Voor het eerst naar Montagnes du Jura

Het Juragebergte is een ideale tussenstop onderweg naar het zuiden, of gewoon de bestemming voor een lang weekend. Tal van aangename pleisterplaatsen liggen verspreid over drie departementen, van noord naar zuid: Doubs, Jura en Ain. We presenteren een kleine greep uit het aanbod.

Pittoreske details in Ornans. © Cassius Photography

Pittoreske details in Ornans. © Cassius Photography

Het Venetië van de Comté
Wij noemen Ornans liefdevol ‘het Venetië van de Comté’. Het is amper meer dan een dorp, daar in de Doubs, maar dan uiterst charmant, met oude huizen en zelfs paalwoningen op de rand van de Loue. Hier werd in 1819 Gustave Courbet geboren. Hij was een groot artiest die de vader van het realisme wordt genoemd. Zijn schilderwerk verbijsterde zijn omgeving, maar werd met lof overladen door zijn verlichte tijdgenoten.

Zicht op het Musée Courbet. © Pierre Fouet

Zicht op het Musée Courbet. © Pierre Fouet

Geboortehuis is museum
Het Musée Courbet – in 2011 gerenoveerd – is gedeeltelijk ondergebracht in het geboortehuis van de schilder. De permanente collectie bestaat uit een veertigtal doeken en enkele beeldhouwwerken. Van 9 juni tot 17 oktober loopt dit jaar de tentoonstelling Courbet et l’Impressionnisme. Vanuit het museum krijg je ook pittoreske uitzichten op de rivier en de stad.

Kajakken op de Loue. © Franche Comté

Kajakken op de Loue. © Franche Comté

Het water van de Loue
De Loue, een zijrivier van de Doubs, behoort tot de mooiste waterlopen van Europa. Vliegvissers zijn onvoorwaardelijke fans van deze rivier, net zoals de liefhebbers van kajak en kano. Want tussen de bron en de monding in Ornans, twintig kilometer verder, verliest de Loue 229 meter hoogte ook al blijft het waterdebiet regelmatig, ideaal dus! Op de oevers vinden wandelaars en cyclotoeristen hun gading. Tussen de wilde begroeiing kijken ze uit naar sporen van de Vouivre, het befaamde gevleugelde serpent uit de folklore van het Juragebergte.

De streekproducten van Ornans. © Jésus de Morteau

De streekproducten van Ornans. © Jésus de Morteau

Aan tafel in de streek
In La Table de Gustave in Ornans is het genieten van typische streekgerechten, met de kaas Cancoillotte en gerookte worst Jésus de Morteau. Maar uiteraard ook met forel, morielje, krieken en de hele culinaire traditie van de Franche-Comté in een onberispelijke uitvoering. Voor een gezellige pauze is deze plek een absolute aanrader. Het restaurant is het hele jaar open.

Het betoverende decor van de Loue. © Thomas Anzalone

Het betoverende decor van de Loue. © Thomas Anzalone

Bijzondere overnachting
Le jardin de Gustave is een oude woning in het centrum van het stadje Ornans, met enkele bijzonder verfijnde en comfortabel ingerichte gastenkamers. De sierlijke tuin biedt een fraai uitzicht op de Loue. Bij mooi weer worden de maaltijden uiteraard op het terras geserveerd. Zeer charmant verblijf in de Jura.

PRAKTISCHE INFOROMATIE
Algemeen

Toerisme Montagnes du Jura | Internet: www.montagnes-du-jura.fr/nl (Nederlandstalige website!)
Toerisme Doubs | Internet: www.doubs.travel
Musée Courbet
| Internet: www.musee-courbet.fr
Vallei van de Loue
| Internet: www.valleedelaloue.com
La Table de Gustave
| Internet: www.latabledegustave.fr
Le jardin de Gustave
| Internet: www.lejardindegustave.fr

Coverfoto: © Pierre Fouet

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *