5 bijzondere plekken op Malta vlak bij Valletta

Valletta vormt natuurlijk het kroonjuweel op Malta. Met haar bijzondere architectuur en beklijvende geschiedenis is het een niet te missen Europese hoofdstad voor een zonnige citytrip. Verblijf je toch langer dan een weekendje in deze dwergstaat? Zet dan beslist deze 5 plekken, in de buurt van Valletta, op je verlanglijstje!

Marsaxlokk1

1. Marsaxlokk
Dit schilderachtige vissersplaatsje ligt ten zuidoosten van Valletta aan de haven van Marsaxlokk. Op het water dobberen rustig kleurrijke vissersbootjes, ook wel luzzu genoemd, terwijl het aan de kade een drukte van jewelste is op de meterslange markt. Verse vis, vlees, groenten, fruit,… noem het en je kan het mee naar huis nemen! Neem na het winkelen de tijd om een terrasje te doen of te genieten van het typische uitzicht aan het water.

Het idyllische Marsaxlokk met elke dag verse vis!

Het idyllische Marsaxlokk met elke dag verse vis!

Marsaxlokk3

2. Mdina
Een pareltje ten zuidwesten van Valletta. Mdina, de voormalige hoofdstad van Malta, is een prachtig middeleeuws vestingstadje met barokke invloeden. De plek krijgt ook wel de bijnaam ‘City of Silence’, vooral omdat hier vrijwel geen gemotoriseerde voertuigen mogen rijden. Dat geeft ons mooi de kans om rustig te kuieren door de smalle, pittoreske steegjes en de rustieke binnenpleinen te bewonderen. Wie denkt dit decor al eens eerder gezien te hebben, heeft dat niet gedroomd. Mdina werd namelijk al gebruikt als filmset in ‘Game of Thrones’ en ‘The Gladiator’.

Mdina1

Details en smalle straatjes in Mdina.

Details en smalle straatjes in Mdina.

Italiaanse lunch
Een hongertje? Lunchen deden wij op het terras van het sfeervolle restaurant Trattario AD 1530, dat deel uitmaakt van het hotel The Xara Palace (5*) en vooral de Italiaanse kaart trekt. Zo peuzelden we samen van smakelijke focaccia’s om daarna een mooi bord pasta naar binnen te werken, net genoeg om niet volgepropt van tafel te moeten. Een heerlijke plek om te dineren waar de rust van de stad blijft hangen.

PRAKTISCHE INFO
Trattario AD 1530 | Misrah il-Kunsil | Mdina
Tel.: 00356 2145 0560

Uitzicht op de Grand Harbour.

Uitzicht op de Grand Harbour.

Met de Rolling Geeks door de pittoreske steegjes van Vittoriosa.

Met de Rolling Geeks door de pittoreske steegjes van Vittoriosa.

3. Vittoriosa
Een van de hoogtepunten op Malta was een bezoek aan de Three Cities. Drie schiereilanden (Cospicua, Vittoriosa en Senglea) liggen ten zuidoosten van hoofdstad Valletta. Ons bezoek bleef helaas beperkt tot Vittoriosa, ook wel Birgu genaamd, waar we de vesting Fort Saint Angelo ontdekten. Bijzonder hier was vooral het uitzicht op de Grand Harbour en de talloze luxeyachten langs de kade. Onder een stralende zon namen wij genoegen met een tochtje naar Valletta in een charmant, traditioneel bootje, inclusief lokale stuurman!

Links: een traditioneel boottochje. Rechts: de exotische binnenplaats van BeBirgu.

Links: een traditioneel boottochje. Rechts: de exotische binnenplaats van BeBirgu.

Belgische kok
Maar echt spectaculair werd het pas toen we met de Rolling Geeks van de sympathieke Antwerpenaar Kris mochten rijden. Deze elektrische wagentjes, met een snelheid tot 23 km/u, sturen je via de ingebouwde GPS langs straatjes en steegjes in Vittoriosa waar je anders niet kan geraken. Heel pittoresk! Stop onderweg zeker eens bij BeBirgu, een gezellige brasserie met een prachtige binnenplaats die bovendien wordt uitgebaat door Ed, een Belg en de kok van dienst.

PRAKTISCHE INFO
Rolling Geeks | Vault II | Palace of the Captain of the Galleys | Vittoriosa Waterfront | Vittoriosa
Tel.: 00356 7995 0695 | E-mail: [email protected]
BeBirgu | Misrah ir-Rebha | Birgu/Vittoriosa
Tel.: 00356 7722 0077 | E-mail: [email protected]

Lekker eten en kunst kijken kan in Two Buoys Bistro. © Facebook Two Buoys Bistro

Lekker eten en kunst kijken kan in Two Buoys Bistro. © Facebook Two Buoys Bistro

4. St. Julian’s
Deze wijk staat voornamelijk bekend voor zijn uitgaansleven. Zowel toerist als local kan hier de beentjes losgooien of genieten van een heerlijke cocktail of romantisch diner. Bovendien vind je hier ook de hoogste concentratie vijfsterrenhotels van heel Malta. Epicentrum van het nachtleven is Paceville, met bars en restaurants voor ieders smaak. Zo mochten wij dineren in het kleurrijke Two Buoys Bistro, waar je niet alleen kan genieten van een wel erg verse vis, maar ook van heel wat lokale kunst. Ga je naar het toilet, dan loop je eerst langs een galerijtje met hedendaagse kunstwerken en ook in het restaurant kan je een bod doen op de werken die er aan de muur hangen. Met een uitzicht op de baai (‘Two Buoys’ is niet alleen een verwijzing naar de twee kokende broers, maar ook naar de boeien die je vanaf het terras ziet liggen) en overheerlijke desserten, kan de avond niet meer stuk.

PRAKTISCHE INFO
Two Buoys Bistro | 06, Triq Spinola | San Ġiljan
Tel.: 00356 212 22221 | E-mail: [email protected]

Vanaf het uitzichtplatform in Sliema kijk uit op Valletta.

Vanaf het uitzichtplatform in Sliema kijk uit op Valletta.

5. Sliema
Dit is de plek waar we overnachtten in het riante vijfsterrenhotel Fortina Spa Resort met ruime kamers, buitenzwembad en verschillende restaurants, op zo’n halfuurtje van de luchthaven. In Sliema komt de hongerige en dorstige toerist hier bovendien erg aan zijn trekken dankzij de diverse eettentjes, cafés en restaurants. Shoppen kan dan weer in een van de twee grote shopping centra. Vlakbij het hotel, dat met een hoofdweg gescheiden wordt van het water, klim je de uitkijksteiger omhoog en kan het winkelen beginnen in ‘The Point’. Dat uitkijkplatform staat er trouwens niet voor niets. Vanuit Sliema kijk je recht op de hoofdstad Valletta, een absoluut hoogtepunt bij zonsondergang! Vanaf de kade kan je watertaxi’s of ferries nemen naar de Maltese hoofdstad.

PRAKTISCHE INFO
Ferries naar Valletta
| Valletta Ferry Service
Hotel Fortina Spa Resort | Tigné Seafront | Tas-Sliema

Foto’s: © Kiënta Martens

Over deze auteur

Reisreporter Kiënta houdt van steden. Met haar camera en notitieblok in de hand gaat ze op indrukwekkende pleinen en in smalle steegjes op zoek naar de mooiste architectuur, de boeiende cultuur en de lekkerste adresjes. Actief vindt ze haar draai op skilatten en ook nationale parken schrikken haar niet af!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *