuur in alle schoonheid” fluistert de oude burgemeester ons toe.

Kammersee

Op weg naar de Kammersee waar ik 20 minuten van de natuur mag genieten

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Ausseerland Salzkammergut  |Internet: www.ausseerland.salzkammergut.at
Toerisme Stiermarken | www.steiermark.com/nl (Nederlandstalig)
Toerisme Oostenrijk
 | Internet: www.austria.info/be  (met meer info over #austriantime beleving)
Overnachten
Mondi-Holiday Seeblickhotel Grundlsee | Internet: www.seeblickhotel-grundlsee.at
Zien en doen
Salzwelten Altaussee | Internet: www.salzwelten.at/de/altaussee/
Eten en drinken
Kohlröserlhütte | Ödensee 144, Bad Aussee | Internet: www.genussamsee.com
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Grundlsee: 980 km
Met het vliegtuig vanuit Brussel | Wij vlogen met Lufthansa vanuit Brussels Airport via Frankfurt naar Innsbruck. Daarna huurden we een wagen bij Sixt om onze roadtrip te vervolgen.

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *