Sicilië

Twee dagen Sicilië? Dat is wijnproeven in een Grieks verleden

Vanuit Maastricht vlieg je in twee uurtjes naar het Italiaanse Sicilië, een heuvelachtig eiland met charmante baaitjes en uitgestrekte wijngaarden. Om het gebruiksgemak van de Maastrichtse luchthaven aan den lijve te ondervinden en de Siciliaanse cultuur op te snuiven, trok Reisreporter Lynse twee dagen naar het zuidwesten van het eiland.

Geschiedenis in Palermo
De hoofdstad van Sicilië, Palermo, is doorspekt met geschiedenis. Je dwaalt er over mooie pleinen tot bij de indrukwekkende kathedraal Santa Maria dell’Ammiraglio of het Operahuis dat dienstdeed als setting voor een scène uit ‘The Godfather’. Aan dat maffiaverleden herinneren ook sommige achterbuurten van Palermo die nog steeds een klein beetje louche zijn. Lunchen deden wij bij Bisso Bistrot, een oude bibliotheek die omgetoverd werd tot een populaire lunchplek. Je kunt er niet reserveren, dus soms moet je wel eventjes wachten voor je een tafeltje krijgt toegewezen.

Sicilië

Streetart in Palermo, waar het maffiaverleden nooit veraf is.

Sicilië

De kathedraal in Mazara del Vallo.

Wijnproeven
Om de lokale cultuur ten volle te beleven, mag je een bezoek aan Gorghi Tondi niet overslaan. De wijngaarden zijn uitgestrekt over een domein van 130 hectaren en voor je aan de proeverij begint, trakteert de gids je op een prachtig uitzicht op het gebied, dat inmiddels beschermd wordt door WWF. Na een rondleiding door de wijnkelders en de wijnfabriek is het tijd om zelf te proeven. Je krijgt er niet alleen twee witte en twee rode wijnen voorgeschoteld, tussendoor kun je ook smullen van een aantal typische gerechtjes.

Sicilië

Wijnproeverij op het domein van Gorghi Tondi.

Griekse tempels in Italië
Zuidwest Sicilië staat naast wijn ook gekend om haar rijke historie. Op twee uurtjes rijden van Mazara del Vallo vind je Agrigento, een vallei vol Griekse tempels die mooi bewaard gebleven zijn. Geen zin in een lange auto- of busrit? Dichter bij onze uitvalsbasis bevindt zich de archeologische site van Selinunte. Ook hier kun je een dag vullen met het bewonderen van onder meer de tempel van Hera en hoe die er in haar glorietijd moet hebben uitgezien.

Sicilië

Van links naar rechts: De charmante straatjes van Palermo, rijpende wijnvaten bij Gorghi Tondi en de tempel voor Hera in Selinunte.

Maastricht-Aachen Airport
Voor onze trip naar Sicilië kozen we voor de luchthaven van Maastricht, die de laatste jaren aan een opmars bezig is. Twee jaar geleden stationeerde ook Corendon zich in Maastricht. Inmiddels voegde de touroperator meer dan 17 nieuwe Zuid-Europese bestemmingen toe, waaronder ook twee luchthavens in Sicilië. Zo vlieg je dus makkelijk vanuit Maastricht naar Oost- of West-Sicilië. Wat ons vooral opviel was hoe snel je van de (voor Corendonklanten) gratis parking in de luchthaven bent. Bovendien zijn er ook maar drie incheckbalies en ben je zo aan de gate, zonder dat je lange afstanden moet afleggen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Visit Sicily | www.visitsicily.info/en/
Bereikbaarheid
Vlucht met Corendon vanaf Maastricht www.corendon.com
Duur: +/- 2u30
Bezienswaardigheden
Parco Archeologico e Paesaggistico della Valle dei Templi Agrigento
Strada Panoramica dei Templi | 92100 Agrigento
www.visitsicily.info/en/valley-of-the-temples/
Selinunte archeologische site | selinunte.gov.it
Via Selinunte | 91022 Castelvetrano TP | Entree: €6,00 per persoon |
Ma-zo 09u00-18u00
Activiteiten
Gorghi Tondi | gorghitondi.it
C. da San Nicola, 91026 Mazara del Vallo | Tel. (0039) 0923 719741 | [email protected]
Eten en drinken
Bisso Bistrot | bissobistrot.it
Via Maqueda 172a, Palermo | Ma – Za 09u00-23u30, Zo gesloten
La Bettola | www.ristorantelabettola.it
Via Franco Maccagnone 32 | Mazara del Vallo (TP) | Tel. (0039) 0923946422
Ma-di 12u00-12u00, Woe gesloten, do-zo: 12u00-23u00

? PIN nu en plan later

Sicilië

Foto’s: © Lynse Coomans | Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *