Vendee

Waterplezier en straffe verhalen in de blauwe Vendée

Een streepje blauw, een streepje wit en een oranje weerspiegeling. Voeg daarbij een zeilbootje en je hebt de voornaamste elementen van de blauwe Vendée op doek. Dit stukje Atlantische westkust van Frankrijk is één grote haven van vissers- en plezierbootjes. Zeilen is hier tot extreme sport en kunst verworven!

Vendée

De kleine kleurrijke vissershaven van Saint Gilles Croix de Vie

Als sardienen in blik
Mijn oog valt op een reclamepaneel van Sardines en boïte! Nieuwsgierig kijk ik naar de naam van het vissersdorp onderaan het paneel: Saint Gilles Croix de Vie! En ik die dacht dat onze sardienen uit Sardinië kwamen? Het kleine blauwgrijs visje zorgde hier voor een ware revolutie en evolutie. Langs de kade lees je letterlijk de groei en rijkdom van het dorpje af in de bouwstijlen van de opeengepakte huizen. Op die drukke kade voel ik me net een sardien in blik!

Vendée

De sardineblikjes van Saint Gilles Croix de Vie mogen gezien worden

Kunstzinnige doosjes
Saint Gilles Croix de Vie beschikt over een vismijn speciaal ingericht voor de verkoop van sardienen, die men hier trouwens met enorm respect behandelt. Dat zie je aan de kunstzinnige blikjes waarin het kleine visje opgesloten zit. De doosjes zijn echte kunstobjecten waarop verleidelijk vrouwelijk schoon de sardientjes, als pareltjes van God, je eetlust doen opwekken. Het visje zorgt hier voor een levensstijl op zich met veel paroles (gebabbel). Gezellig, kort bijeen, alles blauw en wit, tot zelfs de kledij toe.

Vendée

Je ontdekt straffe verhalen in het vissershuisje van le quartier du Maroc van Saint Gilles

Een heel klein vissershuisje
In le quartier du Maroc van Saint Gilles ontdek ik een prachtig blauwwit vissershuisje versiert met Marokkaanse keramiektegels. Het is er even klein en krap als in een sardienendoosje en schetst het vissersleven van begin vorige eeuw met kledij, visruiven, netten en ander visgerei. Als reporter valt mijn blik op een aantal bijzondere krantartikels over enkele merkwaardige faits divers!

Vendée

Op de kade maak ik een praatje met enkele sportvissers

Als de aap uit de mouw komt
Eén van die artikels vertelt me hoe twee jonge matrozen op het strand uitwaaien en er een zwaar vat sterke drank vinden. Ze vinden het drankje buitengewoon lekker en drinken uren door terwijl ondertussen de inhoud zienderogen zakt. Met verstomming  geslagen ontdekken ze in de ton een door de sterke drank gemarineerde aap. De drinkebroers waren op slag nuchter!

Vendée

De ruwe kust staat steeds garant voor mooie vergezichten

Een echte wilde
Een ander artikel verhult het verhaal van Narcisse Pelletier, een 14-jarige verstekeling die vervolgens zeventien jaar als een wilde leefde in Afrika en China. Bij zijn terugkomst in Sint Gilles herkenden familie en vrienden hem niet in zijn Tarzan outfit: schaars gekleed met een lapje rond de lenden en met een speer in de hand. Onbedoeld droeg zijn avontuur bij tot de vele grote latere zeilwedstrijden in de Vendée en dan specifiek tot de Vendée Globe!

Vendee

Dé ultieme zeiltocht
Even solitair als het avontuur van Narcisse is de regatta Vendée Globe. Als zeiler ben je volledig op jezelf en je navigatiekunsten aangewezen. Je zeilt, zonder enige assistentie van wie ook, in ongeveer 90 dagen de wereld rond. Een echt extreem sportevenement voorbehouden aan de beste ‘piloten’ of ‘skippers’. Slechts weinigen zien hun startplaats in Sables d’Olonne terug. Dit is de formule 1 onder zeilers of zoals anderen omschrijven de ‘Everest ter zee’!

Vendee-07

Twee avontuurlijke zeilkampioenen
Jeremy Beyou en Alessandro Di Benedetto zijn twee dergelijke zeilkampioenen! De eerste is al jaren de snelste fransman te water en Alessandro deed zelfs een eigen Vendée Globe gedurende negen maanden met het kleinste zeilschip mogelijk. De zeilboten waarmee ze nu varen zijn als het ware ‘paleizen’ van catamarans! Indrukwekkend groot voor een eenzitter en uitgerust met voor mij ongekende navigatiesoftware. Twee kampioenen, maar evenzeer twee avonturiers!

Vendée zeilplezier

Op zeilavontuur met Le Fillao, een plezierbootje met twee zeilen

Een dagje uit met de boot
Waar wij, Vlamingen, in navolging van onze wielerkampioenen de fiets nemen voor een dagje uit, neemt men hier de boot om een eindje te zeilen of een dagje te vissen. Ik waag me ook aan een zeiltocht met Le Fillao, een plezierbootje met twee zeilen. Al vlug zeil ik tussen de hoge golven van de oceaan die me telkens verschillende meters dreigend op en neer meenemen. Na een paar uurtjes dobber ik onder begeleiding van een zwerm nieuwsgierige meeuwen, terug veilig de haven in.

Vendée binnenland

In het binnenland peddel ik met de kano op de l’Auzance, een zacht stromende rivier in Ile d’Olonn

Feestmaal in blauw en wit matrozenpakje
Fier op mijn gedurfde zeiltocht én zeilkunsten, stap ik voor enkele uurtjes de kano in om een rustig tochtje te peddelen op de l’Auzance, een zacht stromende rivier in Ile d’Olonne. Daarna wacht me als nieuwbakken skipper een lekker feestmaal in de vissershaven van l’Herbaudière. Het feestmaal in restaurant La Marine herinnert mij aan mijn communiefeest in matrozenpakje met reuzengrote strik in… jawel, blauw en wit! Nooit gedacht dat ik dit pakje denkbeeldig weer zou aan trekken. Het staat me nog steeds lachwekkend!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Saint Gilles Croix de Vie | Internet: www.payssaintgilles-tourisme.fr
Toerisme Sables d’Olonne | Internet: www.lessablesdolonne-tourisme.com
Vendee Toerisme | Internet: www.vendee-toerisme.nl (Nederlandstalig)
Toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl (Nederlandstalig)
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Vendée 780 km
Eten & drinken
Restaurant La Marine | 1 Michelin-ster | 5 Rue Marie Lemonnier, 85330 Noirmoutier en ile | Tel: +33 (0)2 51 39 23 09
Restaurant OSE | 18 Avenue de la Plage, 85800 Saint Gilles Croix de Vie | Tel: +33 (0)2 51 26 98 49
Restaurant La Marée | 19 Quai Emmanuel Garnier, 85100 Les Sables d’Olonne | Tel: +33 (0)2 51 32 06 38
Restaurant Le Poisson à Roulettes | 81 Rue Saint Nicolas | 85100 Les Sables d’Olonne | Tel: +33 (0)2 51 32 47 87
Overnachten
Hotel Le Ceitya | 47, rue du Général de Gaulle, 85800 St Gilles Croix de Vie | Tel: +33 (0)2 51 55 01 13
Hotel d’ Angleterre | 5 Quai René Guiné, 85100 Les Sables-d’Olonne | Tel: +33 (0)2 51 21 03 28
Activiteiten
Zeiltocht | Institut Sport Océan | 1 Promenade Kennedy, 85100 Les Sables-d’Olonne | Tel: +33 (0)2 51 95 15 66
Kanotocht | Canoë Base de l’Auzance | Rue du Courroux  | 85340 Ile d’Olonne

Beeldmateriaal: Coverfoto © Toerisme Vendée | © Pascal François

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *